Deputatii au stabilit cine si cum pot fi sefi in spitale

Potrivit ordonantei aprobata in Camera Deputatilor, managerii de spitale vor putea fi membri, dar nu pot indeplini functii de conducere in cadrul partidelor politice, iar sefii administratiilor publice locale isi vor extinde puterea de decizie si asupra sefilor de sectii si departamente, nu numai a directorilor.

 

camera deputatilorRespinsa initial de Senat, ordonanta de urgenta referitoare la reforma in domeniul Sanatatii, emisa inca din timpul mandatului fostului ministru Vlad Voiculescu, a fost in cele din urma aprobata in Camera Deputatilor, care este for decizional, cu unele modificari fata de forma initiala.

Cele mai importante prevederi se refera la criteriile de numire in functie a managerilor de spitale precum si a sefilor de sectie si directorilor medicali, unul din scopurile principale pe care si le propusese fostul ministru prin promovarea acestui act legislativ fiind depolitizarea conducerii spitalelor si scoaterea managerilor de sub influenta politica.

Astfel, conform ordonantei, adoptata cu 176 de voturi pentru, 93 impotriva si 5 abtineri, managerii de spital pot avea calitatea de membri ai unor partide, insa nu pot detine o functie de conducere in cadrul acestor formatiuni politice, in caz contrar devenind incompatibili cu functia de manager. In plus, actul normativ da mana libera sefilor administratiilor publice locale, in subordinea carora functioneaza spitalele publice, sa decida nu numai in privinta managerilor unitatilor medicale, ci si a sefilor de sectie sau de serviciu medical.

 

Florin Buicu

Florin Buicu

In textul initial al legii se preciza ca managerul de spital nu putea face parte din organele de conducere ale unui partid, insa textul a fost modificat, intrucat prevederea a fost considerata neconstitutionala. „Ordonanta 79, emisa de Guvernul Ciolos, pleca de la o premisa gresita, luand dreptul managerului de spital de a fi membru al unui partid politic, drept consfintit de Constitutia Romaniei. Am reparat aceasta greseala, mentinand interdictia ca managerul de spital sa nu ocupe functie de conducere in structura partidelor politice, a explicat presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Florin Buicu, mentionand ca totodata, am reparat o alta greseala a Ordonantei 79, punand in acord Legea 95/2006 cu prevederile Legii 1/2011, legate de invatamantul superior medical”.

Legea prevede ca un manager de spital trebuie sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior si al unor cursuri de perfectionare in management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sanatatii si stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, sau absolvent al unui masterat sau doctorat in management sanitar, economic sau administrativ organizat intr-o institutie de invatamant superior acreditata, ori sa fie medic in specialitatea sanatate publica si management.

 

spital holDocumentul adoptat in Camera Deputatilor face referire si la conditiile de ocupare a unor functii in cadrul spitalelor publice. Astfel, in cazul spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale, conditiile specifice de participare la concursul de ocupare a functiei de sef de sectie, sef de laborator si sef de serviciu medical se aproba, la propunerea comitetului director, prin act administrativ al primarului unitatii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucuresti sau al presedintelui consiliului judetean, dupa caz, cu avizul directiei de sanatate publica judetene.

Totodata, in cazul spitalelor clinice, procedura de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de director medical, director cercetare, sef de sectie medical, sef compartiment medical, sef de laborator medical, sef birou medical si sef de serviciu medical, inclusiv conditiile de participare la concurs se stabilesc de senatul institutiei de invatamant medical superior public in cauza, in colaborare cu Ministerul Sanatatii sau autoritatea publica locala, dupa caz.

 


Adaugati un comentariu


 

*