Curs in premiera nationala la Facultatea de Medicina Dentara din Iasi

9 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Studentii pot participa la training-uri de abordare a urgentelor medico-dentare, avand ca „pacienti” manechine asistate pe calculator, capabile sa simuleze diferite situatii de urgenta.

 

studentiStudentii Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi au la dispozite un dispozitiv modern de simulare a unor scenarii privind manoperele de urgente medico-dentare, frecvent intalnite in practica medicala, unic in tara. Ei pot participa astfel la un curs organizat in premiera nationala, in cadrul institutiei de invatamant iesene.

Este vorba despre un curs de de abordare a urgentelor medico-dentare pe manechine asistate pe calculator, in cadrul unui proiect implementat cu fonduri europene, pe parcursul a trei ani (1 ianuarie 2011-31 decembrie 2013). Valoarea priectului al carui beneficiar este UMF Iasi este de 8 677 355 lei.

Cursul este organizat in cadrul proiectuluiCentru de Formare Specialisti si Resurse in Reabilitare Orala”, manageriat de prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Iasi.

La training-urile organizate  de facultatea de Medicina Dentara din Iasi pot participa atat studentii proprii, cat si studenti de la alte institutii de profil din tara si strainatate.

 

Prof. Norina Forma

Prof. Norina Forna

Proiectul isi propune sa fundamenteze un sistem educational si de formare competitiv in teritoriul medicinii dentare romanesti, o importanta deosebita revenind individualizarii terapeutice in viziune integrativ holistica a reabilitarii orale, concept complex ce solutioneaza fiecare compartiment afectat al patologiei orale.

Obiectivul proiectului este crearea unui sistem de formare pentru dezvoltarea competentelor personalului din invatamantul superior din domeniul medicinei dentare, prin participarea la programe de formare si perfectionare si acces la cele mai noi tehnologii inovative si informatii in domenii specifice,

A fost constituit astfel un centru-pilot, primul de acest gen din Romania, al carui scop este formarea de specialisti in reabilitare generala si oro-maxilo-faciala din Romania. Centrul a fost dotat cu „echipamente de ultima generatie ce includ cateva manechine asistate de calculator, care au capacitatea de a simula scenarii privind manoperele de urgente medico-dentare frecvent intalnite in practica medicala”, dupa cum a explicat managerul de proiect, intr-o conferinta de presa organizata cu prilejul finalizarii implementarii proiectului.

 

studenti 2Cursul aduce astfel in prim plan o problematica esentiala a reabilitarii generale si oro-maxilo-faciale, respectiv abordarile urgentelor medico-dentare, studentii avand astfel posibilitatea sa se pregateasca in acest domeniu pe cele mai moderne echipamente existente la ora actuala pe plan mondial.

Totodata, prin intermediul programului, care se preocupa de un domeniu considerat de avangarda in medicina dentara, in Romania se introduc „echipamente de ultima generatie ce confera suportul real de racordare la tot ce este modern in medicina internationala: utilizarea navigarii 3D in implantologia orala prin sistemul RoboDent, utilizarea axiografiei computerizate si a sistemului de telemedicina ce sta la baza formarii si colaborarii in diferite domenii medicale”, a precizat, prof. dr. Norina Forna.

 

curs-studentiLa ora actuala, in lume exista 280 de astfel de simulatoare, majoritatea fiind in SUA, Thailanda, Taiwan, Japonia si doar cateva in Europa.

Despre utilitatea acestora, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Iasi spune ca simulatoarele sunt foarte importante in cadrul procesului de pregatire a viitorilor medici stomatologi, intrucat „aspectele practice in teritoriul medico-dentar au un rol esential in formarea practicianului”.

Pe langa cursurile pe manechinele asistate de calculator, programul de pregatire mai cuprinde si conferinte sustinute de personalitati ale lumii medicale, conferinte despre care prof  Norina Forna spune ca „se constituie intr-o punte de legatura concreta, indestructibila, intre patologia generala si oro-maxilo-faciala”, precum si promovarea parteneriatelor la nivel national si international prin intermediul crearii unei retele de specialisti in domeniul reabilitarii orale cu scopul diseminarii bunelor practici in acest domeniu al medicinei dentare.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Medici

Comentarii (1)

  1. Luci Ghita Visinescu spune:

    In sfarsit si in Romania !

Adaugati un comentariu


 

*