Asistentii medicali care nu au urmat cursuri universitare isi vor putea echivala studiile

12 noiembrie 2015 | 31 comentarii |

Acestia au acum la dispozitie cadrul metodologic necesar, care a fost implementat in cadrul unui proiect ce s-a derulat pe parcursul a 18 luni, in urma caruia s-au stabilit pasii ce trebuie urmati de cei peste 50.000 de asistenti aflati in aceasta situatie.

 

asistenti (1)Zilele trecute a fost finalizat un program ce si-a propus crearea unui cadru metodologic care sa faciliteze recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal, ale asistentilor medicali care nu au urmat programe de studii universitare de licenta. Proiectul, desfasurat pe parcursul unui an si jumatate, si-a atins obiectivul propus, venind astfel in sprijinul a peste 50.000 de asistenti medicali din Romania care nu au urmat programe de studii universitare de licenta, pentru ca in perioada formarii acestora nu exista aceasta posibilitate.

Pentru ca, in acest moment, organizarea programelor de studii universitare de licenta din domeniul Sanatate se face doar la forma de invatamant cu frecventa, este aproape imposibila inscrierea unui asistent medical care lucreaza, la o astfel de forma de educatie, pentru a avea posibilitatea de a-si valorifica toate competentele profesionale dobandite pana acum. Odata cu elaborarea cadrului metodologic, asistentii medicali aflati in aceasta situatie, care nu poseda diploma de licenta, isi vor putea echivala studiile, ajungand la nivelul celor care au urmat cursuri universitare si sunt licentiati.

 

asistenti (2)Cadrul metodologic va sta la baza viitoarelor structuri din cadrul universitatilor acreditate care organizeaza programe de studii universitare de licenta, ce duc la obtinerea unei calificari de asistent medical sau moasa si care vor ajuta la echivalarea si recunoasterea competentelor. De asemenea, noul cadru metodologic devine un instrument de lucru care ajuta institutiile de invatamant superior la proiectarea programelor de formare pentru pregatirea asistentilor medicali. Astfel, se asigura accesul liber al fiecarui individ la sisteme de imbunatatire a pregatirii profesionale, pe baza unei legislatii adecvate, care sa permita definirea clara a competentelor, in functie de nivelul de educatie, dar si sa asigure imbunatatirea acestora pe parcursul vietii.

Pentru implementarea acestui cadru metodologic au fost selectate 90 de cadre didactice cu experienta, de la sase Universitati de Medicina si Farmacie din Romania, care vor face parte din noile structuri ce vor realiza activitatea de recunoastere a invatarii formale, nonformale sau informale. Acestia au fost instruiti in cadrul proiectului, pentru a dezvolta, in propriile institutii, noi structuri specializate de aplicare a noului cadru metodologic.

 

asistente spitalTotodata, cele 90 de cadre didactice vor coopta si pregati pentru noile structuri din teritoriu, alti specialisti, oferindu-se pe sine un exemplu de buna practica. In cadrul proiectului a fost dezvoltat un set nou, de 10 cursuri disponibile in format electronic, cursuri care vor ajuta la dezvoltarea de competente specifice pe tot parcursul vietii, alaturi de competente digitale si de utilizare a tehnologiei informatiei.

Ghidul de bune practici elaborat in cadrul proiectului este un alt obiectiv atins, care va ajuta la activitatea de recunoastere a competentelor. Ghidul va sta la dispozitia angajatorilor nationali ai asistentilor medicali, dar se adreseaza si persoanelor interesate sa beneficieze de aceasta noua metodologie. Ghidul de bune practici ajuta si la intelegerea facila si interpretarea unitara a cadrului metodologic nou, pentru asistentii medicali care nu au urmat studii universitare de licenta.

Proiectul de implementare a noului cadru metodologic a fost derulat in parteneriat de Ministerul Educatiei si Institutul de Boli infectioase Matei Bals, iar mai multe informatii pot fi accesate aici.

