CAMPANIE SB: Marele semincer al Romaniei, in deriva lenta ( III )

29 mai 2013 | 0 comentarii |

Varza de Buzau, una dintre vedetele Statiunii Legumicole si un exceptional „medicament natural”, risca sa „dispara” sub tavalugul intereselor imobiliare. Medicii nutritionisti dar si de alte specialitati recomnada varza in peste 80 de boli.

 

varza de buzau 1In asteptarea unui punct de vedere al conducerii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” din Bucuresti, vizavi de prezentul si viitorul acestui „ultim bastion” de cercetare legumicola, dar si la solicitarea multora dintre voi, cititorii www.sanatateabuzoiana.ro, de a prezenta calitatile terapeutice ale produselor obtinute de cercetatorii buzoieni, amanam prezentarea dovezilor despre tavalugul imobiliar in care a fost inclusa Statiunea De Cercetare Dezvoltare Legumicola de la Buzau.

Va invitam astazi sa cunoasteti una dintre creatiile de elita ale SCDL care s-a asezat regeste pe mesele romanilor si a altor natii, dandu-le sanatate, pofta de viata si un gust unic, dulce, care a stiut sa domine orice noua aparitie, si care ajuta milioane de bolnavi, in peste 80 de afectiuni, unele dintre cele mai grave. Sute de companii specializate au incercat sa faca o alta creatie care s-o destabilizeze pe cea de la Buzau, insa nicidecum gustul consumatorului si confirmarile cercetatorilor nu au putut fi inselate. Iar recoamndarile medicilor nutritionisti si din alte specialitati vin sa intareasca efectele benefice pe care le are asupra sanatatii organismului, consumul de varza cruda sau conservata (murata).

 

Dr. C. Vanatoru

Dr. C. Vanatoru

Varza de Buzau este cel mai cerut produs legumicol al Statiunii, insa din cauza abuzurilor imobiliare, anul trecut, dupa cum spune acad. dr. Costel Vanatoru, nu s-a mai putu obtine samanta de varza, astfel incat piata romaneasca sa fie asigurata cu un produs de calitate.

Varza de Buzau este bine cunoscuta atat in judet, dar si in intreaga tara si peste hotare. Primim fotografii cu culturile romanilor din afara, dar cu seminte de la noi, si suntem mandri ca reusesc. Varza de Buzau are foaia fina, se poate conserva foarte bine, are gust si aroma deosebite. Toate incercarile puse la cale de firmele concurente au esuat in timp. Varza de Buzau leaga foarte bine in acest microclimat al judetului. Ea poate fi cultivata oriunde in tara, dar samanta se produce exclusiv la Buzau, unde a fost creata. Din pacate, in piata gasim plicuri frumos colorate cu inscriptia «varza de Buzau», dar nu e varza de Buzau. Suntem tristi ca se pirateaza, dar stim ca niciodata nu se pirateaza un lucru prost”, explica dr. Vanatoru.

 

varza de buzau 2Creatiile SCDL Buzau s-at remarcat printr-o constitutie genetica bine definita, rezistenta, care nu s-a depreciat in timp, spun specialistii.

 „Faptul ca varza noastra, ca si rosia Buzau 47, 22, 1600 si ceapa Diamant, cunoscuta acum dupa normele europene ca si «ceapa de Buzau», stau pe piata de 40-50 de ani, inseamna ca ele sunt un produs traditional, un produs romanesc, dar si ca au o calitate care nu poate fi intrecuta de alt produs”, puncteaza cercetatorul Constantin Vlad, directorul Statiunii Legumicole.

Samanta constituie principalul mijloc de inmultire al plantelor, cel mai sigur mijloc de reusita al productiei. Daca o samanta proasta, spun eu, care este sub indice de calitate, cu energie germinativa mica, ce nu apartine intru totul soiului respectiv, este impurificata biologic, chiar daca a incaput pe mana unui bun specialist, a unui om care respecta toate verigile tehnologice, sau vine cu verigi suplimentare tehnologice, nu poate obtine calitate. Putem face o metafora. Ne imaginam un caine Pechinez si un Ciobanesc Carpatin. Ii hranim pe amandoi cu hrana de cea mai buna calitate. Unul ramane mic, iar celalalt se dezvolta, pentru ca asta este rasa lui, chiar daca fiecare ete frumos in felul sau. Asa este si la seminte”, inchide discutia dr. Vanatoru.

