Ministrul Sanatatii sustine ca la Cluj s-a facut, nelegal, transplant pancreatic

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, unde au fost efectuate aceste interventii inca din 2004, se pare ca nu a detinut autorizatie sanitara eliberata de Directia de Sanatate Publica.

 

transplant renalNoi nereguli in domeniul transplantului au fost aduse in atentia publica, odata cu raspunsul pe care ministrul Sanatatii, Florian Bodog, l-a dat unei interpelari facute de un deputat clujean, cu privire la situatia financiara dezastruoasa a Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj, unitate in cadrul careia se efectueaza si transplant pancreatic, incepand cu anul 2004.

In interpelarea adresata de catre deputatul USR Emanuel Ungureanu, se arata ca unitatea medicala a acumulat datorii de peste o jumatate de milion de euro si a intrat in colaps financiar, iar vina pentru aceasta situatie ar apartine fostei conduceri. Deputatul sustine, in interpelarea facuta in cursul lunii martie, ca institutul ar fi fost „capusat” de o clinica medicala privata, administrata de fiul profesorului Mihai Lucan, care detinea la acea vreme functia de sef al Sectiei de Transplant Renal in cadrul institutului, fiind si membru in Consiliul de Administratie.

Deputatul Emanuel Ungureanu mai sustine ca, in ultimii 7 ani, pacientii cu afectiuni urologice care se adresau cu bilet de trimitere institutului clujean, erau directionati catre clinica privata Lukamed, detinuta de familia profesorului Lucan.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Ca raspuns la aceasta interpelare, ministrul Florian Bodog a transmis, zilele acestea, ca la ICUTR Cluj a fost efectuat, in luna septembrie a anului trecut, un control tematic, care a confirmat faptul ca unitatea se confrunta cu serioase probleme financiare, fiind descoperite totodata nereguli in ceea ce priveste activitatea de transplant pancreatic. Desi aceasta activitate a inceput la Cluj in urma cu 13 ani, transplanturile de pancreas efectuate aici s-au facut ilegal, unitatea nedetinand in tot acest timp autorizatie sanitara de functionare emisa de Directia de Sanatate Publica Cluj. Activitatea de transplant pancreatic derulata la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfasurat nelegal, avand in vedere faptul ca nu exista o autorizatie sanitara de functionare emisa de Directia de Sanatate Publica Cluj pentru unitatea sanitara care a suplimentat activitatea medicala cu activitatea de transplant pancreatic si nici solicitare in acest sens din partea conducerii ICUTR. Prin actul de control au fost stabilite masuri de intrare in legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic”, sustine ministrul Sanatatii in raspunsul la interpelarea parlamentarului clujean.

 

hol spitalIn ceea ce priveste situatia financiara a institutului, Florian Bodog precizeaza ca, la finele lunii august a anului trecut, unitatea acumulase datorii mai vechi de 90 de zile, in valoare totala de circa 1,5 milioane de lei. „In perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, ICUTR Cluj-Napoca a avut un buget de 11,9 milioane de lei si o finantare de 5,5 milioane de lei şi un grad de utilizare a sumelor de 47%. Din analiza datelor se observa ca institutul nu a efectuat o utilizare eficienta a sumelor alocate pentru desfasurarea activitatilor din cadrul programului de transplant si nu a disponibilizat la timp sumele neangajate”, se mai arata in raportul ministrului, in care se mentioneaza ca si la nivelul anilor 2014 si 2015, unitatea medicala inregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de 127.688 de lei, respectiv, un milion de lei.

Fosta conducere a institutului a contestat, la vremea respectiva, raportul de control al Ministerului Sanatatii, in problema transplantului pancreatic, iar actualul manager, Silviu Moga, spune ca inca nu s-a dat un verdict defintiv in aceasta privinta. „Urmeaza sa vedem care va fi verdictul. Trebuie discutat si la Agentia Nationala de Transplant, ei emit o acreditare pentru un anumit tip de transplant. Problema nu e, inca, transata. Procedura de acreditare este mai complexa si pentru fiecare organ in parte trebuie sa fie luata procedura de la inceput. ICUTR este acreditat pentru transplat renal, iar pentru orice alt organ este nevoie de o acreditare noua. Urmeaza sa se vada daca exista acreditare si pentru transplant pancreatic, de aceea trebuie intrebat ANT. La ICUTR s-a facut si transplant combinat, rinichi si pancreas, dar trebuie lamurita problema cu toate institutiile implicate”, a declarat, referitor la acest subiect, noul manager.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Reprezenantii asociatiilor pacientilor sustin insa ca in urma unor astfel de scandaluri, cei mai afectati sunt bolnavii care au nevoie de un transplant. Acestia atrag atentia ca, la fel ca si la sfarsitul anului trecut, Ministerul Sanatatii, in loc sa gaseasca solutii la eventualele situatii care au nevoie de remediere, arunca cu noroi in cei care salveaza vieti si pune in pericol vietile celor care ar putea beneficia de transplant.  „Este regretabil ca in loc sa se acirde sprijin activitatii de transplant din Romania, atat fostul ministru al Sanatatii cat si actualul ministru fac afirmatii care trezesc suspiciuni si neincredere. Acestea pot pune in pericol intreaga activitate, cu consecinte extrem de grave asupra pacientilor, a caror ultima speranta este sa primeasca un organ salvator. Nu este de neglijat faptul ca activitatea de transplant de la noi din tara a fost apreciata, in ultimii ani, chiar de catre Agentia Europeana de Transplant, atat pentru numarul tot mai crescut de operatii cat si pentru calitatea acestor interventii. Iar dovada suntem noi, pacientii, care traim si ducem acum o viata normala. Inainte de a face astfel de afirmatii poate ar tebui sa ne intrebe si pe noi, cei care am beneficiat de transplant, dar mai ales ar fi normal sa identifice solutiile de remediere a situatiilor care necesita anumite reglementari si nu sa acuze medicii, care s-au dedicat total salvarii de vieti si si-au asumat riscuri enorme, intr-o perioada in care activitatea de transplant era la inceput, chiar la nivel mondial”, subliniaza dr. Crina Stefanescu, presedintele Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, sustinuta de Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