 



Comentarii (31)

  1. Slav Carmen spune:

    Buna ziua, eu am absolvit Posliceala Sanitara Carol Davila in anul 2003, iar din anul 2007 lucrez ca asistenta medicala la un cabinet de medicina de familie langa Medias jud Sibiu, va rog frumos sa-mi spuneti si mie cum pot sa-mi echivalez studiile. Va multumesc frumos.

  2. GABI spune:

    Buna ziua ! As dori sa stiu si eu unde ma pot inscrie la aceste cursuri de echivalare , intrucat sunt asistent medical de postliceala promotia 1994 . Multumesc !

  3. Ildiko Kovacs spune:

    Buna ziua, am terminat SC Postliceala Sanitara, sunt din Cluj Napoca si as vrea sa stiu cand si unde ma pot inscrie la acest curs. Multumesc

  4. Danila Teodora spune:

    Buna ziua, ma numesc Danila Teodora, sunt absolventa a facultatii de Farmacie din Galati, dar lucrez ca asistent de laborator in cadrul laboratorului de toxicologie medicina legala; as dori sa aflu daca pot fi echivalata ca asistent cu studii superioare.
    Va multumesc

  5. Ninel spune:

    Un avantaj al celor 50 000 de asistenti medicali il vad nu prin ai trimite sa plateasca noi cursuri, scolarizare etc. ci prin a aobtine la legea salarizarii PLATA functiei in care este incadrat si nu pregatirea. Nu-i corect a face diferenta la plata salariilor prin pregatire din moment ce ambii salariati desfasoara aceeasi activitate. Aceasta mare victorie, o percep ca un nou tribut care ni se pune in spate dar imbracat intr-o noua forma.

    • Raluca spune:

      Desfasoara aceeasi activitate, dar nu pot sa vina ei, cu 3 ani de studii, sa bata cu asistent de facultate cu 4 ani de studii + master, adica, eu nu fac facultatea degeaba, ca asa imi bag pixu si fac si eu postliceala unde sunt prezenta sufleteste la cursuri si in practica invat ce trb… dar daca ma intreaba cineva ceva, nu stiu pe ce lume traiesc, sau cum am mai vazut… insulina la 45 de grade! Slava Domnului ca nu e disponibil asa ceva… ca ar fi grav, nimeni nu ar mai face facultatea care este foarte grea, si foarte multe examene si informatii! Postliceala, bate in primul an doar la practica, si nici acolo, ca si eu fac destule cu faculta 🙂

  6. Serban Paraschiva spune:

    Sunt absolventa de liceu sanitar promotie 1980 si absolventa de scoala postliceala sanitara 1998,am 35 ani vechime neintrerupta in munca, membra OAMMR GALATI.
    Sunt salariata SAMM Galati(aistent medical comunitar) si cu o conventie de 4 ore la CMI 90 (medicina de familie). Imi doresc tare mult sa-mi echivalez studiile.
    Sunt din orasul Galati, as vrea sa stiu cum si unde ma pot inscrie la acest curs?

  7. Vica spune:

    Sunt asistenta medicala, absolventa de postliceial sanitar in 1994. urmez in prezent cursuri de revalorizare si va rog sa mi spuneti daca aceste cursuri apar undeva in metodologia de echivalare sau sunt.. .nule?
    Multumesc

  8. Liliana spune:

    Am terminat SC POSTLICEALA SANITARA. POT ECHIVALA?

  9. Fridrich Diana spune:

    Buna seara,sunt asistent medical generalist promotia 1994 si lucrez la Instit. “M.Nasta” Bucuresti. As vrea sa stiu cum si unde ma pot inscrie la acest curs si cat costa scolarizarea. Multumesc.

  10. Emilia spune:

    In specialitatea farmacie exista posibilitatea echivalarii? Cum si unde? Multumesc

Adaugati un comentariu


 

*