Banicioiu a aprobat criteriile pentru reactualizarea listei de compensate

In baza acestor criterii vor putea fi incluse unele tratamente noi si se vor putea extinde indicatiile pentru unele medicamente.

 

Nicolae Banicioiu- ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu- ministrul Sanatatii

In cursul zilei de astazi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a semnat Ordinul pentru aprobarea criteriilor si metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentatiei care trebuie depusa de solicitanti, a instrumentelor metodologice utilizate in procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicatiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor in/din Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate”, se arata intr-un comunicat remis Redactiei Sanatatea Buzoiana de catre Biroul de Presa al Ministerului Sanatatii (MS). Pe scurt, au fost aprobate criteriile de care se va tine cont la actualizarea listei de compensate. Semnarea documentului este considerata a fi un pas important in actualizarea listei de compensate anuntata pentru aceasta toamna, actualizare pe care oficialii din Sanatate o tot amana de mai mult de 6 ani, spre disperarea bolnavilor cronici care nu pot avea acces la tratamente noi.

 

Farmacist Doina Nenu

Farmacist Doina Nenu

Dupa cum a precizat ministrul prin intermediul comunicatului amintit, actul normativ a fost semnat  dupa o luna de dezbatere publica, consultari repetate cu reprezentantii producatorilor de medicamente, dar si in acord cu cerintele Comisiei Europeane, in concordanta cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania si Franta, noua metodologie de evaluare cuprinzand criterii de includere in lista, dar si de excludere, conform standardelor si cerintelor europene. Banicioiu a mai precizat ca metodologia de evaluare va permite „o noua abordare in sistem, si anume actualizarea periodica a listei de compensate si gratuite, in beneficiul pacientilor”.

In luna mai, lista de medicamente gratuite si compensate a fost actualizata dupa o perioada de peste sase ani, prin includerea a 17 molecule noi, pentru care nu exista alternativa terapeutica, timp in care mai multi bolnavi cronici au dat statul in judecata si si-au castigat astfel dreptul de a beneficia de tratament gratuit, chiar daca medicamentele de care aveau nevoie nu erau incluse pe lista compensatelor.

 

Marius Savu, presedinte ANMDM

Marius Savu, presedinte ANMDM

Din cele 17 molecule noi, un numar de noua sunt destinate tratamentului afectiunilor oncologice, iar principalii beneficiari ai masurii vor fi cei aproximativ 500 de pacienti care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative, care asteapta de aproape sapte ani sa beneficieze de tratament cu aceste produse.

Conform asigurarilor date de oficialii din Sanatate, noua lista de compensate va fi gata la toamna. Conform lui Marius Savu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, toamna poate insemna septembrie sau poate insemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestatii, discutii. O sa incercam ca toti pasii sa fie transparenti. Consider o lista noua ca este finalizata in momentul in care pacientul beneficiaza de acel medicament. Evaluarea va putea merge mult mai repede luand in considerare rezultatele pe care alte tari le-au publicat deja si au facut deja aceste evaluari. Pe criteriile noastre, in momentul de fata ar putea intra pe lista intre 30-40 de molecule noi din 160 care vor intra cu siguranta si cred ca si altele”.

 


Adaugati un comentariu


 

*