Cercetatorul clujean Dan Vodnar, primul roman distins cu Danubius Young Scientist Awards

Ambalajul antimicrobian pentru alimente si etichetele pentru curatarea fructelor – inventiile pentru  care la numai 31 de ani, savantul de la USAMV a primit distinctia Premiul Danubius al Tanarului Cercetator.

 

dan-vodnar1

Dan Vodnar, asistent universitar la la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, este primul roman detinator al premiului Danubius Young Scientist Award, premiu creat in 2011 de catre Ministerul Federal Austriac pentru Stiinta si Cercetare, in colaborare cu Institutul Regiunii Danubiene si a Europei Centrale, cu intentia de a premia personalitati cu rezultate stiintifice remarcabile din zona danubiana.

Vodnar a fost premiat, impreuna cu echipa sa, pentru o serie de inventii precum pixurile din bioplastic, ambalajele antimicrobiene pentru alimente sau etichetele capabile sa curete de microbi fructele si legumele pe care sunt aplicate.

„Am facut pixuri cu acest bioplastic, care se pot degrada in natura, in compost, undeva la cinci saptamani, spre deosebire de pixurile conventionale care se degradeaza in 200 de ani. 90 la suta din el este biodegradabil, 10 la suta reprezinta pasta. Apoi am lucrat intr-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente si am incercat sa gasesc o solutie la problema mancarurilor ready to eat, care sunt usor de consumat la birou, dar sunt la fel usor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot sa produca toxiinfectii. In SUA, exista studii care arata ca undeva la 15 la suta din decesele cauzate de toxiinfectie alimentara sunt produse de aceasta listeria”, spune tanarul cercetator despre doua dintre inventiile sale.

 

Danubius Young Scientist Award-Viena (Facebook)

Danubius Young Scientist Award-Viena (Facebook)

Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extrasi din carapacea melcilor si din alge si are inglobat in el biomolecule din ceai verde, busuioc, menta sau alte feluri de plante. Ideea i-a venit cercetatorului clujean pornind de la faptul ca destul de frecvent, medicii au de-a face cu toxiinfectii alimentare provocate de bacteria „Listeria”. In Statele Unite, spre exemplu, unde se mananca foarte multa mancare „ready to eat” (gata preparata), aceasta bacterie este vinovata de decesul a 15% dintre cei contaminati.

Dan Vodnar a facut apoi cercetari minutioase asupra efectelor de inhibitie pe care ambalajul le are asupra carnii contaminate cu aceasta bacterie. „Contaminarea carnii se poate face strict la suprafata, ea nu poate veni din interior si este o contaminare ulterioara procesului de gatire. Sigur, producatorii adauga multe E-uri din categoria conservantilor care au si activitate antimicrobiana. Dar intrebarea mea a fost de ce sa adaugi conservanti intr-o cantitate atat de mare intr-un produs, cand organismul tau nu are nevoie de ele”, a mai precizat tanarul cercetator. Ambalajul antimicrobian ar proteja astfel produsele, mai ales pe cele din carne, de contaminare cu listeria si ar fi o solutie care ar permite evitarea ingerarii de conservanti de catre consumator.

 

Cu studentii - USAMV

Cu studentii – USAMV

Cercetatorul a inventat si etichete antimicrobiene pentru fructe si legume, care pot fi lipite ca niste abtibilduri, iar atunci cand produsul se introduce sub jetul de apa, acestea se dezintegreaza si il curata totodata. „Pe suprafata fructelor si legumelor pe care le consumam cu coaja exista mucegaiuri si drojdii. Eticheta este tot un biopolimer, o alta matrice decat la ambalaj, dar tot natural. El reduce cantitatea de microorganism de pe suprafata fructelor si legumelor pe care le consumam cu coaja” expica clujeanul.

In cei doi ani cat a durat inventarea ambalajului si a etichetei, cercetatorul a lucrat impreuna cu mai multi colegi si studenti, el fiind seful echipei. Fondurile, in valoare de 10.000 de euro, au venit printr-o bursa de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Dupa terminarea cercetarii, el a purtat discutii cu mai multi investiotori din Germabia, Marea Britanie si SUA, care ar putea-o valorifica la nivel industrial, dar deocamdata nu are un raspuns concret in aceasta privinta.

In prezent, Dan Vodnar lucreaza impreuna cu studentii sai la ideea unui ambalaj care sa imbrace tot fructul sau leguma, util mai ales in cazul produselor care se comercializeaza si fara coaja sau care stau foarte mult in galantar. Pentru aceasta creatie a luat, impreuna cu Renata, o studenta a sa, premiul pentru produse inovative la Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.  „Fructele se deshidrateaza foarte repede, se zbarcesc. Cu acest polimer inchidem toti porii, astfel incat apa sa nu mai iasa din fruct, sa nu se mai zbarceasca, dar nici nu se mai strica atat de repede. Si in afara de asta, mareste posibilitatea de depozitare cu o perioada destul de lunga si fructul se mentine sanatos”, a mai precizat cercetatorul.

 

La festivalul alimentelor

La festivalul alimentelor

Dan Vodnar are 31 de ani si este asistent la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca. Tot in cadrul universitatii, el este cercetator la Institutul pentru Stiintele Vietii. Desi foarte tanar, are pana acum la activ un numar important de realizari pentru care, in luna iunie, a primit la Viena titlul de „Danubius Young Scientist Award“ (Premiul Danubius al tanarului cercetator), alaturi de alti 13 tineri cercetatori.

Dan Vodnar a inceput cercetarea in anul 2007. In 2010 a terminat doctoratul, iar din 2011 este asistent universitar in cadrul USAMV Cluj-Napoca. In 2012 si 2013, a primit Diploma de excelenta din partea USAMV si distinctia „Asistentul anului universitar 2011-2012“. Tot in 2012 a primit titlul de Ambasador Renault al Valorilor Olimpice, pentru aplicarea valorilor olimpice, a fairplay-ului, excelentei si profesionalismului in viata de zi cu zi. In 2013 a primit medalia de bronz pentru ambalajul antimicrobian, iar medalia de aur si diploma de excelenta pentru obtinerea microsferelor cu probiotice au fost obtinute la Salonul International de Inventica Pro Invent 2014.

Recent, a depus un proiect pentru fonduri europene, prin care spera sa continue cercetarile in domeniul ambalajului alimentar antimicrobian.

 


Adaugati un comentariu


 

*