Ce legatura exista intre sanatatea populatiei si perceptia frumusetii?

29 mai 2014 | 0 comentarii |

Un studiu coordonat de Universitatea din Turku – Finlanda si efectuat pe un esantion de barbati din 28 de tari a condus la concluzia ca nivelul de dezvoltare influenteaza perceptia asupra frumusetii si a sanatatii.

 

chip-puzzleRezultatele unui studiu ce demonstreaza corelari intre nivelul de sanatate al populatiilor din diverse tari de pe glob si „standardele” de frumusete pe care respectivele natiuni le au in prezent au fost publicate recent si au avut un amplu ecou in presa internationala.

Studiul a fost efectuat de specialisti din 14 state, care au investigat variatiile transculturale legate de preferintele barbatilor pentru feminitate in ceea ce priveste caracteristicile fetei, in 28 de tari cu niveluri diferite ale sanatatii globale a populatiei.

 Cercetatorii, printre care si o romanca, au analizat raspunsurile primite de la 1972 de participanti heterosexuali la acest studiu, carora li s-au aratat fotografiile mai multor femei, intr-o varianta cu trasaturi feminine mai accentuate – buze pline, ochi mari, barbia fina-, iar in alta varianta cu trasaturi masculine mai accentuate – mandibula proeminenta, buze subtiri. (http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/10/4/20130850.full )

 

Psihologul Oana David

Psihologul Oana David

Din echipa de cercetatori a facut parte si lectorul universitar dr. Oana David, de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii Babes-Bolyai don Cluj, care a declarat pentru Agerpres ca „fotografiile au fost modificate cu ajutorul unui soft, dar modificarile sunt foarte subtile. Barbatii au fost rugati sa aleaga care este cea mai atractiva fata din 20 de astfel de perechi de fete. In general, barbatii au manifestat o preferinta pentru caracteristicile feminine ale fetei. Dar, acest lucru se cam stia. Ceea ce ne interesa pe noi era daca exista diferente transculturale. Daca in anumite populatii barbatii prefera mai mult sau mai putin trasaturile feminine si daca aceasta preferinta se asociaza cu nivelul de sanatate al populatiei. Si am obtinut rezultatul ca exista asemenea legaturi”.

 

businesswomanPotrivit studiului, barbatii din tari precum Nepal si Nigeria au avut nivelul cel mai scazut de preferinta pentru trasaturi feminine, in timp ce barbatii din Japonia, SUA si Polonia se afla in varful clasamentului. Romania se situeaza la mijlocul clasamentului, alaturi de Rusia, Lituania, Slovenia, Germania.

Atunci cand au conceput studiul, cercetatorii au luat in calcul doua ipoteze care ar fi pus in evidenta legatura dintre sanatate si frumusete. „Trasaturile mai feminine ale fetei ar reprezenta o serie de indicatori pentru valoare reproductiva, respectiv un nivel ridicat de estrogen, de unde decurg si abilitatile parentale, adica de ajutare in supravietuirea copilului. Cealalta dintre ipotezele noastre a fost ca totusi poate in aceste populatii, avand in vedere nivelul de trai mai scazut, conditiile mai aspre, s-ar putea sa prefere trasaturile mai masculine care sunt un semn pentru trasaturile de competitivitate, pentru acces la resurse, rezistenta intr-un mediu mai aspru”, a explicat Oana David, mentionand ca a fost confirmata a doua ipoteza.

Studiul a fost coordonat de Universitatea din Turku, Finlanda, iar cercetarile pentru Romania au fost coordonate de la Cluj, unde s-a facut adaptarea instrumentelor, s-au elaborate intrebarile si s-a realizat colectarea si organizarea datelor. Cercetatorii spun ca astfel de studii clarifica anumite intrebari si fac posibila emiterea unor ipoteze care devin, practic, instrumente de cercetare pentru elucidarea altor probleme.


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*