Cepoi modifica din mers standardele de acreditare a spitalelor

19 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Acesta a anuntat ca, din aceasta luna, se exclud circa 700 de indicatori considerati irelevanti, iar spitalele deja evaluata, vor fi incluse anul viitor intr-un proces de reevaluare, dupa noile criterii.

 

Vasile Cepoi

Vasile Cepoi

Proaspat numit in fruntea nou-infiintatei Autoritati Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, Vasile Cepoi a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca in cel mai scurt timp se vor modifica satandardele de acreditate a spitaleleor. El a mentionat ca nu se va mai tine seama de aproximativ 700 de indicatori pe care ii considera irelevanti.

Standardele de evaluare au fost astfel revizuite si, incepand chiar din aceasta luna, spitalele care vor intra in procesul de evaluare in vederea obtinerii acreditarii  vor fi apreciate dupa aceste standarde si nu  dupa cele vechi, asa cum s-a intamplat in cazul unitatilor medicale acreditate pana in prezent. Iar cele deja acreditate, vor fi reevaluate. Cum vor reactiona managerii si medicii spitalelor acreditate, daca spitalelor care abia supravietuiesc, Cepoi le va mai cere o data, milioane de lei (noi), pentru reevaluarea dupa noile standarde?

Vasile Cepoi isi justifica decizia prin faptul ca aceasta revizuire a standardelor si eliminarea celor circa 700 de indicatori se impunea, intrucat rezultatul final al evaluarilor era distorsionat din cauza acestui numar mare de indicatori care nu erau relevanti, dar de care trebuia sa se tina seama.

 

hol spital pacientiGreu de inteles de ce Vasile Cepoi care, inainte de a fi presedinte al autoritatii nou-infiintate, desi a detinut aceeasi functie in cadrul Comisiei de Acreditare a spitalelor, cu acelasi obiect de activitate, nu si-a dat seama de acest lucru la inceputul procesului de evaluare, si nu a luat decizia eliminarii acestor indicatori inainte de a fi verificat primul spital. Aceasta decizie face, practic, inutila activitatea de evaluare desfasurata pana acum, intrucat spitalele care au fost deja acreditate vor fi supuse unui nou proces de revaluare, conform noilor standarde si, probabil, cu alte costuri. „Aceste standarde pe care noi le-am aplicat pana acum au o serie intreaga de deficiente, incat la ora actuala spitalele care sunt acreditate, cam o suta si ceva de spitale, au un procentaj de conformitate intre 80 si 95 la suta. Acest lucru este greu de crezut, pentru ca, daca ne uitam la imaginea pe care o au spitalele la nivel public si chiar la nivelul profesionistilor, nu corespunde cu aceasta masuratoare pe care noi am facut-o. O analiza pe care am facut-o in ultima perioada ne-a aratat faptul ca un numar foarte mare de indicatori pe care noi i-am utilizat in evaluare, pana acum, sunt nerelevanti si atunci cand raportezi neconformitatile la un numar foarte mare de indicatori care nu sunt relevanti si care sunt usor de indeplinit, macar formal, atunci sigur ca iese un grad mare de neconformitate. Ca urmare, noi am revizuit aceste standarde si aplicam standardele revizuite, din care am exclus vreo 700 de indicatori nerelevanti. Aveam indicatori a caror interpretare era discutabila, adica acelasi indicator vazut de doi evaluatori diferiti putea fi interpretat diferit” a explicat Vasile Cepoi aceasta decizie.

 

urgente spitalEl a mai spus ca se va face o comparatie intre lotul de spitale evaluate pana acum si lotul de spitale care va fi evaluat in continuare, pentru a se vedea daca pe noile criterii se obtin rezultate mai bune si daca intr-adevar a fost imbunatatit sistemul de evaluare, pentru a fi cat mai apropiat de realitate. Spitalele ar urma apoi sa fie aduse la acelasi numitor comun, printr-o activitate de reevaluare a unitatilor deja evaluate si acreditate si care vor intra din nou in atentia agentiei, fiind analizate pe baza standardelor revizuite.

Totodata, nou infiintata autoritate a anuntat ca vor fi evaluate si cabinetele medicale, laboratoarele si toate unitatile de acordare a serviciilor medicale. Cum altfel, cand se castiga atat de bine din taxele impuse?

Vasile Cepoi nu a precizat insa cine va suporta costurile pentru reevaluarea spitalelor, avand in vedere ca acestea au platit deja taxa pentru evaluare si acreditare, o taxa de mlioane de lei fiecare, iar impunerea unei noi taxe ar fi nedreapta si inechitabila.

In judetul Buzau au fost deja acreditate spitalele de la Ramnicu Sarat, Sapoca si Smeeni, si urmeaza a fi evaluate, in vederea acreditarii, Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul Orasenesc Nehoiu. Desi s-au pregatit pentru acest proces tinand cont de vechile standarde, acestea vor fi evaluate in baza noilor criterii, iar din al doilea semestru al anului viitor, spitalele de la Smeeni, Sapoca si Ramnicu Sarat ar urma sa intre in reevaluare. Managerii acestora nici nu indraznesc sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi nevoiti sa plateasca o noua taxa, stiind ca au facut eforturi considerabile pentru a plati, o data, sume importante pentru evaluare si acreditare.

 


Adaugati un comentariu


 

*