„Avem un sistem medical de nota 10” (!?) – zice ministrul Sanatatii

8 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Desi recunoaste ca mai sunt multe probleme de rezolvat, ministrul Florian Bodog a declarat, de Ziua Mondiala a Sanatatii, ca sistemul sanitar romanesc merita „nota 10, pentru ca specialistii isi fac datoria”.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

„In primul rand vreau sa urez «La multi ani!» pentru toti profesionistii din sanatate, pentru toti pacientii si pentru toata populatia Romaniei, inclusiv pentru dumneavoastra cei care ati raspuns invitatiei si sunteti astazi, aici; va doresc sa fiti sanatosi, fericiti, sa fiti toleranti” – asa a debutat conferinta de presa organizata de ministrul Florian Bodog, cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii.

Ministrul a explicat ca face apel la toleranta pentru ca tema acestui an pentru Ziua Mondiala a Sanatatii este DEPRESIA , o afectiune care „ii maginalizeaza pe acesti pacienti, ii izoleaza fata de societate si considera ca trebuie sa stim sa ascultam, sa avem o atitudine toleranta fata de acesti oameni care au o problema de sanatate”.

In ceea ce priveste „masurile stabilite prin Programul de guvernare, la Ministerul Sanatatii, acestea au fost indeplinite in totalitate”, a tinut sa spuna ministrul, dupa care a facut o trecere in revista a principalelor obiective atinse, declarand ca unele dintre acestea au fost chiar indeplinite in avans.

 

f. bodogMinistrul a acordat chiar „nota 10 sistemului sanitar din Romania. Pentru ca e Ziua Mondiala a Sanatatii, dar luand in calcul toate problemele, eu cred ca specialistii isi fac datoria si lor li se adreseaza aceasta nota. Da, eu le dau nota 10!”, a spuns ministrul, raspunzand unui jurnalist care l-a intrebat ce nota ar acorda, el, sistemului medical din Romania.

Cu toate acestea, a recunoascut ca exista inca multe probleme care necesita rezolvare in sistemul medical romanesc, dar a promis ca si le asuma si promite ca le va gasi o rezolvare, chiar daca pentru asta va trebui sa ia si decizii „pe muchia legii”, in situatii de urgenta. Principalele probleme pe care si le-a reprosat, dar pentru care vina a pasat-o predecesorilor sai au fost „criza vaccinurilor (pentru care nu au existat strategii pe termen lung), faptul ca exista inca medicamente la care pacientii romani nu au acces si problemele legislative”. Dand exemplul tratamentului cu cromoglicat pentru mastocitoza, care spune ca l-a impresionat, dar pentru care a gasit o solutie temporara, sau problemele cu medicamentele oncologice pentru copii, ministrul Florian Bodog a dat asigurari ca toate acestea vor fi rezolvate prin modificari legislative care vor fi facute in perioada urmatoare.

 

copii cancer3Cu putin timp inainte, cand a participat la un eveniment in cadrul caruia au fost prezentate rezultatele unui studiu referitor la atitudini si perceptii despre bolile mintale in randul populatiei Romaniei, ministrul Florian Bodog a afirmat ca „este important sa comunicam, acesta cred ca este cel mai important lucru, pentru ca din cauza unei proaste comunicari avem cazurile de depresie la copii si cred ca trebuie sa tragem un semnal de alarma in acest sens. (…) Ceea ce vreau sa transmit ca si mesaj si voi folosi unul dintre mesajele din campaniile dumneavoastra antistigmatizare, este ca trebuie sa-i ascultam, sa ii ajutam si sa ii intelegem, acesta este mesajul meu, de Ziua Sanatatii, pentru dumneavoastra”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Acesta a mentionat ca, impreuna cu presedintele CNAS, va studia rezultatele cercetarii, iar impreuna cu specialistii in domeniu si cu sprijinul reprezentantilor Comisiilor de Sanatate ale Parlamantului „vom incerca sa promovam politici publice pentru a aduce rezolvari in aceasta problema”, a promis Bodog.

 

Dr. Marian Burcea - CNASLa acelasi eveniment, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marian Burcea, a precizat ca institutia pe care o conduce va dezvolta, in perioada urmatoare, propriile programe nationale de sanatate curative care tintesc anumite afectiuni mintale si neurologice degenerative si va perfectiona cadrul normativ existent, in scopul incurajarii diagnosticarii si tratarii timpurii a tulburarilor psihice si de comportament.

Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau tinute sub control, daca sunt diagnosticate si tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viata normala, cu sprijinul profesionistilor din domeniu, dar si al societatii”, a declarat presedintele CNAS.  Acesta a aratat ca desi toate studiile si cercetarile demonstreaza ca exista un numar mare de persoane afectate de boli psihice si neurologice-degeneratitive, anul trecut, dintre cei9,1 milioane de asigurati care au beneficiat anul trecut de prescriptii medicale decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, doar circa 440.000 (sub 5%) au avut prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica degenerativa”, ceea ce confirma faptul ca persoanele cu simptome de tulburari psihice si de comportament, de teama atitudinilor negative, excluziunii si blamului social, nu merg la medic, astfel ca aceste afectiuni sunt subdiagnosticate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*