Centru de Excelenta pentru melanom la Spitalul Colentina

La acest moment este vorba doar de un proiect, dar cu mari sanse de a fi transpus in practica, avand sustinerea totala a ministrului Sanatatii si a primarului Capitalei.

 

cancer de pieleConsiderata cea mai veche instirutie de profil din romania, Clinica Dermatologie 1 din cadrul Spitalului Colentina din Bucuresti ar putea beneficia in viitorul apropiat de un Centru de Referinta  pentru diagnosticul si tratamentul melanomului cutanat, demers in privinta caruia ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si-a declarat toata sustinerea. Intr-un comunicat primit de redactia Sanatatea Buzoiana, ministrul precizeaza ca melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresiva forma de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieti si de aceea dorim sa facem aici, in institutia de referinta a dermatologiei romanesti, un Centru de Excelenta pentru diagnostic si tratament al melanomului, avand nu doar sprijinul meu, ci si al primarului general al Capitalei, domnul profesor doctor Sorin Oprescu”. Declaratia a fost facuta in urma unei vizite pe care Banicioiu a efectuat-o ieri, la Spitalul Colentina, ocazie cu care s-a convins definitiv de necesitatea infiintarii unui astfel de centru.

 

Spitalul Colentina

Spitalul Colentina

Odata cu infiintarea Centrului ar urma sa se puna in practica si un alt demers important, si anume crearea unui Registru National de Melanom, element important pentru controlul eficient al acestei afectiuni. „Prin intermediul acestui centru, vom putea crea si un Registru National de Melanom, un pas catre un control eficient al acestei boli, care a devenit o problema de sanatate publica in Romania, dar si la nivel mondial”, a mai precizat ministrul.

La acest moment, in Romania, nu exista un Registru National de Melanom, incidenta reala nefiind cunoscuta, ceea ce reprezinta un handicap in tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer. Particularitatea in cazul Romaniei este aceea ca depistarea se face in faze avansate ale bolii, care necesita tratamente foarte scumpe si cu sanse minime de ameliorare, respectiv 23 – 32 la suta, in conditiile in care, depistat la timp, melanomul este vindecabil aproape in proportie de suta la suta. Un tratament pentru pacientii in stare avansata costa circa 7.000 de euro pe luna.

 

Dr. Raluca Patrascu

Dr. Raluca Patrascu

Melanomul cutanat este o tumora maligna care provine din celulele pigmentare ale pielii care, depistata in faza incipienta si printr-o operatie corecta, putem spune ca pacientul este salvat. Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni, medicul dermatolog Raluca Patrascu arata ca „trebuie avuta grija in cazul expunerii la soare si este necesara reducerea numarului de sedinte de bronzat. Expunerea la soare este recomandata intre ora 9.00 si 9.30 si intre 17.00 si 17.30, intre aceste ore fiind suficienta pentru organism. In plus, controlul medical si cel dermatologic trebuie facut in fiecare an. Cancerul de piele poate fi depistat precoce, intrucat se afla la suprafata si se poate observa. Sunt necesare atat  auto-examinarea cat si consultul dermatologic in cazul aparitiei unor leziuni suspecte. Leziunile suspecte sunt acele tumori ale pielii nou aparute sau tumori vechi care cresc repede in dimensiuni, care isi schimba culoarea sau care sangereaza spontan”.

Un screening corect al alunitelor si programe referitoare la comportamentul pacientilor, precum si o abordarea multidisciplinara care sa evite transferul pacientilor cu aceasta afectiune necesita un Centru de de Referinta.

 

cancer de pieleLa acest moment, 3,2 milioane de cetateni din UE sunt diagnosticati cu melanom malign la nivelul pielii, tratamentele presupunand costuri uriase, dar fiind eficiente daca sunt incepute la timp, in faza incipienta a bolii. Astfel, conform specialistilor, 98 la suta din cazuri pot fi vindecate daca tratamentul este inceput in aceasta faza de inceput a bolii.

In ceea ce priveste factorii de risc, medicul Raluca Patrascu a precizat ca persoanele cu pielea alba, ochii si parul de culori deschise, cele cu alunite multiple raspandite pe mai mult de 50 la suta din suprafata pielii si cele care au suferit  arsuri solare in copilarie sunt cele mai predispuse la cancerul de piele. Medicul a mai infirmat ipoteza ca alunitele multiple sunt cauza principala a acestei boli, precizand ca doar in 33 la suta din cazuri cancerul de piele a aparut din cauza alunitelor, iar in 67 la suta din cazuri, pielea pacientilor nu avea niciun fel de leziuni. Acesta i-a mai indemnat pe pacientii care primesc recomandare de la dermatolog sa isi excizeze o alunita, sa respecte sfatul medicului si sa nu mearga pe ideea ca asupra alunitelor nu trebuie intervenit in niciun fel.

 


Adaugati un comentariu


 

*