Casnicia si factorii de risc cardiac

10 iunie 2017 | 0 comentarii |

Sansele de supravietuire a persoanelor care prezinta risc de afectiuni cardiace sunt mai mari in cazul celor care traiesc in cuplu, fata de cele care se izoleaza sau traiesc singure.

 

casatorieSe spune ca sanatatea este ca banii, niciodata nu stim ce valoarea are, pana cand nu o pierdem. Dar, cum ne este influentata sanatatea in cuplu sau in familie? Ei bine, se pare ca exista o mare interdependenta intre cele doua, asa ca am analizat mai multe studii despre felul in care viata de cuplu isi pune amprenta asupra sanatatii noastre, pe care vi le prezentam, in continuare.

O cercetare realizata in Marea Britanie a demonstrat ca, printre alte beneficii, casnicia are efecte pozitive pentru si sanatate. Viata in cuplu creste sansele de supravietuire, in prezenta unor factori majori de risc cardiac, precum nivelul crescut al colesterolului sau al hipertensiunii arteriale.

Conform studiului, ale carui concluzii au fost prezentate la Conferinta Societatii Cardiovasculare britanice, desfasurata in Manchester, casatoria ajuta la o mai buna protectie contra factorilor majori ce contribuie la aparitia afectiunilor cardiovasculare precum nivelurile ridicate de colesterol si de tensiune arteriala.

 

batraniCercetarea a analizat decese survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inima. Barbatii si femeile casatorite, cu varste de circa 50, 60 sau 70 de ani si cu niveluri ridicate de colesterol au avut cu 16% sanse mai mari de supravietuire dupa 14 ani, cat a durat studiul, in comparatie cu semenii lor care traiau singuri. Rezultate similare au fost observate si in cazul pacientilor cu diabet si hipertensiune, persoanele casatorite prezentand un avantaj in ceea ce priveste sansele de supravietuire.

La cercetare au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate avand niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului, sau diabet, iar cele care erau casatorite au obtinut rezultate mai bune in comparatie cu cele care erau singure.

Concluziile au fost mai putin evidente in ceea ce priveste persoanele care traiau in concubinaj, care erau separate, divortate sau vaduve. Oamenii de stiinta britanici nu au investigat nici daca subiectii casatoriti aveau sau nu casnicii fericite, dar sunt de parere ca a avea pe cineva special aproape, reprezinta un element important in acest sens.

 

batrani inteligentiUn studiu anterior, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea New York a confirmat faptul ca atat casatoria cat si concubinajul constituie un factor de protectie pentru riscul cardiac al ambelor sexe. Potrivt cercetatorilor newyorkezi, impactul benefic este cu atat mai pronuntat cu cat persoana este mai tara de 50 de ani, in cazul celor mai varstnici beneficiile fiind mai putin pronuntate.

Acest fapt s-ar putea explica prin sustinerea practica si emotionala pe care si-o acorda partenerii de cuplu in general, dar mai ales in in cazul in care unul dintre ei este bolnav. Ei au grija unul de celalalt, sunt mai atenti la regimul alimentar, la comportamentele nocive (fumat, alcool) decat cei singuri, la activitatile fizice si la respectarea tratamentelor.

De aceea, oamenii de stiinta americani recomanda ca celor care traiesc singuri sau se izoleaza, sa le fie acordata mai multa atentie din partea celor apropiati, pentru a suplini, cel putin partial, lipsa partenerului de viata si sprijinul pe care acesta l-ar fi oferit.

Studiul a fost realizat in 20.000 de centre de sanatate americane, cu privire la circa 3,5 milioane de barbati si femei.

 

relatie-cupluPe de alta parte, o cercetare realizata de Colegiul Universitar din Londra, asupra a 9011 persoane, majoratatea casatorite, pune in evidenta faptul ca relatiile tensionate, marcate de conflicte in viata de cuplu sau cu rudele si prietenii apropiati, favorizeaza cresterea nivelului de stres si aparitia bolilor de inima. Cercetatorii au luat in calcul si ceilalti factori de risc cardiac, precum obezitatea, fumatul sau hipertensiunea arteriala. Testele biologice realizate asupra participantilor la studiu au pus in evidenta simptome ale stresului in cazul cuplurilor nefericite, printre care se numara inflamarea organelor si nivelul crescut de hormoni ai stresului.

Concluzia a fost ca persoanele care au o casnicie dominata de neintelegeri sau o relatie tensionata cu rudele sau la locul de munca prezinta cu 34% mai multe riscuri de a face un infarct decat cele care convietuiesc in armonie.

Pe de alta parte, femeile care nu se manifesta verbal in cazul conflictelor conjugale prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de depresie si de sindromul colonului iritabil si chiar un risc crescut de deces, in comparatie cu cele care isi descarca furia. Un alt studiu sugereaza ca rata de mortalitate pentru barbatii celibatari cu varste cuprinse intre 30 si 59 de ani este de 2,5 ori mai mare decat cea inregistrata in randul barbatilor casatoriti, din aceasi categorie de varsta.

 


Adaugati un comentariu


 

*