Colegiul Medicilor cere punerea in dezbatere publica a Legii privind cresterea veniturilor medicului si Legea malpraxisului

6 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Amnistia fiscala pentru doctori este o alta solicitare lansata public la Consiliul National al CMR, unde s-a atras atentia ca 15.000 de medici au plecat sa lucreze in strainatate din 2008 si pana acum.

 

(Foto arhiva)

(Foto arhiva)

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), intrunit vineri, la Alba Iulia, pentru a analiza situatia sistemului de sanatate, a facut o solicitare publica, prin care cere Parlamentului Romaniei sa aprobe „amnistie fiscala” cabinetelor medicale si centrelor de permanenta, asa cum s-a acordat altor categorii profesionale.

Curtea de Conturi a penalizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru o serie de activitati, iar aceasta le recupereaza de la medici, chiar daca acestia nu au avut nicio vina”, se precizeaza in comunicatul de presa remis de CMR, in urma Consiliului National.

In acelasi document se arata ca 1200 de medici romani au plecat sa profeseze in strainatate, numai in prima jumatate a acestui an, iar din 2008 si pana acum, peste 15.000 de medici au ales sa lucreze in afara tarii.

Vasile Astarastoae, presedintele CMR, a precizat ca „s-a ajuns ca medicii romani sa reprezinte 60 la suta dintre medicii straini care lucreaza in Franta, iar in Germania sunt peste 4.000 de medici romani”.

Problemele care duc la migratia medicilor, stabilite de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, sunt: lipsa de medici, care determinata mai ales de migratia acestora; finantarea insuficienta a Sanatatii; legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare.

 

medici posturi spitaleConsiliul National al CMR a constatat ca, in ciuda faptului ca au existat nenumarate discutii, negocieri si promisiuni, nu s-a luat pana in acest moment nicio masura care sa apere independenta si demnitatea medicilor.

Presedintele Astarastoae, a aratat ca deficitul de medici a atins pragul de 40 – 42 la suta si ca exista riscul ca Romania sa ajunga sa aiba „sectii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu”,  intrucat nu va mai avea cine sa lucreze in ele.

Pe de alta parte, Consiliul a enumerat principalele probleme cu care se confrunta, in prezent, sistemul sanitar: lipsa de medici determinata mai ales de migratia acestora, finantarea insuficienta a Sanatatii, legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare.

Asistam la o adevarata desertificare a sistemului de sanatate romanesc, in conditiile in care avem zone si specialitati in care lipsa medicilor este ingrijoratoare. Consiliul National a constatat ca, in ciuda faptului ca au existat nenumarate discutii, negocieri si promisiuni in acest sens, nu s-a luat pana in acest moment nicio masura care sa apere independenta si demnitatea medicilor”, se mai arata in comunicatul CMR.

 

telemedicina 2Prin Rezolutia adoptata in Consiliul National, CMR solicita:

1. Apararea independentei profesiei medicale.  Solicitam Parlamentului sa ia in discutie in regim de urgenta OUG 2/2014, retrimisa in Parlament de Presedintie, sa respinga obiectiile privitoare la Statutul medicului si sa o adopte in forma votata prima data de parlamentari. Solicitam punerea in dezbatere publica a Legii privind cresterea veniturilor medicului si Legea malpraxisului.

2. Amnistie fiscala (similara cu cea aplicata altor categorii) pentru cabinetele medicale si pentru centrele de permanenta. Curtea de Conturi a penalizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru o serie de activitati, iar aceasta le recupereaza de la medici, chiar daca acestia nu au avut nicio vina.

3. Finantarea cu 6% din PIB a sistemului de sanatate. Asa cum s-a precizat in nenumarate randuri, acest plafon constituie minimum pentru functionarea sistemului de sanatate.

 

medici-arestati-preventiv-pentru-luare-de-mita-in-dolj-111792-1Referitor la „plicul” oferit medicilor de catre pacienti, dr. Astarastoae a declarat ca acesta nu este eliminat nicaieri in lume si va disparea doar in momentul in care aceste plati vor fi legalizate si impozitate corespunzator.

„«Plicul» va disparea in momentul in care platile informale vor fi legalizate si se va da sub un anumit control. «Plicul» nu este eliminat nicaieri in lume. Vreau sa va spun ca «plicul» se da si in Germania, se da si in Franta, in Japonia nu mai spun, acolo nu exista care sa vina si sa nu dea, pentru ca tine de cultura lor. Singura problema este tocmai ca sa ai controlul si sa nu existe conditionarea actului medical. Reglementarea foarte clara a acestor plati informale va elimina ceea ce spunem noi acum «plicul»”, a declarat presedintele CMR.

Intrebat daca „plicul” este moral, Vasile Astarastoae a raspuns ca si juramantul lui Hipocrate contine o fraza care spune „iar pentru munca mea nu voi primi nici mai mult, nici mai putin decat face”, ca si una care arata ca „iar pe cei nevoiasi am sa-i ajut”.

 

Foto arhiva Protest Coalitie

Foto arhiva Protest Coalitie

Presedintele CMR a aratat insa ca legalizarea platilor informale trebuie facuta cu protejarea categoriei care nu doreste „sa dea”, iar cei care conditioneaza actul medical trebuie exclusi din corpul medical.

Ai o categorie care nu vrea «sa dea». Trebuie protejata aceasta categorie. Si nu ai niciun fel de strangere de inima pentru cineva care conditioneaza actul medical, nu are ce cauta in corpul medical. (…) Va spun sincer ca, uneori, atunci, cand il refuzi pe pacientul care vrea «sa dea», in mintea lui s-a creat faptul ca «e atat de grav incat nu vrea sa ia de la mine»”, a mai aratat Astarastoae, insistand insa ca «plicul» trebuie scos la vedere, impozitate toate aceste venituri si sa existe o legislatie care sa elimine conditionarea actului medical”, a subliniat profesorul Astarastoae.

El a mai spus ca profesia de medic este una pentru care „exista o anumita plata si ea se poate calcula si, doi la mana, plata iti acorda un numit statut social, o anumita independenta”.

Consiliul National l-a mandatat pe presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, si Biroului Executiv sa negocieze solicitarile cuprinse in rezolutia adoptata si sa elaboreze un plan de actiune pentru aceasta toamna (impreuna cu partenerii din Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate), ce va fi prezentat la urmatoare sedinta.

 


Adaugati un comentariu


 

*