Bodog pune sub semnul intrebarii pregatirea unor manageri de spitale

Fara a da nume, ministrul spune ca este vorba in special de manageri ai unor unitati medicale aflate in subordinea administratiilor locale.

 

angiografIntr-o aparitie publica de la finele saptamanii trecute, ministrul Sanatatii, Florian Bodog s-a declarat nemultumit de nivelul de pregatire al unor manageri de spitale aflati in subordinea autoritatilor locale. Ministrul a precizat ca exista, la acest moment, spitale dotate cu aparatura medicala care sta nefolosita si ca au existat bani pentru achizitia aparaturii necesare desfasurarii unui act medical de calitate, insa nu au fost folositi.

Ministrul a facut aceste declaratii in contextul in care precizase, anterior, ca in Romania exista sapte spitale judetene care nu dispun de un computer tomograf, alte 12 spitale care nu sunt dotate cu un aparat RMN, in timp ce in alte spitale, 17 angiografe noi stau nefolosite.  „In momentul de fata sunt 17 echipamente de angiografie, pentru diagnosticul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare; marea majoritate stau fiindca au fost cumparate pe proiecte de cercetare si anul trecut nu au fost achizitionate consumabilele necesare. Sunt in acest moment in discutii cu ministrul Fondurilor Europene pentru a gasi o solutie de a le repune in functiune”, a declarat, in acest sens, Florian Bodog.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Vina pentru aceasta situatie a fost atribuita de ministru managerilor spitalelor respective, despre care spune ca sunt slab pregatiti, iar acest lucru se simte in calitatea slaba a serviciilor medicale oferite de aceste unitati medicale. Ministrul uita, insa, ca bugetele spitalelor au fost aprobate, anul acesta, abia in aprilie, ca licitatiile de achizitie pot dura si 2-3 luni,  iar anul trecut, managerii, chiar daca ar fi fost isteti, nu ar fi putut face achizitii de consumabile pentru a-si asigura stocurile pe o jumatate de an inainte.

Sunt si manageri slab pregatiti. Sunt spitale ale Ministerului Sanatatii si spitale administrate de autoritatile locale. Spitalele administratiei locale se impart, la randul lor, intre consiliile judetene si consiliile municipale. A fost o perioada in care managerii unora dintre aceste spitale au fost numiţi interimar si nu iti poti face plan de management pentru o perioada de 3 luni – 6 luni”, spune Bodog, mentionand ca este vorba in general de spitale aflate in subordinea administratiilor locale.

Ministrul s-a aratat nemultumit si de faptul ca unele din aceste spitale au avut bani alocati pentru achizitia de aparatura medicala, insa acesti bani au ramas necheltuiti. „Din 2013 si pana astazi, din 250 de milioane de euro bani prevazuti pentru acest program de achizitie de echipamente, nu au fost cheltuiti decat 4,9 milioane de euro, motiv pentru care Banca Mondiala a vrut sa retraga acest program din Romania si sa il duca in alta parte”, a mai precizat Florian Bodog.

 

medic hol spitalReferindu-se la criza de medici din sistemul public, ministrul DSanatatii a precizat ca cele mai mari probleme se resimt in sectorul de Anestezie – Terapie Intensiva.

„Romania este confruntata cu o criza a medicilor, mai ales in orasele care nu sunt centre universitare. In orasele mici, in spitalele mici avem probleme. Cele mai mari probleme le avem pe zona de Anestezie – Terapie Intensiva. Chiar in apropiere de Bucuresti, la 100 de kilometri de Bucuresti, exista spitale care sunt in imposibilitatea de a asigura linii de garda. Solutia este de a-i aduce in tara, a-i pastra in tara, dar in acelasi timp de a elabora politici foarte clare de formare. Stim ca avem medici care pleaca doar in momentul in care ei solicita certificatul de conformitate, stim in acelasi timp ca aceste certificate de conformitate se elibereaza nu numai medicilor care pleaca din sistem, ci si celor care se pregatesc, sau care doresc sa aiba acest certificat in situatia in care doresc sa plece”, a mai explicat acesta, precizand ca numarul medicilor care au plecat din sistem este de aproximativ 12.000. Colegiul Medicilor sustine insa ca numarul acestora este de peste 14.000.

Totodata, ministrul a admis ca exista inca multe spitale care se confrunta cu infectii nosocomiale, dar a incercat sa explice ca nu suntem singura tara in care exista aceasta problema. A mentionat insa ca, in noua legislatie, ce ar trebui finalizata pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi introdus si un program de combatere a infectiilor intraspitalicesti.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*