Cimbrul, un excelent remediu pentru laringita

28 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Ai racit tocmai acum, in prag de Revelion, si te temi ca nu vei fi in forma la petrecere? Tusesti, esti ragusit si ai o stare generala proasta? Este posibil sa fii victima laringitei, afectiune de sezon care se poate trata nu doar cu medicamente, ci si cu cimbru sau alte plante pe care ni le ofera cu generozitate natura.

 

Dr. Mihaela Mihalcea-Nica, medic ORL

Printre cauzele pe care medicii le aduc in atentie in cazul laringitei, se numara „infectia tractului respirator superior, iritarea corzilor vocale, sinuzita, refluxul gastro-esofagian, alergiile, vorbitul excesiv, fumul de tigara sau expunerea la noxele din mediul inconjurator . Toate acestea duc la disconfort si la iritarea corzilor vocale”, ne spune dr. Mihaela Mihalcea, medic primar ORL.

Pentru a scapa de laringita, medicul recomanda in primul rand repausul vocal, iar daca simptomatologia este asociata si cu febra, odihna la pat sau in camera la o temperatura de 20-22 grade Celsius. „Inhalatiile cu solutie de uleiuri esentiale de eucalipt, cimbru, menta, fenicul, muguri de plop sau scoarta de salcie sunt la indemana oricui si sunt foarte eficiente. La nevoie, se instituie si un tratament, dar este bine ca numai medicul sa decida acest lucru si sa nu se recurga la automedicatie”, mai spune  dr. Mihalcea.

 

Contraindicatii

 

In cazul laringitei, corzile vocale sunt sensibile si iritate, de aceea nu este indicat sa se consume condimente, nuci, seminte uscate sau mancarurile acide, care accentueaza disconfortul si inflamatia gatului. „Sunt recomandate alimentele emoliente (care protejeaza gatul iritat), alimente moi, chiar fluide si lichide  caldute, pentru ca cele fierbinti sau prea reci inflameaza si mai mult zona afectata. Pentru o refacere rapida este necesara renuntarea la fumat si la consumul de alcool. De asemenea, bauturile carbogazoase si cele bazate pe cafeina sunt de evitat, intrucat deshidrateaza organismul si produc iritatii la nivelul laringelui. Fortarea corzilor vocale este absolut interzisa, pentru ca prin ridicarea tonului sau vorbitul excesiv poate duce la leziuni care se vor resimti si dupa tratarea afectiunii”, ne sfatuieste medicul ORL, atragand atentia ca in cazul in care infectia nu este tratata la timp, laringita poate degenera in insuficienta respiratorie sau tuse latratoare, care se manifesta mai ales pe timp de noapte, iar infectia se poate extinde si la alte organe. Organismul devine vulnerabil si predispus la otita, laringo-traheo-bronsita, sinuzita, bronhopneumonie sau meningita.

 

Leacuri din natura

 

Printre cele mai eficiente leacuri din natura, pe care orice medic le recomanda, fie insotite sau nu de tratament, sunt ceaiurile. Acestea vindeca din interior, linistesc si hidrateaza zona inflamata.

Ceaiul din flori de musetel este antiinflamator, antiseptic, emolient si cicatrizant. O lingurita de planta la o cana de apa este de ajuns pentru a prepara o infuzie puternica si eficienta. Este recomandat consumul a doua cani de ceai pe zi.

Ceaiul de cimbru sau cimbrisor (numit si buruiana de balsam) este nu doar un foste apreciat condiment, ci si un exccelent calmant, antiviral, antiseptic, expectorant si cicatrizant. Infuzia se obtine dintr-o lingurita de frunze din planta peste care se toarna 250 de mililitri de apa clocotita. Doua-trei cani de ceai pe zi sunt de ajuns pentru a avea un efect rapid.

Ceaiul din frunze de patlagina este bactericid, hemostatic, cicatrizant, antiinflamator si antiseptic. Se foloseste atât ca gargara, cât si ca infuzie preparata dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita.


Adaugati un comentariu


 

*