Aproape toate fantanile din judetul Buzau sunt contaminate cu nitrati si nitriti

1 iulie 2013 | 1 comentariu |

Apele fantanilor din 74 dintre cele 82 de comune din judetul Buzau, dar si din cele trei orase, sunt poluate, dar nici apa din mai mult de jumatate din instalatiile centrale nu este corespunzatoare. Numai anul acesta, patru copii au ajuns la spital din cauza intoxicatiei cu nitriti si nitrati.

 

fantanaDirectia de Sanatate Publica (DSP) a judetului Buzau trage un semnal de alarma privind potabilitatea apelor pe care le consuma populatia, mai ales din fantani.

In primul semestru al acestui an, DSP a facut evaluarea surselor de apa din judet, recoltand probe de apa care au fost analizate la Laboratorul institutiei. Din 588 probe examinate chimic, 238 au fost necorespunzatoare, ceea ce reprezinta 40,48%. Microbiologic au fost analizate 342 probe, din care 38 au fost necorespunzatoare, deci 11,11%. La instalatiile centrale, din 299 de probe analizate chimic, 85 au fost necorespunzatoare (28,43%), iar din 300 de probe analizate microbiologic, 31 au fost necorespunzatoare (10,33%).

Neconformitatile inregistrate la analiza apei distribuita in scop potabil populatiei din Judetul Buzau au fost aduse la cunostinta operatorilor de apa de catre DSP Buzau, prin adrese scrise, prin care li s-a reamintit obligativitatea stabilita prin lege de a distribui numai APA POTABILA din instalatiile pe care le detin, de a elabora planuri de conformare si de a solicita derogare la parametrii chimici modificati repetitiv. Acest fapt nu potabilizeaza imediat apa, dar obliga operatorii sa respecte termenele pe care chiar ei le stabilesc, pentru ca intr-un viitor cat mai apropiat sa-si rezolve problemele cu care se confrunta”, precizeaza purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu.

Monitorizarea calitatii apei de fantana realizata prin analize efectuate la Laboratorul DSP Buzau a evidentiat faptul ca 74 de comune dintre cele 82 cate are in totalitate judetul, au apa de fantana cu concentratii de nitrati (NO3) peste concentratia maxima admisa de 50 mg/l prevazuta de Legea 458/2002, cele mai multe dintre acestea fiind situare in zonele de campie si de deal.

 

copil-bolnav-spitalPatru copii cu varste mai mici de trei ani, din Viperesti (un copil de 10 luni); Vadu Pasii – Stancesti (un copil de1 an si 2 luni); Beceni (un copil de 3 luni); Posta Calnau –Zilisteanca (un copil de 4 luni), s-au imbolnavit anul acesta din cauza apei si au ajuns la spital.

 „Numai un sistem centralizat controlat si autorizat sanitar de aprovizionare cu apa de baut poate proteja copiii mici impotriva intoxicatiilor cu nitriti. Populatia a fost informata, prin intermediul administratiilor locale, pe baza comunicarilor scrise primite de la DSP Buzau asupra riscului folosirii surselor de apa care nu sunt in evidenta DSP ca surse de apa potabila, in alimentatia copiilor 0-3 ani. Cu toate acestea, s-au inregistrat cazuri de imbolnavire. De aceea, recomandam sa fie folosite pentru baut si prepararea alimentelor populatiei in general si a copiilor in special, doar surse de apa autorizate sanitar. Mamele care au sugari, dar si copii mici, sa nu foloseasca apa de fantana pentru prepararea ceaiului, a laptelui praf sau a oricaror alimente. Daca nu exista in apropiere o sursa de apa potabila (verificata) se va folosi apa plata pentru acest scop. Mamele sa hraneasca sugarii la san cat mai mult timp posibil (minimum 3 luni si daca se poate chiar 6 luni), alimentatia la san conferind bebelusului o mai buna imunitate. Daca in alimentatia copiilor este folosit lapte de vaca, acesta trebuie procurat dintr-o sursa avizata  sanitar-veterinar, iar dilutia sa se faca numai cu apa care sa se incadreze in parametrii de potabilitate”, mai spune reprezentantul DSP.

