A fost creat antibioticul care nu dezvolta rezistenta agentilor patogeni

3 iunie 2017 | 0 comentarii |

Descoperirea unor cercetatori americani ar putea constitui un pas important in combaterea rezistentei la antibiotice, considerata o problema de sanatate majora, la nivel mondial.

 

Antibiotice - sectia comprimate 1Un grup de cercetatori din Statele Unite a reusit sa modifice forma actuala a antibioticului Vancomicina, considerata mult mai eficienta impotriva bacteriilor cunoscute ca Enterococci, care se regasesc frecvent in spitale si pot provoca rani si infectii periculoase ale sangelui. Noul medicament, prezentat ca unul magic de catre cei care l-au obtinut in laborator, ar distruge bacteriile fara ca acestea sa dezvolte rezistenta impotriva sa, potrivit unui articol publicat saptamana aceasta intr-o revista de specialitate a Academiei Nationale de Stiinte din SUA.

Potrivit studiului, realizat de Dale L. Boger, Akinori Okano si Nicholas A. Isley – cercetatori in cadrul organizatiei biomedicale The Scripps Research Institute din Florida, i s-au conferit superputeri Vancomicinei, un antibiotic descoperit in anii 1950 si impotriva caruia agentii patogeni au dezvoltat cea mai mica rezistenta, pana acum. Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a modifica structural Vancomicina, pentru a obtine o versiune de 1.000 de ori mai puternica a activitatii antibioticului, astfel incat medicii ar putea folosi o cantitate redusa din acest medicament in lupta contra infectiilor, iar asta ar duce la contracararea amenintarii infectiilor rezistente la antibiotice, in urmatorii ani.

 

Akinori Okano si Dale Boger (sursa Facebook)

Akinori Okano si Dale Boger (sursa Facebook)

Urmatoarea provocare, aflata in prezent in cercetare, este proiectarea unei forme de sintetiza a Vancomicinei modificata, printr-un numar mai mic de pasi in laborator, avand in vedere ca actuala metoda necesita 30 de secvente.

Dale Boger, coordonatorul cercetarii si copresedinte al Departamentului de Chimie al Institutului de Cercetare SCRIPPS, sustine insa ca aceasta este partea cea mai usoara a proiectului. „Medicii ar putea utiliza aceasta forma modificata a Vancomicinei fara teama ca va aparea rezistenta. Partea cea mai grea a fost modificarea acestei molecule, care poate salva vieti, fiind capabila sa elimine bacteriile fara ca acestea sa dezvolte rezistenta impotriva altor antibiotice. Sintetizarea medicamentului print-un numar mai mic de secvente va fi o provocare, insa aceasta va fi partea cea mai usoara a proiectului”, a declarat cercetatorul american.

Exista insa cercetatori care, desi apreciaza rezultatele obtinute de oamenii de stiinta americani, sustin ca acesta nu poate fi eficient impotriva tuturor tipurilor de bacterii rezistente si considera ca descoperirea este doar un pas mic in lupta cu antibioticorezistenta. Scepticii considera ca si in cazul in care eficienta ar fi de 100%, vor mai trece ani de zile inainte de finalizarea studiilor clinice necesare pentru a transforma descoperirea de laborator intr-un medicament accesibil pacientilor.

 

 


Categorii: Actual, Farmacii, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*