Contre sterile intre Colegiul Medicilor, ministrul Sanatatii si sindicate

Medicii s-au declarat deranjati de afirmatiile lui Vlad Voiculescu, care a comparat sistemul sanitar cu o feuda, iar sindicatele s-au revoltat ca ministrul nu stie cati medici are. 

 

medic hol spitalAfirmatiile dure facute la finele saptamanii trecute de ministrul Sanatatii, cu ocazia proiectiei unui film documentar ce il are ca protagonist, nu au ramas fara ecou in randul personalului medical. Colegiul Medicilor din Romania s-a simtit lezat si a reactionat printr-un comunicat de presa in care reprezentantii institutiei ii dau replica ministrului. Membrii colegiului s-au aratat deranjati in special de comparatia facuta de ministrul Vlad Voiculescu atunci cand s-a referit la sistemul romanesc de Sanatate, despre care a spus ca este unul de tip feudal, in care  primeaza mai putin interesul pacientilor si mai mult pastrarea privilegiilor. Mai mult, ministrul a mai afirmat ca acest sistem este macinat de fenomenul coruptiei, care actioneaza precum un cancer si importriva caruia trebuie luate masuri.

Reprezentantii Colegiului Medicilor s-au simtit vizati de aceste afirmatii, astfel ca i-au raspuns ministrului afirmand ca „personalul din Sanatate este indreptatit sa fie mandru, sa fie demn, sa fie autonom in profesie, pentru sa singura relatie cinstita in sistem si nepoluata inca, este cea dintre noi si pacientii nostri. Si daca asta inseamna sa fii feudal, da, cu mandrie, suntem”. Medicii spun ca aceasta perceptie gresita despre reletia dintre personalul medical si pacienti este rezultatul unor „manevre economice, manipulari mediatice, malversatiuni financiare, dezinformari care nu au nimic de-a face cu relatia fundamentala in sanatate. Politicul induce, de zeci de ani, in mod constient sau inconstient, deliberat sau intamplator, ideea ca doar el poate garanta cetatenilor, prin reglementari, sanatatea natiunii si a individului”.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Prin intermediul aceluiasi comunicat, reprezentantii Colegiului Medicilor se declara dispusi sa colaboreze cu noul ministru in rezolvarea problemelor din sistem. I-au cerut insa acestuia sa se detaseze „de gandirea structuralist-politica a unui inalt functionar public” si sa se alieze cu cele doua categorii fundamentale ale sistemului sanitar, reprezentate de  personalul medical si cetateni.

In aceeasi zi in care a venit reactia Colegiului Medicilor la declaratiile facute de Vlad Voiculescu, Ministerul Sanatatii a remis un alt comunicat, in care sunt prezentate o serie de masuri pe care acesta le-a dispus deja, pentru a se crea o baza de date exacta, referitoare la numarul de medici care activeaza in prezent in sistemul public, in conditiile in care nu exista la ora actuala o evidenta clara a acestora. „La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umana din sistemul sanitar, iar rezultatele obtinute au fost diferite. E vorba despre statisticile ministerului, ale Colegiului Medicilor si ale Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienti, in ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea, de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. Nu este niciun secret ca decontarile serviciilor din Fondul de Asigurari de Sanatate de multe ori nu acopera costul real al serviciului respectiv”, se arata in document.

 

