Dezbatere-dezastru despre pretul medicamentelor

20 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii a lipsit, iar reprezentantii industriei farma, cei ai Colegiului Farmacistilor si ai asociatiilor de pacienti au avertizat ca noua politica de preturi risca sa lase pacientii fara tratament si s-au aratat total nemultumiti ca nu a existat o discutie tehica, aplicata, asa cum era de asteptat.

 

 Razvan Prisada, vicepresedinte CFR

Razvan Prisada, vicepresedinte CFR

Pacientii, farmacistii si reprezentantii industriei farma, prezenti la dezbaterea publica organizata, miercuri, de Ministerul Sanatatii, au cerut retragerea  proiectului de Hotarare care urmeaza sa reglementeze preturile maximale ale medicamentelor. Cu totii au fost nemultumiti de felul in care a fost organizata dezbaterea, de catre Ministerul Sanatatii, care s-a dovedit de fapt o discutie sterila, fara solutii din partea autoritatilor.

Credeam ca va fi o discutie tehnica, aplicata, dar am constatat cu regret ca a fost insuficient pregatita si, pentru ca proiectul de act normativ nu a fost decat o cosmetizare a celui anterior si nu s-a discutat, inainte, cu partile implicate, desi are un impact major atat asupra pacientilor cat si farmaciilor si a industriei farma. In realitate, suntem in situatia in care fostul ministru al Sanatatii ne dadea un pumn in fata, iar cel de acum ne da trei palme, pe  rand, ca sa le suportam mai usor”, a declarat Razvan Prisada, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), prezent la dezbateri, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

Acesta a atras atentia ca farmaciile au ajuns la limita suportabilitatii, pentru ca din 2009 incoace nu s-au facut decat reduceri succesive de preturi ale medicamentelor, fara a se acorda nicio facilitate in schimb si, din aceasta cauza, este afectata calitatea serviciilor acordate pacientilor. „In lipsa unei metodologii sustenabile de calcul al pretului medicamentelor, in paralel cu respectarea protocoalelor terapeutice la prescrierea si eliberarea medicamentelor si adoptarea unor masuri coerente de reglementare a activitatilor care in prezent favorizeaza exportul paralel de medicamente, farmaciile risca sa-si puna lacatul pe usa, iar pacientii sa nu mai aiba acces la medicamentele care ii tin in viata”, a atras atentia Razvan Prisada, vicepresedintele CFR.

 

asociatii de pacientiReprezentantii asociatiilor de pacienti s-au aratat de-a dreptul revoltati si, disperati, au aratat ca in ultimii ani, politica de preturi dusa de Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu au facut decat sa conduca la disparitia a mii de medicamente ieftine de pe piata si sa ingradeasca accesul pacientilor la medicamentele de care au nevoie, iar noul Ordin accentueaza si mai mult aceasta criza. ,,Ne confruntam cu o criza a medicamentelor fara precedent. Autoritatile spun ca le pasa, dar in realitate, masurile pe care le iau impiedica pacientii sa aiba acces la medicamente. Primim zilnic zeci de strigate de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu ii putem ajuta”, a spus Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale a Pacientilor (ANPP).

Pacientii sustin ca raportul realizat de Consiliul Concurentei, dupa 6 ani de la intrarea in vigoare a Ordinului nr. 75/2009, confirma clar faptul ca reanalizarea anuala a preturilor medicamentelor a dus la o scadere brusca, intre 16-25%, a preturilor medicamentelor. Acest lucru a avut ca rezultat si o crestere masiva a exporturilor paralele, de pana la 65% pentru unele produse, cu impact negativ asupra accesului pacientului roman, in cele mai multe cazuri, cel mai ieftin medicament generic lipsind de pe piata sau fiind comercializat in cantitati reduse. Consiliul Concurentei sustine ca preturile medicamentelor generice nu trebuie sa fie afectate permanent de pretul medicamentelor inovative care au corespondent.

