Cauzele genetice ale incaruntirii si caderii parului, pe cale de elucidare

Descoperirea ar putea constitui totodata un prim pas in directia elaborarii unor tratamente care sa preantampine sau sa intarzie considerabil aceste probleme.

 

chelieO echipa de oameni de stiinta a reusit sa identifice celulele specifice raspunzatoare de cresterea parului si de dezvoltarea pigmentului acestuia la soareci, descoperirea fiind considerata un pas important care ar putea duce la dezvoltarea de tratamente impotriva incaruntirii si a calvitiei.

Cercetatorii de la Centrul Medical Southwestern din cadrul Universitatii Texas, au descoperit aceste celule stem intamplator, in timp ce studiau o tulburare genetica rara ce cauzeaza cresterea tumorilor pe nervi, numita neurofibromatoza tip 1. Acestia stiau ca celulele stem din piele, aflate in zona inferioara a foliculilor de par, sunt implicate in cresterea parului, insa nu cunosteau mecanismul care le determina sa se transforme din celule ale pielii in celule ale parului. Prin urmare, ei nu puteau incepe cautarea unei modalitati de a le influenta dezvoltarea, insa in timp ce studiau formarea tumorii pe celulele nervoase, ei au descoperit proteina care contribuie la deosebirea acestor celule.

Numita KROX20, proteina este asociata in general cu dezvoltarea nervilor, insa, in foliculii de par ai soarecilor, echipa de cercetatori a descoperit ca aceasta se transforma in celule ale pielii, care devin mai apoi baza pentru dezvoltarea si cresterea firelor de par.

 

laborator Proteina determina ulterior aceste celule sa produca o alta proteina numita factor de celule stem (SCF), iar cand ambele molecule, KROX20 si SCF, se manifesta intr-o celula, se muta din bulbul de la radacina firului de par, interactioneaza cu celulele melanocite care produc pigmentul si se transforma in fire de par sanatoase si colorate. In cazul in care una dintre ele lipseste, procesul este perturbat.

Pentru a testa teoria, cercetatorii au eliminat KROX20 la soareci si au descoperit ca parul nu a mai crescut, iar firele din blana animalelor au cazut. De asemenea, dupa eliminarea SCF din aceste celulele, parul rozatoarelor a devenit alb.

Studiul a fost efectuat pana in prezent numai pe soareci si, desi exista numeroase similaritati intre specii, acesta trebuie repetat pe subiecti umani inainte de a putea fi trase concluzii imbucuratoare.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*