Methemoglobinemia cianozanta infantila este o afectiune ce apare in principal  datorita folosirii in alimentatia copiilor din grupa de varsta 0-3 ani a apei de fantana cu concentratii de nitriti peste valoarea de 0,5 mg/l si nitrati ce depasesc limita de 50 mg/l, valori prevazute de legislatia in vigoare.

 

FANTANA captare apaExista 20 de comune care se aprovizioneaza exclusiv cu apa din fantani, celelate avand alternativa unor instalatii centrale, dar nu toate au apa infectata cu nitrati si nitriti sau necorespunzatoare chimic si  microbiologic. Instalatiile proprii din care se aprovizioneaza cu apa de baut populatia in mediul rural exista numai in zona de deal si de munte, din izvoare captate si inmagazinate, din care apa este distribuita gravitational locuitorilor din zona limitrofa. Exista 84 astfel de instalatii si dintre acestea au fost verificate inclusiv prin analiza apei, 50, analiza microbiologica relevand faptul ca apa este potabila, la analiza chimica fiind inregistrate neconformitati la 11 probe.

Cel mai mare indice de nepotabilitate a apei s-a inregistrat pentru apele de fantana. In semestrul I 2013, din numarul total de fantani de 1717, s-au analizat chimic si microbiologic 255, din care 149 au fost necorespunzătoare (59,41 %), din cauza prezentei nitratilor peste limitele admise si incarcaturii bacteriene mari. S-a constatat ca dezinfectia  apei de fantana precum si igienizarea generala a fantanilor se fac ocazional, nerespectandu-se prevederile legale in vigoare. Riscul consumului apei din fantana cu concentratie de nitrati peste 50 mg./l la copiii din grupa de varsta 0-3 ani este reprezentat de intoxicatia acuta cu nitriti, iar la bolnavii cronici si la persoanele in varsta poate sa apara intoxicatia cronica”, atrage atentia Mihaela Voineagu.

 

fantana - apa buna jpgNici apa furnizata prin instalatiile centralizate nu are, in cele mai multe cazuri, parametri corespunzatori de potabilitate.

Astfel, potrivit datelor publicate de DSP Buzau, dintre cele 8 instalatii din mediul urban (4 in Municipiul Buzau, 1 in Municipiul Ramnicu Sarat, 1 in Orasul Nehoiu, 1 in Orasul Patarlagele si 1 in Orasul Pogoanele), trei au probleme: Statia de apa Est din Municipiul Buzau extrage apa cu o concentratie crescuta de cloruri, Instalatia centrala Voetin ce aprovizioneaza Municipiul Ramnicu Sarat trebuie dotata cu un filtru de retinere a clorurilor in exces, iar Statia Pogoanele are nevoie de o instalatie  de retinere a fierului in exces.

In ceea ce priveste cele 92 de instalatii centrale care functioneaza in mediul rural, doar 37 furnizeaza apa la parametri de potabilitate corespunzatori, celelalte 55 distribuind apa cu neconformitati. Astfel, au fost identificate instalatii cu apa cu continut mare de: amoniu (la 9 probe din 8 instalatii), substante organice (9 probe din 6 instalatii), fier (45 de probe din 29 de instalatii), cloruri (36 de probe din 19 instalatii), conductivitate (8 probe din 4 instalatii), turbiditate (la 21 de probe recoltate din 13 instalatii). Din punctul de vedere al parametrilor chimic, s-a identificat un continut mare de: bor (la 20 din 11 instalatii), nitrati (la 9 probe din 5 instalatii), nitriti (3probe din 3 instalatii).

In aceste conditii, apa de la robinet ar trebui considerata, in situatiile de mai sus, doar apa menajera si platita ca atare, si nu apa de baut!


Etichete: ,
Categorii: Actual, Lifestyle

Comentarii (1)

  1. Madalina Badea spune:

    Nici macar var cloros nu am mai vazut ca se pune in fantanile de la sate asa cum se facea in “epoca de aur” dupa orice ploaie cu aluviuni….Oare cine ar trebui sa faca aceasta operatiune?

Adaugati un comentariu


 

*