Discriminarea pacientilor seropozitivi, mai nociva decat boala

29 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

Reprezentantii Asociatiei Romane Anti-SIDA spun ca tratamentele moderne ii ajuta pe pacienti sa duca o viata normala, insa cel mai greu le este sa depaseasca prejudecatile si discriminarea.

 

sidaAsociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) s-a alaturat unei campanii internationale care urmareste sa transmita opiniei publice mesajul ca pacientii seropozitivi aflati sub tratament nu mai reprezinta un pericol pentru persoanele sanatoase cu care intra in contact. Se incearca astfel sa se schimbe perceptia generala, care a ramas aceeasi ca in urma cu cateva zeci de ani, cand boala era abia descoperita.

Mesajele campaniei vor fi transmise prin intermediul unor fotografii sugestive, alb-negru, pe care va fi inscris textul Persoanele seropozitive aflate sub tratament au multe lucruri de transmis, nu insa si HIV/SIDA”. Campania include si mai multe actiuni de informare, prin care sa fie facut cunoscut faptul ca pacientii seropozitivi nu mai reprezinta niciun fel de pericol, daca se afla sub tratament.

Prin intermediul unui comunicat de presa, ARAS precizeaza ca s-a creat un decalaj imens intre progresele terapeutice inregistrate in acest domeniu si perceptia sociala despre HIV. Astfel, daca tratamentul in cazul pacientilor cu HIV a evoluat considerabil, ajungandu-se in faza in care pacientii aflati in terapie nu mai transmit virusul nici chiar in urma contactului sexual, perceptia sociala a ramas undeva la nivelul anilor in care au fost incepute primele cercetari pentru gasirea unui tratament pentru acesti bolnavi.

 

sidaProgresele inregistrate in ceea ce priveste tratamentul au fost demonstrate stiintific in mai multe randuri, insa reprezentantii ARAS sustin ca aceasta informatie isi croieste mai greu calea catre publicul larg. Acest fapt explica, intr-o oarecare masura, de ce perceptia generala nu s-a schimbat. „Medicamentele antiretrovirale sunt astazi atat de eficiente, incat virusul a devenit nedetectabil in sange si in fluidele sexuale ale persoanelor infectate. Persoanele seropozitive nu mai transmit, prin urmare, virusul HIV, nici macar in cazul contactelor sexuale neprotejate” se mai arata in comunicatul asociatiei.

Problema perceptiei sociale gresite in privinta pacientilor seropozitivi nu este specifica doar Romaniei, fenomentul manifestandu-se si in alte tari, fapt pentru care campania de constientizare are un caracter international.

 

Aurelien Beaucamp

Aurelien Beaucamp

Aurelien Beaucamp, presedintele asociatiei franceze care apara interesele pacientilor seropozitivi, AIDES, sustine ca modul in care sunt perceputi prin ochii opiniei publice le creaza cele mai mari probleme bolnavilor de SIDA. S-a ajuns astfel in situatia in care calitatea vietii persoanelor seropozitive nu mai este afectata de boala in sine, ci de discriminarile zilnice cu care acestia se confrunta.

„De teama respingerii, multe persoane se abtin sa mai aiba relatii afective sau sexuale, nu mai indraznesc sa vorbeasca despre boala lor, evita sa-si ia tratamentul in public. Acestea reprezinta genuri de situatii care le fac sa se inchida intr-un fel de autoexcludere, ceea ce este deosebit de daunator pentru calitatea propriei vieti si pentru capacitatea de a avea grija de propria sanatate”, a declarat presedintele AIDES, asociatia de la care a pornit initiativa deamararii acestei campanii.

 



Comentarii (1)

  1. Nicolae Clepa spune:

    Sunt unul dintre cei bolnavi de hiv sida și am și copilul bolnav de aceiași boala vreau să trag un semnal de alarmă pe aceasta cale ca în Oradea județul Bihor din 2002 de când am fost diagnosticat cu această boală și până în prezent ne luptăm cu problema lipsei medicamentelor. Anual cel puțin o lună din vară nu primim deloc medicamente pe motiv că nu sunt bani. Ni se dau schemele de tratament incomplete,de două luni primesc fără norvir!.As dori sa stiu ce se întâmplă cu noi dacă nu avem tratament suntem condamnați la moarte sigură văd!În alte țări din europa se dau și pe 3luni înainte pentru bolnavi de hiv sida și în România ne plimbam lună de lună să ne spună că nu sunt bani de medicamente pentru seropozitivi!?

Adaugati un comentariu


 

*