Drama unei studente la Medicina, intre speranta si incertitudine

5 februarie 2015 | 1 comentariu |

Tanara sufera de cateva luni de o boala pe care medicii nu au reusit sa o identifice, insa o operatie recenta efectuata la Institutul Fundeni indica o posibila ocluzie intestinala.

 

Lica  DediuLa doar 24 de ani, o tanara din Galati care isi doreste sa devina medic, trece printr-o perioada dificila, traind experienta pacientului in cazul caruia medicina isi dovedeste limitele, iar medicii se declara neputinciosi. Studenta in anul VI la Facultatea de Medicina Generala din Galati, Vasilica Dediu si-a petrecut ultimele doua luni pe paturile spitalelor, traind o adevarata drama generata de faptul ca niciunul dintre medicii care au consultat-o nu i-a putut stabili cu exactitate un diagnostic. Boala a debutat cu  banale dureri abdominale, care au persistat un timp mai indelungat, fapt ce a determinat-o pe tanara din Galati sa mearga la medic. A fost internata, insa diagnosticul a ramas incert, niciun medic neputand sa identifice clar boala de care suferea. A fost operata, intrucat acumulase in abdomen lichid de ascita in urma unei afectiuni peritoneale, insa starea ei de sanatate a continuat sa se inrautateasca. Lichidul de ascita a continuat sa se acumuleze, starea generala a tinerei s-a agravat si a piardut in greutate 15 kilograme, intr-un ritm rapid. In doar doua luni, a ajuns sa cantareasca doar 35 de kilograme, iar din fata vesela si optimista pe care o cunosteau colgii, a ramas o mana de om chircit de durere, plimbata din spital in spital, fara ca cineva sa-i spuna macar numele bolii care o macina. Grea experienta pentru un tanar care ar trebui sa devina medic peste cateva luni…

 

Lica3Pentru ca nu i-au putut stabili un diagnostic, medicii galateni au decis sa o transfere la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Nici specialistii de aici nu au putut sa identifice boala. Au suspectat mai multe afectiuni, printre care colagenoza, boala Crohn, boala Wilson, tuberculoza intestinala. Niciuna dintre acestea nu a fost insa confirmata. Dupa trei saptamani petrecute la Iasi, medicii s-au declarat din nou neputinciosi, indrumand-o pe tanara spre catre Institutul Matei Bals din Capitala, intrucat intre timp dobandise si o infectie cu Clostrydium.

Au urmat alte doua saptamani de incertitudine, in care starea sa a continuat sa se agraveze. Tanara pierdea in greutate vazand cu ochii si se simtea din ce in ce mai rau.

In cele din urma a fost transferata la Institutul Clinic Fundeni, unde mainile de aur ale profesorului Irinel Popescu au facut sa se intrevada primele sperante, in urma unei interventii chirurgicale la care tanara a fost supusa ieri.

 

Dr. Irinel Popescu

Dr. Irinel Popescu

Medicul Irinel Popescu a declarat dupa operatie ca echipa medicala de la Fundeni a banuit din primele momente ca ar putea fi vorba de o ocluzie intestinala, diagnostic confirmat in urma interventiei chirurgicale la care tanara a fost supusa. Este primul diagnostic stabilit si confirmat de la debutul calvarului prin care Lica Dediu, cum ii spun prietenii, trece de mai bine de doua luni.

Problema pare sa fi fost rezolvata, in sfarsit, in urma operatiei, iar sperantele tinerei studente la medicina si ale colegilor ei se leaga acum de profesionalismul profesorului Irinel Popescu si de sansa de a-l fi intalnit inainte sa fie prea tarziu.

Colegii Licai au pus la punct o pagina de internet, pentru a-i face cunoscuta povestea si a strange din donatii fondurile necesare stabilirii clare a unui diagnostic si asigurarii ulterioare a unui tratament adecvat, au inteles acum ca a fi medic inseamna mai mult decat sa termini niste studii, inseamna sa ai har…

Dincolo de orice previziuni sumbre, medicii spun totusi ca se vor putea pronunta cu exactitate asupra evolutiei starii tinerei abia peste cateva zile. Dincolo de orice alt diagnostic, aceasta ocluzie intestinala apare de regula la pacientii operati. Vom vedea daca mai exista si o alta boala de fond, care sa explice evolutia negativa din ultimele 3-4 luni. Dupa ce se va vindeca, va trebui sa evaluam din nou starea ei de sanatate”, le-ar fi explicat, membrilor familiei Licai,  medicul Irinel Popescu, lasand de inteles ca ocluzia ar fi putut aparea in urma operatiei la care a fost supusa anterior, cand starea de sanatate a tinerei deja se inrautatise.

 

Lica2Acum, Lica spera ca tot cosmarul prin care a trecut in ultimele luni se va sfarsi si ca boala necunoscuta care a chinuit-o si de care s-a temut atat de mult a avut drept cauza ocluzia intestinala, rezolvata in urma operatiei de la Fundeni.

Greul insa nu a trecut. Medcii ii monitorizeaza  atent evolutia post operatorie, sperand sa fie una favorabila si sa nu fie vorba si despre o alta boala rara. Pentru certitudine va fi nevoie de investigatii mai complexe, pe care rudele si apropiatii tinerei vor sa le faca in strainatate, tinand cont de faptul ca niciun medic din Romania nu reuseste sa stabileasca un diagnostic cu exactitate.

Pentru aceasta va fi nevoie de o suma de bani de care nici tanara nici apropiatii sai nu dispun, asa ca, pana cand medicii nu se vor pronunta clar ca pacienta merge spre vindecare, colegii fetei continua campania de strangere de fonduri.

In acest sens, oricine doreste s-o ajute pe Lica sa zambeasca din nou pentru a putea sa devina medic, o poate face donand orice suma in contul RO41 RZBR 0000 0600 1493 8722, deschis la Raiffeisen Bank, pe numele Dediu Vasilica

 



Comentarii (1)

  1. Marius Zamfir spune:

    Doctorii din romania sunt doar pe spaga fac facultatea de medicina doar pentru bani vad pacinetii ca pe niste surse de venit nu sunt in stare sa puna un diagnostic fac experiente pe pacientii ii omoara cu zile o ia la nimereala ca poate e aia ca poate e alta pana termina omu cu zile

Adaugati un comentariu


 

*