 

Dr. Karmecita Pricop

Dr. Karmecita Pricop

Consumata in stare proaspata sau conservata (murata), varza are efecte benefice asupra organismului, atat in tratamentele interne, cat si externe. Aceasta leguma a facut obiectul multor studii, astfel ca din leac „babesc” a devenit un exceptional medicament natural.

Varza contine numeroase saruri minerale: calciu, potasiu, fosfor, sulf, magneziu, cupru si vitaminele A, B, C, H si K, astfel cape langa faptul ca intareste imunitatea organismului, se considera ca poate fi folosita in tratarea a circa 80 de boli. Varza cruda este indicata in colitele ulceroase, constipatie si hemoroizi, dar si in edeme, litiaza renala sau ciroza, avand un puternic efect diuretic. Are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele si un efect antioxidant remarcabil, prin continutul de magneziu, potasiu si calciu”, explica dr. Kaemencita Pricop, medic medicina interna, mentionand ca atat valoarea nutritiva cat si efectele asupra sanatatii pot varia in functie de soiul verzei, care poate contine cantitati diferite de vitamine, minerale si antioxidanti.

Varza este renumita pentru actiunea benefica in prevenirea cancerului de colon si de esofag, dar si un bun aliat al celor care doresc sa slabeasca. Prin continutul bogat de fibre, ea are si rolul de a detoxifia organismul. Pentru diabetici, varza este „medicamentul minune” care contribuie la reglarea valorii glicemiei. Celor care sufera de bronsita sau afectiuni pulmonare le este indicat sucul de varza rosie. In cazul eczemelor este indicat consumul de varza cruda sau fiarta inabusit. Recent, cercetatorii americani au descoperit ca varza contine si un antibiotic natural, care asociat cu vitamina H are efect cicatrizant.

 

Varza aliment  medicamentStatiunea Legumicola are trei creatii de varza de Buzau.

Varza de toamna Buzoiana este un soi semitarziu, cu perioada de vegetatie de 135-140 zile. Plantele au inaltime mijlocie, diametrul rozetei de frunze este mijlociu spre mare (75-90 cm), capatana circulara, indesata, cu o  greutate 2.0-3.5 kg (70% din plante). Frunzele din capatana sunt fine, albe, suculente. Este recomandata pentru toate zonele tarii. In sud, merge in cultura succesiva, dupa plante care parasesc devreme terenul. Este un soi tolerant fata de boli si foarte productiv (60-80 t/ha), indicat pentru atat pentru consum in stare proaspata cat si dupa conservare prin murare.

Varza de toamna de Buzau este un soi de toamna tardiv, tolerant fata de boli. Capatana: greutate ~ 2-6 kg, forma sferic-turtita, foarte indesata, frunze interioare fine, de culoare alba, suculente. Plasticitate ecologica mare. In zonele sudice se cultiva in culturi succesive si are o productie medie de 60-80 t/ha.

Varza de toamna Magura este un soi de toamna semitardiv. Capatana are o greutate ~ 1,5-3,75 kg, semi-acoperita (2-3 frunze), cocean mijlociu-gros. Frunzele sunt fine si subtiri. Se cultiva In toate zonele tarii. In zona sudica se poate cultiva in cultura succesiva, cu conditia plantarii pana la data de 15 iulie, dand o productie medie de70-75 t/ha.

 

Campania pornita de Sanatatea Buzoiana are scopul ca toti cei care au cumparat cel putin un plic cu seminte de la SCDL sau un fir de tomate Siriana ori de varza de Buzau, sa ia atitudine in fata faramitarii terenului statiunii situata in zona de oras a Buzaului.

DNA Ploiesti a acuzat autoritatile publice care au luat parte la ruperea SCDL, dar lucrurile par sa fi ramas undeva… in suspans, asa cum se intampla cu multe alte lucruri bune din tara asta.


Adaugati un comentariu


 

*