Demolarea fostei maternitati din Buzau va incepe in maxim doua saptamani

Iar in zilele urmatoare va fi semnat contractul de finantare a proiectului de reabilitare a cladirii fostului spital Bratianu, care va fi transformata in Centru muzeal.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu

In perioada imediat urmatoare, Consiliul Judetean Buzau va demara doua proiecte importante, vizand doua cladiri cunoscute din municipiu, cu adanci conotatii sentimentale si istorice pentru comunitatea locala. Din pacate, una dintre aceste cladiri va disparea, pentru a face loc unui alt proiect care va fi demarat de administratia locala. Al doilea imobil va fi reabilitat si va primi o noua destinatie, diferita insa de cea pe care a avut-o timp de peste 100 de ani, pana la inceputul anilor 2.000, cand a fost abandonat.

Anuntul a fost facut astazi, de presedintele Consililui Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, la finalul sedintei extraordinare care a avut loc in aceasta dupa-amiaza.

Primul dintre proiecte se refera la reabilitarea cladirii fostului spital Bratianu, de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, proiect care a fost aprobat pentru a primi finantare europeana prin Programul Operational Regional, primind un calificativ de 78 de puncte.

Administratia locala, in calitate de initiator al proiectului, a fost instiintata in legatura cu acest aspect, iar in zilele urmatoare se va semna contractul de finantare, dupa care vor fi demarate demersurile pentru inceperea lucrarilor.

 

maternitate - transfer (8)2016-05-19Al doilea proiect despre care a vorbit presedintele Consiliului Judetean este cel referitor la fosta Maternitate, de pe Bulevardul Garii, a carei cladire a intrat in conservare dupa deschiderea noii Maternitati – sectie exterioara a Spitalului Judetean de Urgenta.

Vechii cladiri nu i s-a putut da o noua destinatie, intrucat a ajuns intr-o stare avansata de degradare, iar o eventuala reabilitare ar fi fost nerentabila, din cauza costurilor foarte ridicate pe care bugetul local nu le poate suporta si a faptului ca modul in care e amenajat interiorul imobilului limiteaza gama de activitati care ar putea fi desfasurate aici. Prin urmare, s-a considerat ca mai rentabil este ca vechea cladire sa fie demolata, iar spatiului respectiv sa ii fie data o alta utilizare.

Petre Emanoil Neagu a anuntat ca au fost obtinute avizele pentru demolare, iar saptamana viitoare, sau, cel tarziu peste doua saptamani, vor incepe lucrarile in acest sens. Dupa ce cladirea va fi demolata, iar terenul va fi curatat, administratia judeteana va demara o serie de consultari cu buzoienii, pentru a se stabili o noua destinatie a spatiului respectiv.

 

Cat despre reabilitarea cladirii fostului spital Bratianu, astazi a fost dat votul decisiv in Consiliul Judetean, fiind aprobata forma finala a proiectului. Astfel, in zilele urmatoare va putea fi semnat contractul pentru finantarea din bani europeni a proiectului.

Ulterior se va initia si se va tine licitatia pentru desemnarea firmei care va efectua lucrarile, constructorul avand la dispozitie 24 de luni pentru realizarea proiectului aprobat astazi de consilieri.

Valoarea totala a proiectului este de 17.745.679 de lei, marea majoritate a banilor provenind din finantarea europeana. Contributia financiara de la bugetul judetului va fi de 576.141 de lei, reprezentand 2% din valoarea proiectului.

Fostul spital Bratianu va deveni astfel Centrul Muzeal I.C. Bratianu, capatand in acest mod o destinatie culturala. Initial, intentia autoritatilor a fost aceea de a pastra destinatia medicala a cladirii de patrimoniu, insa un proiect in acest sens ar fi avut sanse mai mici sa obtina finantare europeana, iar bugetul local nu putea suporta integral cheltuielile necesare.

 

Un alt proiect aprobat astazi, de consilierii judeteni buzoieni, este tot un proiect realizat cu fonduri europene si vizeaza acordarea sprijinului pentru integrarea unor persoane defavorizate. Asa cum a specificat presedintele Petre Emanoil Neagu, este vorba despre comunitatea rroma din zona Ramnicelu, unde judetul are mai multi astfel de etnici decat in alte parti. Acest program, in valoare de 6 milioane de euro, vine in intampinarea nevoilor acestei comunitati, pentru a avea conditii decente de viata. Copiii vor primi o educatie adecvata, printr-un parteneriat cu administratia locala si scoala din localitate, iar cei mari vor fi indrumati, fie sa isi deschida o afacere, fie sa isi gaseasca un loc de munca, sa practice o meserie. Proiectul cuprinde si asfaltarea unor strazi, realizarea infrastructurii de electricitate, astfel incat aceasta comunitate sa poata fi integrata in viata sociala si economica, sa nu mai fie dependenta de ajutoare sociale”, a explicat Neagu.  

 


Adaugati un comentariu


 

*