 

reprezentanti industria farmaReprezentantii industriei farma au atras atentia, la randul lor, ca este necesara elaborarea unei politici publice corecte, coerente si predictibile in domeniul medicamentului, care sa asigure o balanta intre medicamente generice si inovative si sa acopere nevoia reala a populatiei, iar regandirea legislatiei in domeniu reprezinta solutia pentru rezolvarea problemelor din piata farma.

Sa nu confundam disponibilitatea medicamentelor, cu accesibilitatea! Medicamentul trebuie sa ramana cu un regim special si sa nu fie tratat ca un bun de larg consum. In ceea ce priveste aceasta metodologie de calcul a preturilor la medicamente, vreau sa atrag atentia ca urmarile vor fi atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu” – Petru Craciun, director general CEDEDIM Romania.

 „Actuala metodologie nu face decat sa ingradeasca accesul pacientilor la tratament! Si incalca drepturile constitutionale, asa cum s-au exprimat si avocatii prezenti aici. Dorim sa comunicati mai departe ca atat pacientii, cat si distribuitorii, farmacistii si producatorii se opun acestui act normativ! Ma raliez solicitarii retragerii acestui act normativ si sunt de acord cu pozitia colegului Laurentiu Mihai. Aceasta este o improvizatie si nu o dezbatere publica!”, le-a atras atentia, reprezentantilor autoritatilor prezenti la dezbatere, Dan ZaharescuDirector Executiv ARPIM.

Directorul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Laurentiu Mihai, a spus ca se opune categoric proiectului de metodologie de preturi, care „nu aduce nimic bun. In lipsa unei discutii despre clawback, nu putem vorbi despre preturi”.

 

Dragos DamianParticipantii la dezbatere au aratat ca, desi in Nota de Fundamentare a proiectului sunt prezentate clar efectele reducerilor de preturi din anii anteriori, Ministerul Sanatatii continua aceeasi politica dezastruoasa de reducere a preturilor medicamentelor, acest fapt neputand conduce decat la retragerea si mai multor medicamente din Romania, dar si la falimentarea multor farmacii.

 „Proiectul propus de MS pentru metodologia de calcul al preturilor medicamentelor nu poate rezolva – in aceasta forma, niciuna dintre problemele pacientilor, farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor! Sustinem retragerea lui si declansarea unui dialog real intre reprezentantii MS si societatea civila!”, a explicat Razvan Prisada, vicepresedinte CFR.

Modul de desfasurare a dezbaterii publice privind preturile la medicamente a fost o gluma proasta, in conditiile in care reprezentantii asociatiilor profesionale relevante nu au fost lasati sa vorbeasca! Pacientii sunt uitati cu desavarsire, farmaciile, distribuitorii si producatorii complet ignorati, iar bugetul de stat va fi pagubit de cateva zeci de milioane de euro prin aplicarea noii metodologii. Romania insasi pierde prin aplicarea unor metodologii fara studii de impact reale”, a atras atentia, in numele participantilor la dezbatere, care au criticat „in corpore” modul de organizare a dezbaterii, Cristina Pricop, director executiv ADRFR.

Rar mi-a fost dat sa vad atata unitate in pharma! Ieftinirea medicamentelor in 2015 a dus la cresterea exporturilor paralele si la disparitia a multor medicamente din piata romaneasca. O alta ieftinire, ce credeti ca va aduce?” a afirmat la randul sau, Radu Rasinar, CEO Astrazeneca.

 

Iulian Petre,Asociatiile pacientilor sustin ca noua politica de preturi pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii ignora cu totul interesul pacientilor, iar masurile corectoare propuse in noua metodologie nu fac altceva decat sa accentueze criza medicamentelor si sa agraveze starea de sanatate a populatiei, generand disparitia unui numar si mai mare de medicamente de pe piata, fara a se realiza in schimb vreo economie la buget.

