A fost lansat primul site destinat exclusiv informatiilor despre vaccinul pneumococic

Initiativa vine intr-un moment in care doar doi la suta dintre nou-nascutii din Romania sunt vaccinati impotriva bolilor pneumococice, in conditiile in care acestea reprezinta principala cauza de mortalitate infantila.

 

bebe vaccinDin initiativa fundatiei  Pretuieste Viata, la nivel national a fost demarata o ampla actiune ce are ca scop atat informarea in ceea ce priveste importanta vaccinarii copiilor nou nascuti, in general, si a  vaccinaraii impotriva bolilor pneumococice, in special. Totodata se fac demersuri pentru introducerea acestui tip de vaccin in schema nationala de imunizare. Campania se numeste „Coalitia pentru o noua preventie”, iar una din cele mai importante etape ale sale a reprezentat-o lansarea site-ului www.vaccinpneumococic.ro, in scopul unei informari cat mai complete a populatiei cu privire la importanta acestui vaccin. Informatiile sunt furnizate de medici specialisti si de psihologi, referindu-se totodata la importanta vaccinarii in general. Exista si o sectiune dedicata miturilor care circula in spatiul public, cu referire la vaccinare, zvonuri neintemeiare care sunt demontate cu argumente aduse de specialisti.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Site-ul este dedicat in mod special proaspetilor parinti, care au nevoie de informatii autorizate despre tipurile de vaccinuri care trebuie administrate noilor nascuti si importanta acestora, avand si rolul de a dezminti toate zvonurile care circula in ultima vreme chiar si pe canale autorizate si care au avut ca efect scaderea ratei de vaccinare pentru anumite categorii de vaccin, procentul de copii neimunizati atingand chiar praguri alarmante.

Este si cazul vaccinului pneumococic, de care beneficiaza la acest moment doar doi la suta dintre copiii care se nasc in Romania, in conditiile in care bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global la copiii cu varste sub cinci ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Principala cauza pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este costul ridicat al acestui vaccin, care nu este decontat. Astfel, parintii fie nu isi permit sa il achizitioneze din farmacii, fie sunt descurajati de pretul prea mare, asa ca renunta sa la administreze copiilor acest vaccin. Nu este de mirare in aceste conditii ca unu din cinci copii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotice este in crestere.

 

Dr.Victor Olasavsky

Dr.Victor Olsavsky

Principala solutie pentru a inlesni accesul la acest vaccin ar fi introducerea sa in schema nationala de imunizare, situatie in care costurile vor fi suportate din bugetul Sanatatii, iar parintii nu vor mai fi nevoiti sa scoata din buzunar aproximativ 300 de lei. Aceasta este si recomandarea venita din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii care, prin reprezentantul sau in Romania, Victor Olsavszky,  a facut la finele lunii trecute un apel catre autoritati in acest sens. „Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces. Vaccinul este facut in aproape toate tarile UE, aproape in 60 la suta dintre tarile membre OMS. Cea mai buna metoda este de a preveni si daca ai un vaccin la dispozitie de ce sa nu previi”, a declarat acesta in cadrul unei conferinte organizate in cadrul Saptamanii Vaccinarii. Cu aceeasi ocazie, reprezentantul OMS a dat asigurari ca vaccinurile administrate in Romania sunt sigure si foarte necesare pentru prevenirea unor complicatii ulterioare, complicatii care pot fi din cele mai grave, putandu-se ajunge chiar la deces.

 


Adaugati un comentariu


 

*