Solidaritatea Sanitara - conferintaSindicatul Solidaritatea Sanitara a sarit, la randul sau, ca ars la afirmatiile ministrului, reprosandu-i acestuia ca nu stie cati medici are in sistem si ca nu a facut nimic pentru ca lucrurile sa merga in directia in care ar trebui, desi lucrurile merg prost de peste 26 de ani, iar Vlad Voiculescu a preluat portofoliul de la Sanatate de nici doua luni. „Ne exprimam public dezamagirea ca actuala echipa ministeriala, din care fac parte reprezentanti ai Aliantei Medicilor si alti oameni care s-au pretins reprezentati ai medicilor, nu doresc sa elimine prevederile care obliga medicii sa faca un numar nelimitat de garzi, sub amenintarea sanctiunilor disciplinare, punandu-le in pericol sanatatea si viata! Ne asteptam ca instalarea la putere a acestor oameni sa inceapa cu recunoasterea publica a acestei realitati crude, dublata de anuntul intentiei de a repara situatia! Cu tristete am constatat faptul ca echipa ministeriala prefera sa invoce necunoasterea situatiei medicilor ca motiv al inactivitatii. (…) Gestul ministrului de a vorbi despre feudalism trebuie sa inceapa cu recunosterea NEOFEUDALISMULUI pe care-l patroneaza fara sa faca nimic”, sustin sindicalistii, care-i reproseaza ministrului si faptul ca „obliga peste 60.000 de asistente medicale din sistemul public de sanatate sa reia de la zero intregul ciclu de formare profesionala, doar pentru a asigura cifra de scolarizare unor facultati”.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgMinistrul sustine insa ca situatia semnalata este unul dintre principalii factori generatori ai crizelor din spitale, care apar atunci cand unitatile medicale raman fara fonduri. Pentru realizarea acestui „recensamant al medicilor”,  Vlad Voiculescu spune ca se bazeaza pe sprijinul tuturor expertilor si al institutiilor competente, precizand ca elaborarea unor politici de sanatate trabuie sa se bazeze in primul rand pe date reale si dovezi, nu pe interese de moment. „Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategica absolut necesara, care a fost amanata prea mult timp. Acelasi principiu este valabil si pentru formularea unor politici de sanatate care, in actuala arhitectura a sistemului sanitar, nu sunt fundamentate pe dovezi clare, care sa justifice necesitatea si amploarea lor. Este perfect adevarat ca un sistem informatic poate fi interogat, iar acesta va furniza datele de care dispune. Problema acestor sisteme este insa calitatea datelor introduse, posibilitatea de monitorizare a lor in timp real si, cu precadere, analiza cu acuratete a rezultatelor. Fara un punct de plecare corect, datele respective duc la rezultatele cunoscute” se mai precizeaza in finalul comunicatului de la minister.

 



Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Nu cred ca ministrul a facut referire la relatia medic-pacient.
    Relatia este pe mai departe de tip feudal intre diferitele esaloane.
    Relatia esalon inferior-minister
    Da, ministerul face politici sanitare generale, dar ar trebui si o consultare cu teritoriul pentru a se vedea, in functie de situatie:
    •daca exista personal calificat, daca exista aparatura suficienta si funcționala, daca logistica este optima
    •chiar daca ministerul hotaraste politica generala de paturi ar trebui sa permita fiecarui judet sa-si stabileasca necesarul pe tip de sectii – este de exemplu in minister o doamna (Bardut) care ar fi trebuit eliberata din functie de multi ani pentru ca-si bate joc de orice spital cand vine vorba de schimbarea de structura – mai precis fara dar nu rezolva nimic
    •CNAS impreună cu MS ar trebui sa revada costurile din sistem. Au aparut tehnici noi, mai bune dar mai costisitoare. Nu este normal ca pentru aceeasi afectiune plata sa fie diferita pentru spitale. Dar nu intereseaza pe nimeni;
    •La nivel de spitale ar trebui o buna comunicare intre conducere si sectii, mai ales ca de 26 de ani oamenii sunt numiti politic (nu pe competente administrative), iar managerii, de multe ori, nu au cum sa inteleaga adevaratele necesitati;
    •Consiliile de administratie ale unitatilor medicale (care la randul lor ar trebui numite din oameni competenti) ar trebui sa aiba dreptul de a modifica, in anumite limite si perfect transparent, modul cum se cheltuiesc banii care vin de la CNAS sau din alte surse.
    Ar mai fi si alte aspecte dar sunt de departe mai putin importante.

Adaugati un comentariu


 

*