Bilant pozitiv al UMF Cluj-Napoca, la sfarsit de an

18 decembrie 2014 | 1 comentariu |

Institutia de invatamant superior medical a consemnat, in doar 10 luni, un record de 1000 de puncte factor de impact, publicand articole si studii in 359 de publicatii nationale si internationale si a obtinut 17 premii de excelenta, medalii si distinctii la Salonul de Inventica ProInvent in 2013-2014.

 

umf clujAceasta perioada de sfarsit de an este pentru multe institutii prilej de bilant si analiza, iar acest lucru se intampla si la nivelul UMF Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, institutie ce a anuntat printr-un comunicat, realizarea unui record legat de activitatea de cercetare stiintifica. Universitatea a aniversat recent implinirea 95 de ani de invatamant medical romanesc in Transilvania, perioada in care a progresat constant, devenind una dintre cele mai dinamice şi cautate institutii de invatamant superior de profil din Romania.

Intr-un comunicat de presa remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro, se precizeaza ca principala directie strategica a universitatii este promovarea calitatii, pentru competitivitate la cel mai inalt nivel. Pentru a creste calitatea cercetarii stiintifice, UMF Cluj-Napoca arata ca a demarat, la inceputul acestui an, doua proiecte strategice POSDRU, prin care sunt acordate tinerilor medici 100 de burse doctorale si 100 de burse post-doctorale, iar incepand cu anul universitar 2013-2014, institutia deruleaza 28 de proiecte nationale si internationale de cercetare stiintifica, in valoare de peste patru milioane de euro. Tot in 2014 a fost inaugurat Centrul de Cercetare pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala, rasplatit anul acesta cu Marele Premiu Iuliu Hatieganu, cea mai importanta distinctie a universitatii clujene, pentru rezultate de exceptie in cercetare.

 

Prof.dr. Alexandru Irimie, rector UMF Cluj

Rectorul unitatii de invatamant medical, profesor doctor Alexandru Irimie, vorbeste despre progresele realizate in acest an in ceea ce priveste activitatea de cercetare stiintifica, prin care universitatea a reusit, in doar 10 luni, sa acumuleze 1.000 de puncte factor de impact, fapt ce constituie un record. „Ma uit cu multa mandrie la ceea ce au realizat anul acesta studentii si cadrele noastre didactice in domeniul cercetarii si sunt convins ca e doar un inceput. Daca in 2008 universitatea avea doar 72 de puncte de impact in publicatii stiintifice, in noiembrie 2014 a strans 1.000 de puncte, acumulate in doar 10 luni. Numarul publicatiilor ISI in acest an universitar a fost de 359, dintre care 353 cu factor de impact, iar conform Web of Science, numarul de citari in 2014, pana la data de 1 noiembrie, al cadrelor didactice si cercetatorilor UMF Cluj, care si-au declarat afilierea institutionala, a fost de 2.861. De asemenea, in cadrul editiilor 2013 si 2014 ale Salonului de Inventica ProInvent, cadrele universitatii au obtinut 17 diplome de excelenta, medalii si premii speciale. Consider ca aceste performante reprezinta un model pentru viitor, pentru o continuitate sustenabila. Tinta noastra este includerea in clasamentul international al universitatilor, care ar fi o premiera pentru Romania. Aceasta aspiratie la competitivitate, inscrierea in cursa internationalizarii academice, reprezinta un minim de 5 ani consecutivi de astfel de performante, in principal minimum 200 publicatii ISI anuale si proportii favorabile intre doctorate raportate la licente, studenti straini raportati la studenti autohtoni”, a precizat rectorul UMF Iuliu Hatieganu, citat in comunicatul amintit.

 

Recunoasterea internaţionala de care se bucura institutia de invatamant clujeana a atras in ultimii ani tot mai multi studenti straini, numarul acestora fiind in prezent de 2.094, din 63 de tari. Raportat la 4.044 de studenti cetateni romani, aceasta inseamna 0,51 studenti straini la un student autohton.

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca a sarbatorit anul acesta 95 de ani de invatamant superior medical romanesc in Transilvania, bazat pe principii solide, formare profesionala la standarde internationale si cercetare stiintifica la cel mai inalt nivel. Traditia, performanta si competitivitatea invatamantului medical clujean au fost evidentiate in cadrul Zilelor UMF Iuliu Hatieganu, eveniment desfasurat in perioada 2-5 decembrie. „Fundamentele solide ale invatamantului medical romanesc din Cluj, implementate inca dupa Marea Unire, au permis Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu sa se alinieze la standardele internationale in materie. De asemenea, universitatea a putut sa adopte rapid normele impuse de Uniunea Europeana privind recunoasterea diplomelor si profesiilor din sanatate. Iar acest fapt este vizibil in performantele si realizarile din ultimii ani, care pozitioneaza universitatea noastra drept una dintre cele mai competitive universitati din Romania, dar si la nivel european”, a adaugat rectorul Alexandru Irimie.

 



Comentarii (1)

  1. USL spune:

    1000 de puncte factor de impact cumulat… la 700 de cadre didactice (aproximativ atat sunt in UMF) arata la un calcul de scolar de clasa a II-a,… 1,5 puncte/cadru didactic. Intr-adevar… e foarte mult !

Adaugati un comentariu


 

*