Daca ati fi bolnav si vi s-ar refuza tratamentul, ce ati face domnule Ciurchea? (I)

19 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Este intrebarea pe care o adresam in numele pacientilor cu Heptatita cronica si ciroza hepatica C, pentru care analizele care le-ar permite accesul la acest tratament scot la iveala situatii incredibile…

 

bolnavi spital savaDemaram astazi o campanie de informare despre „bataia de joc” la care sunt supusi bolnavii care ar trebui sa aiba acces la tratamentul fara interferon, cu care atat s-a laudat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, in ultimul an. Nu este prima data cand semnalam nereguli, dar de aceasta data vom pune in evidenta, cu dovezi, disperarea bolnavilor condamnati fara a avea alta vina decat aceea ca, in cele mai multe cazuri, s-au imbolnavit dupa ce s-au contaminat cu virusul hepatitic C in urma unor interventii medicale.

Dupa tergiversari si amanari care au durat aproape un an, pacientii cu hepatita cronica virala C si ciroza hepatica C, cu stadiul de fibroza F4, ar fi trebuit sa inceapa, la 1 decembrie 2015, tratamentul cu interferon free, introdus pe lista medicamentelor decontate intergral de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ar fi trebuit, pentru ca in realitate, din cauza tergiversarilor CNAS si ale Ministerului Sanatatii, anul trecut au murit aproape 1.000 de romani, pentru ca nu au avut acces la tratamentul salvator, sustin asociatiile de pacienti.

CNAS sustine insa transmite ca nu cunoaste aceasta informatie, desi acesti bolnavi sunt in evidenta institutiei, iar terapiile lor nu pot fi administrate si decontate fara aprobarea acestei institutii, la  care contribuim cu totii, cu sume frumoase, din care niste functionari primesc lefuri grase…

 

evolutia bolii hepaticeSi mai revoltator este insa ca la ora actuala, peste 80% dintre cei care ar fi trebuit sa intre in program, s-au „insanatosit” peste noapte in viziunea CNAS, desi acestia nu au beneficiat de un tratament care sa duca la remisia bolii. In mod paradoxal, analizele efectuate pe banii lor (desi aceste sunt destul de scumpe), au aratat, ani intregi, ca pacientii s-au aflat sub semnul intrebarii, cu fibroza in stadiul 4. Bolnavii se plang insa ca in urma analizelor facute in baza voucerelor „obligatorii”, au devenit peste noapte neeligibili, insanatosindu-se in… hartii.

Astfel de cazuri au fost semnalate in decembrie, de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania. Presedintele asociatiei, Marinela Debu, a atras atentia ca in ciuda declaratiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate „realitatea este ca, pana la acest moment, nu exista nici macar un pacient care sa fi primit aceasta terapie. Mai mult, lipsa procedurilor clare si comunicarea deficitara fac ca oamenii sa fie plimbati pe drumuri de la o locatie la alta, descoperind de la o zi la alta ca exista noi formulare cu modificari facute peste noapte. (…) Pacientii si medicii deopotriva ne-au atras atentia ca scoaterea din protocolul terapeutic a posibilitatii de masurare a gradului de fibroza si prin fibroscan, nu doar fibromax si punctia biopsiei hepatice, a luat sansa unor oameni de a se trata la timp. Din intreaga tara ne vin semnale ca pacientii care stiau ca au cioroza, fibroza in stadiul 4, si pe care medicii curanti ii aveau in evidenta ca fiind in aceasta situatie, sunt depustati brusc, in stadiul de fibroza 3 sau fibroza 2. Mai mult, exista cazuri cu semne evidente de boala avansata care insa nu se mai confirma”.

 

hepatita-cSi pe adresa redactiei SanatateaBuzoiana.ro au ajuns nenumarate strigate de ajutor din partea pacientilor aflati in situatiile descrise mai sus. De aceea, in numele lor, il intrebam pe presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, in mana caruia sta soarta acestor bolnavi: „Daca ati fi bolnav si vi s-ar refuza tratamentul, ce-ati face domnule Ciurchea?

Buzoianul Sorin Patrascu ne semnaleaza ca trece prin cosmarul vietii lui. Daca pana de curand a trait cu teama efectelor bolii ajunsa in stadiul 4, confirmata prin repetate analize efectuate la laboratoarele specializate, acum este disperat ca i se refuza accesul la tratament.

A sperat intr-o minune, stiind ca este eligibil pentru terapia fara interferon, despre care se spune ca elimina virusul in peste 90 la suta din cazuri. Totul s-a naruit insa in momentul in care, dupa efectuarea analizelor indicate de CNAS pentru a-i fi acceptat dosarul ce i-ar fi permis accesul la tratament, a primit alte rezultate decat cele confirmate si reconfirmate ani de zile, de acelasi laborator de analize.

Nu este un caz singular, din pacate, multi alti bolnavi sesizandu-ne aceeasi situatie, in urma publicarii unui articol anterior referitor labataia de joc la care sunt supusi, ca si cand boala in sine nu le-ar fi de ajuns.

*Citeste si: Pacientii cu Hepatita cronica si ciroza hepatic C, cobaii lui Ciurchea?

 

virus-hepatic-CVirusul hepatitic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. HVC este considerat responsabil pentru aproximativ 20% dintre hepatitele acute, 60-70% dintre hepatitele cronice si aproape 30% dintre ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice si din cancerele hepatice. O caracteristica majora a Hepatitei acute cu virus C este tendinta de a se transforma in boala hepatica cronica. Cel putin 75% dintre acesti bolnavi dezvolta in final infectia cronica.

Hepatita cronica C poate evolua spre ciroza hepatica, insuficienta hepatica si cancer hepatic. Cancerul hepatic ocupa locul cinci pe plan mondial din punct de vedere al incidentei si este a treia cauza de mortalitate prin cancer. Statisticile arata ca 70% dintre cei diagnosticati se afla in stadiul trei sau patru, situatie in care nu se mai pot face interventii chirurgicale.

*Despre disperarea lui Sorin Patrascu dar si a altor pacienti care s-au adresat SanatateaBuzoiana.ro, veti putea citi in zilele urmatoare.

Vom continua cu raspunsurile vagi si needificatoare ale Casei de Asigurari, primite dupa o luna de la inregistrarea solicitarii oficiale transmisa de noi.

Poate la intrebarea din titlu va binevoi sa raspunda si presedintele CNAS…

 


Adaugati un comentariu


 

*