Cardul de sanatate, blocat de trei zile

1 februarie 2017 | 0 comentarii |

Firma care ar fi trebuit sa asigure mentenanta, nu a preluat inca documetatia. Medicii, farmacistii si pacientii sunt revoltati, iar CNAS tace.

 

medic siui card cnasIn timp ce sefii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au programat intalniri cu reprezentantii furnizorilor de servicii pe care le va deconta in acest an si primesc avertismente din partea furnizorilor de medicamente ca anul acesta vor disparea de pe piata inca cateva sute de produse ieftine si chiar vaccinuri, daca se aplica reducerea anuntata, platforma informatica a a sistemului de asigurari de sanatate este din nou nefunctionala.

In ciuda faptului ca Teamnet a castigat licitatia si ar fi trebuit sa se ocupe de intretinerea sistemului, iar CNAS plateste 5 milioane de euro pentru asta, defectiunea dureaza, deja, de peste doua zile.

Daca pentru weekend, medicii s-au asteptat sa fie probleme, in urma anuntului facut de CNAS in 26 ianuarie, potrivit caruia, pe 28 si 29 ianuarie, intre orele 08 – 22, in vederea efectuarii unor lucrari de mentenanta vor avea loc interventii asupra UPS-urilor ce deservesc centrul de date apartinand STS, unde sunt colocate echipamentele PIAS, iar pe perioada lucrarilor este posibli ca anumite servicii ale PIAS sa devina indisponibile temporar, de luni, toata lumea s-a asteptat ca lcrurile sa reintre in normal.

 

card-medicDe luni, insa, sistemul informatic este blocat. Medicii care au incercat sa initializeze carduri de sanatate au fost intampinati cu mesajul „Cardul nu poate fi activat. Token lipsa”. Si nici retete nu au putut prescrie online, asa ca au fost nevoiti sa lucreze off-line.

Pe site-ul oficial al CNAS, un nou mesaj ii informa, pe 30 ianuarie, ca „incepand cu ora 8:30, Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate este indisponibila datorita unor probleme tehnice. Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line. Pentru transmiterea si validarea serviciilor acordate in aceasta perioada sunt aplicabile dispozitiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus mentionate”. Ce s-o fi facut in cele doua zile de mentenanta, nimeni nu stie. Important este ca nici marti, sistemul nu a functionat, iar din partea oficialilor nu s-a mai dat niciun semn. In tot acest timp, medicii si farmacistii nu mai stiu cum sa-si linisteasca pacientii, pe buna dreptate revoltati ca nu au acces la serviciile pentru care au platit asigurari de sanatate.

 

contract servicii medicaleMedicii de familie acuza ca nu isi pot face treaba si ca retetele prescrise off-line nu sunt onorateTeamnet, firma infiintata in 2001 de Sebastian Ghita, acum fugar si cautat de Interpol, a castigat prin licitatie, la finalul anului trecut, mentenanta sistemelor informatice care au legatura cu cardul de sanatate. Contractele sunt in valoare de peste 5 milioane de euro, dar firma nu a receptionat nici pana acum toata documentatia si nu opereaza efectiv, desi acest lucru ar fi trebuit sa se intample inca de la inceputul acestui an.

Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) a devenit functionala in 2008 si a costat 775 de milioane de lei. Cei mai multi bani a costat Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) – 558 de milioane de lei. La aceasta suma s-au adaugat aproape 90 de milioane de lei pentru Cardul electronic de asigurari de sanatate, iar Dosarul electronic de sanatate (DES) a costat si el, 81,7 milioane de lei. Reteta electronica a inghitit si ea, peste 45 de milioane de lei. 163 de milioane de lei au provenit din fonduri europene.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*