Asiguratorii privati vor sa intre pe piata sistemului public de Sanatate

Organizatia reprezentativa a asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania a propus autoritatilor sa includa unele spitale publice in sistemul asigurarilor private de sanatate.

 

Asigurarile private de sanatate au facut subiectul unei conferinte de presa organizate de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), ocazie cu care, Virgil Soncutean, membru al Comitetului Director al organizatiei a prezentat o propunere pe care asiguratorii au facut-o autoritatilor, ca solutie de suplimentare a finantarii sistemului public de Sanatate.

Propunerea se refera la intrarea unor spitale de stat in sistemul asigurarilor private de sanatate, astfel incat piata a asigurarilor sa devina o sursa suplimentara de fiantare. In viziunea UNSAR, aceasta va face posibila si o mai buna remunerare a medicilor, in conformitate cu pregatirea si expertiza acestora. Asiguratorii privati ar prelua astfel din presiunea pusa pe bugetul public de sanatate, suportand o parte a cheltuielilor pentru tratamentul pacientilor care beneficiaza de asigurari private de sanatate. Masura ar fi profitabila pentru ambele parti, reprezentantul asisguratorilor precizand ca sistemul public de sanatate romanesc incurajeaza asigurarile private de sanatate, pacientii simtind nevoia unei alternative. „Chiar daca aceasta costa, intr-un final isi doresc sa aiba acces la un serviciu medical decent, intr-un spital privat, pentru ca, in acest moment, aceasta este una dintre limitari”, a precizat Virgil Soncutean.

 

Reprezentantul asiguratorilor mai spune ca asigurarile de sanatate private beneficiaza, de cateva luni, de o facilitate fiscala importanta, fiind deductibile din impozit, fapt pentru care piata pe acest sector a crescut cu aproape 70%, ajungand la aproape 175 de milioane de lei. Interesul crescut pentru asigurarile private de sanatate este inca un argument al UNSAR in favorarea propunerii facute autoritatilor. „Exista, in prezent, interactiuni cu Ministerul Sanatatii, a fost chiar o recomandare pentru un program  pilot cu Spitalul Judetean din Baia Mare. A existat o vizita acolo si o discutie cu managementul, pentru a vedea in ce masura se poate ajusta cadrul legislativ prezent cu niste norme care sa reglementeze conditiile in care un spital public poate sa emita factura – asta era unul dintre principalele impedimente. Un spital neputand sa emita factura, implicit se bloca sistemul de decontare prin asigurarile private de sanatate. Asigurarile voluntare de sanatate sunt deductibile atata timp cat nu se deconteaza cu Casa Nationala de Sanatate, deci va fi o sursa de finantare alternativa a sectorului public, care ofera acces viitorilor pacienti la infrastructura de sanatate”, a mai explicat Virgil  Soncutean.

 

Piata asigurarilor de sanatate este dominata de asigurarile de grup, oferite de angajator. Potrivit reprezentantului UNSAR, asigurarile individuale sunt la inceput, dar au o dinamica la fel de accelerata, ponderea lor ajungand pana in 10% din total. Nivelul de prima este comparabil cu cel al asigurarilor de viata si in zona de grup si in zona individuala, iar primele pentru asigurari de sanatate nu sunt mai mici decat cele la asigurarile de viata.

Prima medie de asigurari de sanatate variaza intre 1.2001.400 de lei si cateva mii de euro pe an, in functie de complexitate si de acoperire nationala sau internationala. „Frecventa de utilizare a asigurarilor de sanatate depaseste 50% si de multe ori se apropie de suta la suta, adica cel putin jumatate dintre persoanele asigurate, de multe ori mult peste jumatate, acceseaza polita inca din primul an de valabilitate, iar aceasta face ca beneficiul sa fie mai tangibil si imediat. Frecventa de utilizare, frecventa de dauna in asigurarile de sanatate este la extrema opusa la care se afla asigurarile de viata”, a mai explicat reprezentantul UNSAR.

 


Adaugati un comentariu


 

*