Centru pentru recuperarea victimelor violentei in familie la Ramnicu Sarat, pe bani norvegieni

Consilierii judeteni au aprobat astazi in sedinta extraordinara depunerea proiectului de finantare, de catre DGASPC Buzau.

 

2014-04-03 09.06.30In aceasta dimineaza, consilierii judeteni s-au intrunit din nou intr-o sedinta extraordinara pentru a vota patru proiecte ramase restante de la sedinta de la sfarsitul lunii trecute, printre acestea numarandu-se si hotararea de aprobare a unui proiect propus de catre DGASPC Buzau, privind infiintarea pe bani europeni a unui centru destinat victimelor violentei in familie. Hotararea a fost aprobata in unanimitate, iar pana la data de 16 aprilie, DGASPC trebuie sa depuna documentatia necesara obtinerii fondurilor necesare, care ar urma sa fie alocate de guvernul norvegian, in cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European. Proiectul se numeste „Te ajutam sa fii in siguranta – Centrul de recuperare pentru victimele violentei in familie Rm. Sarat”, are o valoare estimata de 431.948 de euro, iar daca va fi aprobat, nu va presupune nicio chetuiala din partea Consiliului Judetean Buzau, intreaga suma urmand a fi alocata din fonduri norvegiene.

 

violenta in familieConform proiectului ce va fi depus in vederea obtinerii finantarii, centrul ar urma sa aiba o capacitate de 12 locuri si va functiona in cadrul Complexului de Servicii Comunitare Rm. Sarat, de pe strada Al. I. Cuza nr. 6, scopul principal urmarit fiind cresterea gradului de siguranta a victimelor violentei domestice si cresterea gradului de independenta si capacitatii de gestionare a propriei vieti pentru aceste victime. Perioada maxima de gazduire temporara va fi de 6 luni, timp in care persoanele in cauza vor beneficia de servicii de asistenta sociala, medicala si psihologica, precum si de consiliere juridica si ocupationala. Institutia aflata in subordinea Consiliului Judetean Buzau urmareste totodata prin acest proiect si cresterea gradului de informare a comunitatii cu privire la efectele negative ale violentei in familie si la modalitatile de accesare a serviciilor pentru combaterea acestuia.

 

Alina Badulescu, director DGASPPC Buzau

Alina Badulescu, director DGASPPC Buzau

Referitor la necesitatea implementarii acestui proiect, Alina Badulescu, director general al DGASPC Buzau a declarat ca „pornind de la realitatile sociale constatate in ultimii ani in judetul nostru, consideram ca frecventa si formele concrete pe care le imbraca violenta in familie in prezent fac tot mai dificila interventia, care trebuie sa fie particularizata, comprehensiva si pe termen lung”. In acelesi timp, in expunerea de motive semnata de presedintele CJB, Cristi Bigiu, se arata ca „in ultimii ani s-a constatat si in Buzau un trend relativ ascendent al cazurilor de violenta de orice tip in familie. In mod evident, cei aflati intr-o astfel de  situatie, de regula femei si copii, au nevoie de masuri de interventie urgenta, de scoatere din mediul familial, de consiliere, de asistenta medicala, psihologica si juridica, servicii ce trebuie furnizate intr-un cadru organizat si specializat”.

 

cristi-bigiuTot in cadrul sedintei extraordinare de azi, consilierul PDL Raul Florescu a solicitat infiintarea unei comisii la nivelul CJB, in vederea efectuarii unor controale la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala de la Ramnicu Sarat, spunand ca aprimit unele informatii ca la nivelul institutiei respective ar exista unele nereguli in derularea activitatii. Propunerea sa a fost aprobata de presedintele Cristi Bigiu, urmand ca in zilele urmatoare sa se infiinteze o comisie care va efectua controale atat la CITO cat si la celelalte unitati din Rm. Sarat, aflate in subordinea DGASPC Buzau.

La finalul sedintei, Cristi Bagiu a vorbit si despre situatia de la  Caminul de Varstnici si Adulti cu Dizabilitati din Aldeni, unde Centrul de Resurse Juridice a semnalat recent multiple cazuri de abuz comi­sarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muizniek. Presedintele CJB a declarat ca in acest caz este vorba de o institutie privata asupra careia administratia locala nu are nicio autoritate, dar daca cele sesizate se vor dovedi reale, institutia pe care o conduce se va implica in masura competentelor pentru a veni in ajutorul persoanelor internate acolo.


Adaugati un comentariu


 

*