,,Daca veti continua politica de ieftinire a preturilor la medicamente, noi, pacientii, nu vom mai avea nici medicamente scumpe, nici medicamente ieftine. Vreau sa stiti ca noi, pacientii, nu suntem de acord cu propunerea de HG pe care Ministerul Sanatatii a facut-o! Vorbesc acum in numele COPAC si al pacientilor cu boli cronice: doamna ministru secretar de stat, va solicitam sa retrageti acest proiect de lege si sa va asezati la masa dialogului alaturi de noi, pacientii, ca sa construim un proiect viabil. Va rugam sa intelegeti ca nu mai acceptam nicio reducere de pret, pentru ca ne lasati fara medicamente. Facem turism in tarile vecine sa ne cumparam medicamente”, a tinut sa traga un nou semnal de alarma, Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

E clar ca acest ordin nu va face bine! Cerem retragerea ordinului. Dorim sa revina medicamentele in tara!” – a transmis, in numele pacientilor cu boli cronice pe care-i reprezinta, Iulian Petre, vicepresedinte COPAC.

,,Ne confruntam cu o criza a medicamentelor fara precedent. Autoritatile au uitat ca orice masura in domeniul Sanatatii trebuie sa fie in beneficiul pacientilor romani Cezar Irimia, Presedinte al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR)

 „Va rugam sa retrageti acest document! Si va rog sa ne respectati, asa cum si noi va respectam pe dumneavoastra!”, a cerut, insistent, si Vasile Barbu, Presedinte ANPP.

 

Ioana Ursu - Ministerul Sanatatii

Ioana Ursu – Ministerul Sanatatii

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a aratat ca in perioada 01.01.2015 – 29.02.2016 a fost inregistrat un numar de 1175 de notificari de necomercializare din partea detinatorilor de autorizatie de punere pe piata, motivele invocate fiind in principal de natura comerciala (1085). In cazul a 274 de astfel de notificari, corespunzatoare unui numar de 159 denumiri comune internationale (DCI), aceste medicamente reprezinta singura alternativa autorizata pentru respectiva denumire comuna internationala; aceste medicamente se adreseaza in principal domeniilor neurologic, oncologic, infectioaselor, cardiovascular.

Secretarul de stat in MS Ioana Ursu a declarat, la finalul dezbaterii, ca va prelua solicitarile si le va prezenta la minister si in Guvern. „Voi prelua totul, ma duc inapoi la minister sa discutam inclusiv la nivel de Guvern. In momentul de fata, eu trebuie sa ma duc sa vorbesc. In conditiile in care decizia guvernului anterior a fost ca pun acest articol in aplicare si pe ei ar trebui sa ii intrebam, pentru ca si ei au facut niste studii. In momentul de fata ar trebui ca intre doua rele sa mergem pe cel mai mic”, a sustinut secretarul de stat.

 

dezbatere medicamenteMentionand ca proiectul isi propune sa aduca predictibilitate, stabilitate pe piata, dar si claritate, reprezentanta MS a recunoscut ca „uitand-ne pe ordinul de preturi, am vazut undeva la 16 schimbari pe el in interval de sase ani, unele mai mici, altele mai mari si atunci am spus ca este neaparata nevoie sa stabilizam piata”.

Ioana Ursu a tinut sa sublinieze insa ca MS considera ca „preturile medicamentelor maxime ne privesc pe toti, sunt preturile de intrare in Romania pentru medicamentele pe prescriptie. Vrem o predictibilitate si vrem sa fie clar ce facem mai departe. Preturile noastre de intrare in Romania dicteaza ce fac alte institutii importante din stat, precum Casa Nationala, respectiv Ministerul Finantelor. Ca atare, s-a ajuns ca acest ordin de ministru sa devina HG si o vrem asumata la nivel de Guvern. HG reglementeaza preturile maximale. Nu reglementam preturile de rambursare. Preturile maximale pentru medicamentele pe baza de reteta, nu pentru OTC-uri. Acest ordin mai face sa regleze pretul de intrare, cum se face diminuarea pretului si cel mai important – ce se intampla anual la corectie”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*