Contractele de achizitie a vaccinurilor se vor incheia pentru doi-patru ani

Reprezentantii Guvernului si cei ai companiilor farmaceutice au cazut de acord asupra acestui plan, ca solutie pentru evitoarea unor noi crize de vaccin pe piata autohtona.

 

consultari ms-farmaSaptamana a inceput cu o noua intalnire intre ministrul Sanatatii si premierul Sorin Grindeanu, pe de o parte, si reprezentantii companiilor farmaceutice, de cealalta parte, intalnire ca a facut parte din programul de consultari periodice pe care premierul le-a initiat pentru identificarea unor solutii care sa duca la rezolvarea crizei vaccinurilor si la preintampinarea unei  noi situatii similare.

Conform comunicatului remis de Guvern la finalul intalnirii, s-a cazut de acord asupra unei astfel de solutii, reprezentantii Executivului si cei ai companiilor farmaceutice convenind incheierea acordurilor-cadru pentru achizitionarea de vaccinuri, de acum inainte, pentru perioade cuprinse intre doi si patru ani. Ambele parti au fost de acord ca aceasta procedura va asigura predictibilitate si va permite preintampinarea crizelor in asigurarea dozelor necesare de vaccin Totodata, incheierea acestor acorduri-cadru va permite si aprovizionarea continua si la timp a dozelor de vaccin si asigurarea unor stocuri de rezerva.

Premierul Sorin Grindeanu considera ca acest acord reprezinta un pas important, insa mai sunt multe de facut in acest sens, prioritara la acest moment fiind implementarea planificarii mutianuale de achizitionare a vaccinurilor.

 

consultari-bodog-grindeanu-farmaUn alt subiect discutat cu ocazia intalnirii dintre autoritati si reprezentantii companiilor farmaceutice a fost ptoiectul Legii Vaccinarii, aflat in prezent in dezbatere publica si care a starnit, in ultima perioada, numeroase contradictii.

Producatorii de medicamente au prezentat o serie de amendamente cu privire la durata procedurii de licitatie, stabilirea criteriilor de atribuire si termenul de livrare, prezentand cu aceasta ocazie argumentele lor in favoarea acestor modificari legislative.

Ministrul Florian Bodog a declarat, la finalul intalnirii, ca a luat act de propunerile venite din partera companiilor farmaceutice si le va analiza in perioada imediat urmatoare, impreuna cu specialistii din minister, iar cele care vor fi considerate cu adevarat benefice vor fi preluate si introduse in lege. Urmeaza apoi ca proiectul sa intre in procedura avizarii interguvernamentale, in sedinta de Guvern, dupa care va fi transmis, spre dezbatere si aprobare, Parlamentului.

 

grindeanu bodog (2)Florian Bodog a reamintit ca in perioada urmatoare va fi demarata procedura de licitatie pentru stocul de vaccin antijujeolic necesar pentru perioada 2018-2019, mentionand ca necesarul pentru acest an va fi achizitionat pana la jumatatea lunii iulie, prin procedura de urgenta.

In acelasi context s-a discutat si despre campania de vaccinare antigripala care urmeaza a fi demarata odata cu apropierea sezonului rece, reprezentantii Guvernului anuntand ca la nivelul comitetului interministerial s-a stabilit ca Institutul de Sanatate Publica sa informeze de urgenta Ministerul Sanatatii cu privire la necesarul de vaccinuri, dupa consultarea medicilor de familie. Pe baza necesarului transmis de medicii de familie, ministerul va initia achizitia vaccinului gripal pentru sezonul urmator. Si de aceasata data, vaccinul gripal va fi achizitionat din strainatate, in conditiile in care Institutul Cantacuzino nu are posibilitatea, nici in acest an, sa reia productia acestui vaccin.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*