Cazurile pacientelor care au primit transfuzii gresite, in atentia Avocatului Poporului

Institutia s-a autosesizat, in conditiile in care Ministerul Sanatatii nu a transmis inca ce masuri s-au luat pentru a se preveni pe viitor astfel de situatii.

 

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Dupa ce au facut obiectul unor anchete dispuse de Ministrrul Sanatatii, cazurile celor doua paciente de la Spitalul de Arsi si de la Spitalul CF2, care au primit transfuzii gresite, precum si cel al unei paciente de 11 ani care a decedat dupa ce s-a intepat intr-un cui si a fost tratata in patru spitale, au ajuns si in atentia Avocatului Poporului, institutie ce s-a autosesizat in lipsa unor decizii prompte venite din partea autoritatilor din Sanatate. Concret, reprezentantii institutiei au constatat ca dupa ce cazurile respective au fost facute publice, din partea Ministerului Sanatatii nu au fost comunicate nici pana la acest moment masurile luate in vederea prevenirii eventualelor cazuri de malpraxis şi neglijenţa in practicarea actului medical, in special cele referitoare la transfuzii sau perfuzii efectuate greşit.

Intr-un comunicat al institutiei se arata ca „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si solicita Ministerului Sanatatii sa comunice masurile luate in vederea prevenirii pe viitor a cazurilor de malpraxis sau de neglijenta in practicarea actului medical, soldate cu decese, in special in cazul transfuziilor si perfuziilor efectuate gresit. Totodata, Avocatul Poporului solicita Ministerului Sanatatii sa comunice daca a considerat necesar sa emita noi reglementari pentru prevenirea situatiilor de malpraxis sau neglijenta, atat privind sanctionarea neglijentei in practicarea actului medical, cat si privind noi masuri de recompensare a potentialilor donatori de sange”.

 

donare centrul de transfuziiTotodata, Avocatul Poporului s-a autosesizat si in privinta crizei de sange, ca urmare a apelurilor tot mai insistente facute de managerii spitalelor din intreaga tara catre donatori. Autoritatile recunosc ca aceasta criza de sange exista si ca numarul donatorilor este in continua scadere, insa pana acum nu au fost comunicate niciun fel de masuri concrete pentru a-i motiva pe acestia si pentru a atrage noi donatori voluntari catre centrele de transfuzii.

Pana anii trecuti, exista un numar important de persoane care donau sange cu regularitate, fiind vorba de donatori cu state vechi. Multi dintre acestia au atins insa limita de varsta care nu le mai permite sa doneze, iar acestia nu au fost inlocuiti de alti donatori tineri, si asa se explica faptul ca stocurile de sange au inceput sa se reduca treptat, ajungandu-se la criza din prezent.

 

spitatul de arsiPrimul din cazurile de malpraxis in privinta carora Avocatul Poporului s-a autosesizat si a cerut reactii din partea Ministerului Sanatatii se refera la o pacienta de 79 de ani care a decedat dupa ce i s-a administrat o transfuzie gresita la Spitalul de Arsi, incident petrecut pe data de 13 iunie si facut public de Ministerul Sanatatii abia dupa o luna.

Un caz similar a avut loc la Spitalul CF 2 din Capitala, unde o alta pacienta in varsta de 38 de ani a primit o grupa de sange gresita in timp ce era supusa unei interventii chirurgicale. Femeia a intrat in coma si a fost transferata la Spitalul Universitar, ulterior revenindu-si, iar la acest moment fiind deja externata.

In fine ultimul caz intrat in atentia Avocatului Poporului este cel al unei fetite de 11 ani din judetul Alba, care s-a intepat intr-un cui ruginit, fiind plimbata apoi timp de 11 zile prin patru spitale, fara ca medicii sa o poata salva.

 


Adaugati un comentariu


 

*