Apa, element vital pe care nu avem dreptul sa-l irosim

20 martie 2017 | 0 comentarii |

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Compania de Apa Buzau  organizeaza o serie de actiuni prin care incearca sa atraga atentia opiniei publice asupra importantei apei pentru viata, sanatate si mediul inconjurator.

 

Ziua ApeiApa, un element in absenta caruia nu exista viata, este unul dintre elementele centrale in cultura si religia tuturor civilizatiilor. Traditiile culturale si valorile sociale determina modalitatea in care oamenii percep si gestioneaza apa, esentiala pentru sanaatte si dezvoltare sociala, in diferite regiuni ale lumii.

Corpul uman contine, in medie, 50-65% apa. Fiecare persoana are nevoie, zilnic, de apa pentru baut, gatit si igiena personala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 7,5 litri pe cap de locuitor pe zi, pentru a indeplini cerintele minime ale oamenilor. O cantitate de aproximativ 20 de litri de apa pe cap de locuitor pe zi va asigura nevoile de igiena personala si igiena produselor alimentare de baza. Organismul uman poate rezista cateva saptamani fara mancare, dar doar cateva zile fara apa.

Anul acesta, omenirea marcheaza 25 de ani de la Conferinta Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro, cand s-a decis ca in fiecare an, in preajma solstitiului de primavara, sa se dedice o zi constientizarii valorii inestimabile apei. Sub sloganul „De ce (sa) irosim apa?”, Ziua Mondiala a Apei 2017 este dedicata apelor uzate. Printr-o campania desfasurata cu acest prilej se urmareste constientizarea nevoii de reducere a cantitatii de ape uzate si reutilizarea acestora, astfel ca pana in 2030 sa imbunatatim calitatea apelor, reducand gradul de poluare.

 

apa1In ciuda realizarilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni inca nu au acces la surse sigure de apa potabila, iar 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilitati privind salubritatea. Henri Coanda afirma ca „secretul longevitatii e apa pe care o consumam”. Medicii ne spun ca apa este nu numai un secret al logevitatii, ci chiar motorul esential al existentei. Pe langa necesarul de apa al organismului, igiena, care nu se poate mentine in lipsa apei, este principala modalitate prin care se pot evita imbolnavirile si se previne raspandirea germenilor.

In plus, de resursele de apa depinde functionarea ecosistemelor, iar circuitul apei este esential pentru realizarea gestionarii durabile a apei si dezvoltarea economica si sociala.  Din pacate, insa, la nivel mondial, majoritatea apelor uzate din locuinte, orase, industrie si agricultura se intorc in natura fara a fi epurate sau reutilizate, poluand mediul si pierzand substante nutritive importante, precum si alte materii recuperabile.

In loc sa irosim apele uzate, suntem incurajati sa reducem volumul acestora si sa le reutilizam. In cadrul locuintelor, putem reutiliza apele reziduale reciclate la udarea gradinilor si a terenurilor cultivate. In orase, putem epura si utiliza apele uzate la udarea spatiilor verzi. In industrie si agricultura, apele uzate pot fi epurate si folosite ca ape de racire sau ape pentru irigatii.Exploatand aceasta resursa pretioasa, vom face ca circuitul apei sa devina mai eficient pentru toate vietuitoarele si vom contribui la indeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabila care vizeaza reducerea la jumatate a volumului de ape uzate neepurate si intensificarea procesului de reciclare si reutilizare sigura a apei.

 

epurare 042Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, sarbatorita in intreaga lume pe 22 martie, Compania de Apa S.A. Buzau organizeaza Ziua Portilor Deschise, o buna ocazie pentru buzoieni de a cunoaste detalii importante despre investitiile de peste 100 de milioane de euro implementate pana in prezent de operatorul regional buzoian pentru conformarea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare cu standardele europene in materie.

Gratie implementarii investitiilor cu finantare europeana, Buzaul este pe harta Europei din perspectiva conformarii cu standardele aferente acquis-ului comunitar, facand parte din elita operatorilor regionali din Romania care au incheiat cu succes programele ISPA si POS Mediu”, transmite Biroul de presa al companiei.

Compania de Apa buzoiana marcheaza Ziua Mondiala a Apei 2017 printr-o serie de actiuni prin care se doreste sa se atraga atentia opiniei publice asupra importantei apei pentru viata si sanatate, dar si sa constientizeze populatia cu privire la necesitatea unui comportament responsabil fata de mediul inconjurator. Operatorul regional de apa si canalizare din judetul Buzau a programat, impreuna cu o serie de institutii de invatamant, mai multe vizite de documentare la statiile de tratare a apei potabile din Buzau, Patarlagele, Pogoanele, Siriu si Sapoca, precum si demonstratii tehnice de laborator.

 

Epurare 3  145Programul special configurat pentru Ziua Mondiala a Apei cuprinde actiuni ce vor fi derulate in perioada 22 – 25 martie 2017. Pentru a populariza procesul potabilizarii apei, Compania de Apa a programat sambata, 25 martie 2017, in intervalul orar 10.00 – 12.00, Ziua Portilor Deschise la Statia de Tratare a Apei Potabile Sud si la Statia de Tratare a Apei Potabile Est. Buzoienii care doresc sa viziteze obiectivele de investitii mentionate, realizate cu finantare europeana, se pot programa, pana miercuri, 22 martie, prin intermediul postei electronice, la adresa infopublic@cabuzau.ro sau la numarul de telefon 0768.198.617.

Dupa reusita conformarii aproape integrale cu standardele europene in materie de calitate a apei, Compania de Apa S.A Buzau abordeaza investitii de peste 200 de milioane de euro, aferente programului POIM 2014 – 2020, prin care se vor realiza inlocuirea ultimilor kilometri de conducte magistrale vechi, utilarea cu echipamente moderne si extinderea facilitatilor de apa/canal in zona rurala a judetului”, transmite conducerea companiei, prin Biroul de presa.

 


Adaugati un comentariu


 

*