Copiii buzoienilor, bolnavi si tot mai agresivi

20 iunie 2012 | 0 comentarii |

Avem o generatie de copii destepti, frumosi, dar din ce in ce mai bolnaviciosi si mai agresivi. Acestea sunt concluziile studiilor despre dezvoltarea copiilor buzoienilor. Este, de fapt, povara tuturor copiilor din Romania. Iar asta ar trebui sa determine reactia autoritatilor pentru care sanatatea reprezinta mai mult o anexa mai mult cu vorbe tratata, o cenusareasa multi exploatata, o obligatie de nimeni asumata.

Facem statistici, prezentam cifre, dar nimeni nu incearca sa inlature  cauzele care ne situeaza printre cele mai bolnave natii din Europa. Tranzitia interminabila din ultimii 20 de ani, somajul, stresul si mai ales lipsa de timp cu care parintii se confrunta privandu-si astfel copiii de afectivitate au lasat urme adanci asupra sanatatii fizice si psihice a noii generatii.

In evolutia dezvoltarii fizice si a starii de sanatate a prescolarilor si scolarilor, un rol esential revine conditiilor de mediu, ansamblului de factori socio-economici capabili sa influenteze dezvoltarea acestora”, spun medicii din cadrul DSP Buzau.

 

57 de cauze de boala cronica apasa pe umerii lor mici

 

Asa cum am mai spus, si cum arata si raportul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, evaluarea si monitorizarea starii de sanatate a copiilor si tinerilor „in relatie cu factorii de risc sunt de o importanta deosebita pentru starea de sanatate a viitoarei populatii adulte a Romaniei. Perioada de crestere este confruntata cu numeroase aspecte care pot modifica buna evolutie a dezvoltarii copiilor. Insuficienta aportului energetic si proteic, locuinta insalubra, imbolnavirile acute si cronice, tulburarile psiho-afective si stresul influenteaza negativ perioada de crestere. Factorii socio-economici, modul de viata, conditia de mediu din colectivitatea prescolara sau scolara pe care o frecventeaza, obiceiurile alimentare si traditiile relationeaza direct cu procesul de crestere”, precizeaza Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau, mentionand ca au fost examinati 22830 elevi din clasele XII, VIII, IV, I si din ani terminali ai scolilor profesionale, datele fiind centralizate pe 57 cauze de boala cronica.

 

Obezi, miopi si cu intarzieri in dezvoltare

 

Evaluarea nivelului de dezvoltare fizica si a starii de sanatate a  copiilor si tinerilor din colectivitati, prin examenul medical de bilant, au ca obiectiv  stabilirea dinamicii si tendintelor morbiditatii si evaluarea nivelului de dezvoltare fizica a copiilor si adolescentilor pentru identificarea tulburarilor de crestere si nutritie, sustin specialistii DSP.

Potrivit studiului aminiti, 3.630 elevi au fost depistati cu boli cronice, inregistrandu-se  o rata a prevalentei de 16%, cu 1,8% mai mare decat in 2010.

Cele mai frecvente afectiuni sunt viciile de refractie (5,4%), hipotrofia ponderala (3,14%), bolile cronice respiratorii(2%) si ale sistemului nervos central (2%), obezitatea (1,8%), sechelele de rahitism (1,8%), deformari ale coloanei vertebrale (1,4%) .

In 2011 se pastreaza aceeasi ierarhie a cauzelor de boala, remacandu-se insa o usoara scadere a numarului de boli cronice ale ochiului, ale aparatului respirator si ale SNC, dar si urcarea obezitatii, de pe locul 5 pe locul 4”, arata Mihaela Voineagu, mentionand ca cele mai multe dintre afectiunile cronice depistate sunt determinate sau agravate „de conditia de mediu din colectivitatile de copii prescolari si scolari, cum sunt iluminatul insuficient, mobilierul scolar neergonomic, alimentatia neechilibrata cantitativ si calitativ,obiceiurile alimentare proaste, aglomerarea programului scolar, insuficienta relationare cu familia sau cadrele didactice, mai ales a adolescentilor”.

 

Trei sferturi dintre elevi s-au batut in ultimul an

 

Evaluarea profilului de risc psiho social in comunitatile scolare promoveaza conceptul de Health-Promoting School, adoptat in tarile UE, a determinat si specialistii buzoieni sa studieze comportamentul elevilor din doua comunitati scolare.

S-au investigat mai multe arii comportamentale, in doua unitati de invatamant, Grupul Scolar « D Filipescu » si Sc gen nr. 1 Buzau, pentru 185 de subiecti, profesori si elevi. Monitorizarea si corectarea comportamentelor cu risc pentru sanatate in unitatile de invatamant au pus in evidenta cresterea agresivitatii copiilor si tinerilor in cadrul scolii si in afara ei (75% s-au batut la scoala in ultimul an). Ingrijorator este si numarul elevilor care fumeaza si beau alcool la varste mici si al celor care petrec prea mult timp in fata televizorului,  in detrimentul timpului pentru educatie fizica sau sport, in  timp ce 37% dintre elevii de liceu au fost deprimati, n-au putut sa-si duca la indeplinire sarcinile scolare, iar 8% s-au gandit la suicid”, mai arata statisticile DSP.

Cu 58% mai multi copii decat in anul precedent au fost reorientati  catre alte scoli, din acuza unor afectiuni cronice, uneori asociate, care reclamau schimbarea unitatii scolare. 23% dintre reorientarile scolare s-au datorat aparitiei tulburarilor de adaptare, in urma plecarii din mediul familial, rural, la scoli din mediul urban, sau din cauza neacomodarii la un program scolar sustinut.


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*