Centru de resurse umane pentru medicii care vor sa se intoarca in tara

3 aprilie 2017 | 1 comentariu |

Aceasta noua structura functioneaza, incepand de astazi, in cadrul Ministerului Sanatatii si acorda asistenta medicilor romani care lucreaza in strainatate si vor sa revina in spitalele din Romania.

 

hol spitalCa urmare a majorarii salariilor din sistemul public de Sanatate, ministrul de resort, Florian Bodog, sustine ca a primit deja mai multe semnale din partea unor medici romani care lucreaza in Germania si Anglia si isi doresc sa revina sa profeseze in tara. In incercarea de a atrage cat mai multi medici care au preferat sa ia calea clinicilor din strtainatate, la nivelul Ministerului Sanatatii s-a infiintat o noua structura, care si-a intrat in atributii, astazi. Aceasta are ca scop acordarea de asistenta si consultanta medicilor romani care doresc sa revina in tara.

Despre noul Centru National de Resurse Umane, ministrul Bodog spune ca, alaturi de majorarea salariilor, face parte din planul de masuri pentru rezolvarea problemei deficitului de medici din Romania. „In programul de guvernare avem cresterea salariilor medicilor, care e o masura foarte buna si care cred ca va tine, pentru ca deja am solicitari de la medici care doresc sa se intoarca in tara. Totodata, am prevazut si am infiintat, in cadrul Ministerului Sanatatii, Centrul National de Resurse Umane. Il vom incadra cu personal si vom acorda asistenta tuturor medicilor care doresc sa se intoarca in tara, indiferent daca si-au facut specializarea la noi sau in alta parte”, a declarat ministrul Sanatatii.

 

Intalnire Bodog-Hunt (sursa FB Florian Bodog)

Intalnire Bodog-Hunt (sursa Facebook)

Acesta sustine ca exista deja cativa medici romani din strinatate dispusi sa revina in tara, fiind atrasi in principal de salariile majorate pe care le vor primi. Ministrul s-a referit in mod special al medicii din Anglia, dintre care multi s-au aratat interesati sa revina in tara, in conditiile in care Marea Britanie a initiat procedurile de Brexit, urmand sa se seprare de Uniunea Europeana. Situatia acestora a fost discutata de ministrul Bodog cu omologul sau din Marea Britanie, Jeremy Hunt, cu prilejul unui summit ministerial cu privire la siguranta pacientilor, desfasurat in cursul saptamanii trecute, in Germania.

Cu ocazia Summitului de la Bonn, am avut o intalnire bilaterala cu secretarul se stat pe probleme de sanatate din Marea Britanie, domnul Jeremy Hunt. Am discutat despre imbunatatirea dialogului dintre cele doua ministere cu privire la situatia medicilor romani din Marea Britanie in contextul Brexit. De asemenea, pe agenda noastra s-a aflat si tema alegerilor pentru functia de director general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)”, scrie ministrul Bodog, pe pagina sa de socializare.

Cu aceeasi ocazie, Florian Bodog a declarat ca a fost abordat de un medic roman care este sef al unei Clinici de Chirurgie Toracica din Germania, care i-a marturisit ca ar dori sa se intoarca in tara pentru a profesa la Arad, Oradea, Timisoara sau Cluj, acolo unde sunt sectii importante de chirurgie toracica.

 

rezidenti .Ministrul Sanatatii a vorbit, totodata, despre criza de medici din orasele mici, neatractive pentru specialisti, in ciuda facilitatilor pe care autoritatile locale incearca sa le asigure. „Pentru orasele mici, este o idee de a cobori rezidentiatul la nivel de spital judetean. Adica, aducem rezidentii in spitalele judetene. Nu e niciun secret, daca vin si muncesc aici cinci ani, unii se casatoresc, altii se indragostesc de oras, altii de spital si vor ramane”, a declarat Florian Bodog, referitor la acest subiect.

In ultimii ani, in special dupa 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana si granitele s-au deschis, sistemul medical romanesc se confrunta cu o criza din ce in ce mai acuta de specialisti, una dintre cauze fiind fenomenul care a fost denumit „exodul medicilor”. Descurajati de conditiile din spitalele romanesti si de salariile mici, tot mai multi medici au ales sa plece din tara, pentru a lucra in strainatate, multi dintre ei facand acest lucru imeidat dupa absolvirea facultatii. Mai mult chiar, o mare parte dintre candidatii care se inscriu pentru un loc la facultatile de medicina, fac acest lucru fiind hotarati sa plece din tara imediat dupa absolvire.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Pop Dorina spune:

    Care este adresa, datele de contact, programul de lucru, al acestui centru national de resurse umane, unde medicii se pot informa despre intoarcerea lor in tara??? Exista deschidere pentru sprijinirea medicilor care doresc sa se intoarca, unii spun ca nu poti intra nici pe hol, la ministrul Sanatatii, apoi cum sa ajungi la centrul national de resurse umane??? Sa existe personal care sa lucreze in schimburi pentru a putea facilita cat mai usor documentele pentru ca medicii sa se intoarca rapid in tara…

Adaugati un comentariu


 

*