Colegiul Medicilor se implica in lupta impotriva dopajului

2 februarie 2017 | 0 comentarii |

Filiala Bucuresti a CMR a incheiat un protocol de colaborare cu Agentia Nationala Anti-Doping, in scopul prevenirii si combaterii dopajului in sport.

 

protocol anti-doping (2)Colegiul Medicilor Bucuresti s-a angajat sa aiba o implicare mult mai activa in prevenirea cazurilor de dopaj in randul sportivilor, de aceea si-a unit eforturile in acest sens, cu Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD). Intre cele doua organizatii a fost semnat, ieri, un protocol de colaborare, in baza caruia medicii si reprezentantii agentiei vor actiona in comun pentru prevenirea si combaterea dopajului in sport.

Cu aceasta ocazie, Graziela Vajaiala, presedintele ANAD, a declarat ca aportul medicilor in apararea „sportului curat” este unul foarte important, chiar vital, atunci cand vine vorba de prevenirea cazurilor de dopaj. Aceasta a mai precizat ca agentia pe care o conduce organizeaza, periodic, cursuri adresate sportivilor, medicilor sportivi si personalului asistent al sportivilor, iar colaborarea cu Colegiul Medicilor Bucuresti  va sigura accesul unui public mai larg la aceste cursuri.

 

protocol anti-doping (1)In baza protocolului de colaborare incheiat, cele doua organizatii vor elabora si desfasura, in comun, programe prin care se va incerca sa se atraga atentia asupra pericolului reprezentat de consumul de substante dopante, pericole ce pot avea implicatii negative nu doar asupra carierei sportivilor care apeleaza la aceste practici, dar mai ales asupra sanatatii acestora. Totodata, vor fi elaborate o serie de de materiale informative si se vor organiza in continuare cursuri de pregatire la care vor fi invitati, pe langa sportivi profesionisti si amatori, medici care le vor vorbi acestora despre riscurile pe care le presupune consumul unor anumite substante dopante.

Atat reprezentantii Colegiului Medicilor, cat si cei ai ANAD, au fost unanim de acord ca medicii au un rol primordial in cresterea gradului de constientizare asupra pericolelor pe care le reprezinta substantele anabolizante inscrise pe asa-numita „lista neagra” a Agentiei Mondiale Anti-Doping.

 

test anti-dopingDupa semnarea protocolului de colaborare, medicul Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, a precizat la randul sau ca inceperea colaborarii intre cele doua organizatii constituie un pas important in demersurile pentru prevenirea si combaterea dopajului, contribuind nu doar la apararea „sportului curat”, dar si la prevenirea unor incidente nedorite  din punct de vedere medical, pe arenele sportive.

 „Este esential ca un numar cat mai mare de medici sa aiba informatii despre lista substantelor interzise in sportul de performanta, dar si despre efectul unor astfel de produse asupra  sanatatii celor care fac sport pentru recreere”, a declarat medicul bucurestean cu aceasta ocazie.

Odata cu demararea acestui parteneriat, Colegiul Medicilor Bucuresti a publicat pe site-ul propriu lista completa a substantelor interzise, considerate a avea efect dopant.

 


Adaugati un comentariu


 

*