CNAS reia negocierile pentru tratamentul fara interferon

6 decembrie 2016 | 0 comentarii |

De noul tratament vor putea beneficia aproximativ 10.000 de pacientii cu hepatita C, de aceasta data fiind inclusi in schemade tratament si cei aflati in stadii mai putin avansate de ciroza hepatica.

 

testare hepatitaVestea buna pe care pacientii cu hepatita C o asteptau deja de cateva luni a venit in cele din urma din partea Casei Nationala de Asigurari de Sanatate, care a anuntat ieri ca a reluat procesul de negociere pentru tratamentul fara interferon, tratament ce intrase in impas dupa ce expirase perioada de valabilitate a contractului cost-volum. In anuntul postat pe site-ul institutiei, reprezentantii CNAS precizeaza nu doar ca s-a reluat procesul de negociere pentru noul tratament ci si ca acesta va fi extins pentru pacientii cu ciroza hepatica aflata in stadiile F3 si F2, in conditiile in care, in prima faza, nu au fost compatibili decat pacientii aflati in stadiul F4, cel mai avansat al bolii.

Astfel, vor fi eligibili pentru tratament aproximativ 10.000 de pacienti cu fibroza F2 (asociata cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, determinate de infectia cu virus C), pacientii cu fibroza F2 (asociata cu limfom cu celule B non-Hodkin sau hepatocarcinom, care au efectuat tratament curativ, fara semne de recurenta), pacientii cu fibroza F3 naivi sau experimentati la tratamentul cu interferon, dar si pacientii cu fibroza F4 ciroza compensata, naivi sau experimentati la tratamentul cu interferon.

In comunicatul CNAS se mai precizeaza ca vor fi eligibili pentru tratamentul fara interferon si pacientii cu insuficienta renala cronica aflati in dializa cu fibroza F2-F4, precum si pacientii post-transplant hepatic sau post-transplant de organe solide, indiferent de gradul de fibroza, dar si personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei.

 

in Romania sunt peste 800.000 de bolnavi cu Hepatita CIn aceste conditii, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor incluse in tratamentul fara interferon sunt invitati sa depuna, la sediul CNAS, pana la data de 10 decembrie, cererea prin care isi exprima disponibilitatea privind reluarea procesului de negociere, insotita de documentele aferente prevazute in ordinul Ministerului Sanatatii referitor la acest tip de tratament. Anuntul CNAS vine intr-un moment in care pacientii isi pierdusera deja rabdarea, cerand in mai multe randuri reprezentantilor institutiei sa reia negocierile pentru asigurarea continuitatii tratamentului.

Reluarea procesului de negociere a fost posibila doar dupa ce Ministerului Sanatatii i-au fost alocate la ultima rectificare bugetara 2,21 de miliarde de lei, suma destinata in mod special incheierii de noi contracte care sa asigure accesul pacientlor cu hepatita C la tratamentul fara interferon. Ministerul Sanatatii, a berneficiat astfel de cea mai mare suma alocata la rectificarea bugetara de luna trecuta, suma fiind directionata catre conturile CNAS, fapt ce a dat posibilitatea institutiei sa reia procesul de negociere.

Intr-o nota de fundamentare Ministerului de Finante cu privire la destinatia sumei suplimentare alocate Sanatatii, se arata ca aceasta va permite continuarea tratamentului pentru pacientii cu ciroza hepatica aflati in stadiul F4 si extinderea programului pentru pacientii cu ciroza hepatica stadiile F2 si F3. In nota Ministerului de Finante se mai arata ca „incheierea contractelor in aceasta formula permite o folosire judicioasa a banilor bugetului asigurarilor de sanatate deoarece CNAS deconteaza tratamentele doar pentru pacientii care s-au vindecat ca urmare a terapiei”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*