Cine se scoala de dimineata… mananca mai sanatos

4 martie 2017 | 0 comentarii |

Un studiu recent arata ca ceasul biologic al fiecarui individ influenteaza si obiceiurile alimentare, iar cei care au un somn ordonat si se trezesc mai devreme, tind sa manance mai sanatos.

 

micul dejun la patO cercetare publicata recent intr-un jurnal de specialitate releva ca ceasul biologic nu influenteaza numai metabolismul, asa cum au demonstrat unele studii efectuate pana in prezent, ci si alegerile alimentare.

Concluziile vin in urma unui studiu in cadrul caruia oamenii de stiinta au analizat date prelevate in mod aleatoriu de la aproximativ 2.000 de persoane, cu scopul de a afla daca ritmul circadian sau ceasul biologic le afecta alimentatia si ora la care luau mesele. Cercetatorii au observat diferente clare in ceea ce priveste continutul caloric dar si al macronutrientilor intre cele doua cronotipuri, persoanele matinale fiind inclinate sa faca alegeri mai sanatoase de-a lungul zilei, in comparatie cu cei obisnuiti cu noptile pierdute, care mananca mai putine proteine si consuma mai mult zahar in prima parte a zilei. De asemenea, persoanele care se trezesc mai tarziu au tendinta de a consuma seara mai mult zahar, grasimi si acizi grasi saturati.

In weekend-uri, diferentele dintre cele doua grupuri sunt si mai accentuate, cei care pierd noptile avand ore de luat masa mai neregulate in comparatie cu persoanele matinale. In plus, oamenii care se trezesc tarziu s-a observat ca au un somn mai putin odihnitor si sunt mai putin activi.

 

Astenie de toamnaMatinalii ar putea avea un avantaj in plus in fata celorlalti si cand vine vorba despre lupta impotriva obezitatii deoarece ei aleg instinctiv sa manance alimente mai sanatoase in prima parte a zilei.Studii anterioare au demonstrat ca mancatul la ore matinale poate ajuta la scaderea din greutate si la reducerea riscului de aparitie a diabetului si a bolilor de inima. Ceea ce demonstreaza aceasta cercetare recenta este ca ceasul biologic nu afecteaza numai metabolismul, ci si ceea ce alegem sa mancam.

Acesta este primul studiu de acest fel care examineaza ce si cand mananca persoanele care au ritmuri circadiene diferite. Asociind date despre ce si cand mananca oamenii in raport cu ceasul lor biologic s-a obtinut astfel o noua perspectiva asupra motivului pentru care unele persoane sunt mai inclinate sa faca alegeri alimentare nesanatoase. Totodata, acest studiu demonstreaza ca persoanele care se trezesc tarziu au obiceiuri alimentare mai putin favorabile, ceea ce in cazul multora creste riscul de obezitate, diabet si boli de inima.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*