Cum vad romanii „farmacia ideala”

Conform unui studiu realizat de Exact Cercetare, romanii apreciaza cel mai mult in alegerea farmaciei, proximitatea si comportamentul personalului.

 

farmacia CrangZilele acestea au fost date publicitatii rezultatele unui studiu efectuat pe parcursul lunii iulie, de compania Exact Cercetare si Consultanta, studiu ce a vizat in principal stabilirea criteriilor dupa care pacientii romani isi aleg farmaciile de la care isi procura medicamentele.

Realizatorii acestui studiu au dorit sa afle ce primeaza pentru romani in alegerea unei farmacii, daca acestia cauta in principal unitatile care au cele mai mici preturi la medicamente sau daca prefera sa se adreseze celei mai apropiate farmacii, pretul medicamentelor fiind mai putin important in acest caz. Totodata, participantii la studiu au fost rugati sa descrie cum ar arata, in opinia lor, farmacia ideala. Studiul calitativ a fost realizat prin intermediul a patru mini focus-grupuri si 10 interviuri in profunzime. La focus-grupuri au participat femei si barbati, cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani, iar la interviuri, farmacisti din cadrul lanturilor farmaceutice.

Conform rezultatelor studiului, cel mai important criteriu in alegerea unei farmacii este cel legat de proximitate, dupa care respondentii au spus ca tin cont de comportamentul personalului.

 

FarmacieCel de-al treilea criteriu de care pacientii tin cont este pretul medicamentelor, mai ales in cazul celor cu preturi foarte ridicate, in situatia unor retete ce contin multe medicamente ori atunci cand clientul vine cu o lista lunga de produse necesare. Intr-o mai mica masura a fost apreciata notorietatea farmaciilor, dar reclamele nu sunt deloc ignorate, pacientii precizand ca in cazul lanturilor renumite de farmacii apreciaza in special promotiile, gama diversificata de produse si existenta la raft a consilierilor.

Pe baza raspunsurilor primite de la participantii la studiu a fost conturat is un „portret robot” al farmaciei ideale: aceasta ar trebui sa onoreze comenzi on-line, sa aiba un motor de cautare pe site-ul propriu, farmacisti intelegatori, sa solicite retete doar pentru antibioticele foarte puternice si sa aiba case de marcat separat pentru medicamente si produse cosmetice.

 

FarmacieUn alt aspect urmarit de studiul realizat de expertii de la Exact Cercetare si Consultanta a fost stabilirea principalelor surse de informare la care apeleaza pacientii atunci cand este vorba despre medicamente. La acest capitol, atunci cand este vorba de medicamente destinate tratarii unor afectiuni grave, medicul specialist este primul caruia pacientii i se adreseaza pentru a solicita informatii,  dar in cazul afectiunilor mai usoare, cum ar fi racelile sau migrenele, pacientii se bazeaza in principal pe experientele anterioare avute in legatura cu produsele respective, dar si pe sfatul prietenilor, al rufelor sau pe informatiile gasite online, adica asa cum s-a aratat de multe ori, se trateaza cam… dupa ureche.

Farmacistii constituie insa, ca si medicii, o sursa importanta de informare. Acestora le este cerut sfatul atat pentru tratarea unor afectiuni usoare cat si pentru cele ceva mai grave, in special daca acestea necesita tratament cu antibiotice. In multe cazuri, chiar si pacientii care vin la farmacie cu retete prescrise de medici cer sfatul farmacistilor, pentru a gasi alternative mai ieftine la medicamentele prescrise de acestia.

 


Categorii: Actual, Analiza, Farmacii

Comentarii (6)

  1. Majeri Gabriella spune:

    Am intrat intr-o farmacie CATENA, am pus in fata doamnei farmaciste un medicament expirat si periculos ptr. mediul inconjurator, care nu se putea arunca pur si simplu intr-o pubela. Era vorba de celule stem. Farmacista s-a uitat la mine, parca picasem din planeta Marte… I-am explicat ca acest medicament nu se poate arunca in gunoiul menajer. Am citit in ziar ca trebuie depus intr-o farmacie, care farmacie stie cum sa-l distruga. AIUREA!!! A telefonat la o sefa!, care sefa i-a zis ca ei nu preiau medicamente expirate si NU BUNE! ptr. mediul inconjurator! BUN!!! Raspunsul meu a fost:Atunci, pur si simplu, arunc la pubela, ptr. a creste celule stem undeva, in groapa de gunoi??? Asta DA!!! farmacie, plina de profesionisti care “cunosc” legea in legatura cu medicamentele expirate si periculoase ptr. mediul inconjurator!!! Eu,am cumparat medicamentul la sugestia unui medic, dar nu am indraznit, -pana la urma-, sa-l folosesc. Asa ca a expirat.
    Suparata, l-am aruncat in pubela! -zicand ca: “Dumneavoastra veti fi raspunzatori ptr. asta! Eu mi-am facut datoria venind in farmacia DV.” Saracele farmaciste nu erau de vina!!! Ordinul de a nu prelua ptr. a fi distrusa, a venit de la SEFA! De atunci, ocolesc farmacia CATENA!

  2. Enache Simona spune:

    Pentru categoria de varsta 25-30 de ani “evident” ca proximitatea este cel mai important lucru, cand ai un servicu, sau doua (mai exista si tineri seriosi pe lumea asta si in tara asta), cand nu ai timp sa umbli sa vezi “dincolo cat e halatul…”, si bineinteles ca si atitudinea personalului conteaza, si nu doar pentru pilula de a doua zi, care tot medicament este, ci si pentru sfaturi din partea unui profesionist (din toate punctele de vedere profesionist)……

  3. Emil E Stefanescu spune:

    Pt categoria de varsta 25-30 ani, evident ca proximitatea e cel mai important lucru cand cumperi o cutie de prezervative, sau atitudinea personalului cand cumperi pilula de a-2-a zi…

  4. Dan Miclea spune:

    Din pacate nu e o cercetare serioasa, nu are un esantion reprezentativ, nu putem trage concluzia atotcuprinzatoare din titlul articolului. Este vorba mai degraba despre cum vad tinerii din categoria respectiva de varsta, din zona respectiva. Ma intreb cum se poate sa defilezi cu asemenea date sub umbrela “cercetarii”. Ca sa nu mai vorbim de metodologie.

  5. Fekete Erzsebet spune:

    Adevarat, am si eu o motivatie pentru care ocolesc farmacia Catena!

  6. Alina Pop spune:

    Studiul nu este prea relevant la un esantion de pacientii intre 25-30 ani. Marea majoritate a pacientilor dintr- o farmacie este peste 55 ani…

Adaugati un comentariu


 

*