 

Conferinta de presa MS

Conferinta de presa MS

La sfarsitul lunii noiembrie 2016, fostul ministru, Vlad Voiculescu, acuza ca in urma unei verificari a Corpului de Control la Agentia Nationala de Transplant s-a constatat ca „procedurile si criteriile de transplant nu exista”, dand chiar exemplul Centrului de Transplant Renal de la Cluj unde unde s-au facut 120 de transplanturi intr-un an, iar mai mult de jumatate dintre pacientii beneficiari au fost inscrisi pe liste in acelasi an. Potrivit fostului ministru, acestia ar fi beneficiat de transplant, desi pe lista de asteptare existau pacienti inscrisi din anul 2005. „Nu exista o lista de asteptare la nivel national pentru fiecare organ. Pacientii de pe listele de astepare nu beneficiza intotdeauna de sanse reale. Nu exista proceduri clare pentru contactarea pacientilor beneficiari. Este posibil ca un pacient sa fie in varful listei de asteptare, sa existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totusi nu el sa fie cel care intra in sala de operatie”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, intr-o conferinta de presa organizata la Ministerul Sanatatii, in cadrul careia a anuntat si ca a sesizat organele abilitate, in acest caz.

La momentul respectiv, asociatiile de pacienti i-au cerut ministrului sa-si retraga imediat acuzatiile la adresa ANT, iar Danil Tulugea, beneficiar al unui transplant hepatic, jurist de profesie, a precizat in cadrul unei dezbateri care a urmat acestor declaratii, ca se gandeste sa-i faca o plangere penala ministrului Voiculescu si i-a cerut demisia.

 

Transplant - 2In cadrul unei dezbateri ulterioare, la care au fost prezenti reprezentantii ANT, cei ai principalelor centre de transplant si cei ai asociatiilor pacientilor transplantati, ministrul Voiculescu a fost acuzat ca „prin acuzatiile denigratoare la adresa Agentiei Nationale de Transplant pune in pericol pacientii”.

 Profesorul Radu Deac, seful ANT, a explicat ca, in contextul unei campanii mediatice denigratoare”, cei care sufera cel mai mult sunt pacientii care ar putea fi salvati in urma unui transplant si a atras atentia asupra neincrederii care ar putea influenta potentialii donatori. 

In acelasi context, dr. Victor Zota, fostul coordonator al ANT, a explicat ca  Raportul Corpului de control din 2014 „avea 62 de probleme, in care 60 ale noastre si doua ale Ministerului: toate cele 60 ale noastre au primit raspuns si solutie si s-au rezolvat. Au ramas doua probleme pe care trebuia sa le rezolve Ministerul. La care am inteles ca si Corpul de control de acum a facut referire”.

La randul sau, prof. dr. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal de la Cluj-Napoca, a avertizat ca „Ministerul Sanatatii nu a sustinut, de-a lungul timpului, in mod coerent, activitatea noastra. Echipa mea pleaca noaptea, pe ploaie, pe zapada, ca sa recolteze organe. (…) De ce suntem noi, doctorii, mai blamabili decat sistemul care ne produce? Daca suntem vinovati, impuscati-ne! (…) Ma intreb cui ii foloseste ca activitatea de transplant din Romania sa fie oprita, cine e beneficiarul acestui lucru?”, a intrebat, retoric, dr. Mihai Lucan.

Potrivit ANT, primele prelevari de la donatori aflati in moarte cerebrala s-au efectuat in Romania in 1997, iar in ultimii ani s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid si medulare si la peste 400 transplanturi de tesuturi si celule pe an. De asemenea, de la o mortalitate de 30% s-a ajuns la 11%.

 



Comentarii (1)

  1. Mirela Popa spune:

    Imi e sila. Nimic nu mai legal… totul e gresit…
    Daca nu exista curajul si darzenia acestor zei ai medicinei romanesti: prof.Lucan M., prof.Irinel Popescu, prof.Radu Deac si toti ceilalti monstri sacri, azi nu erau mii de oameni salvati, azi nu aveam medicina de transplant, nu aveam nimic .
    Ce se intampla? Ce vor unii??? Sa-i arunce la gunoi??? Sa-i plimbe prin tribunale??? De ce??? Nu au loc…???
    Foarte rușinos, îngrozitor…
    Calcati in picioare valorile noastre… oameni murdari si fara calitati.

Adaugati un comentariu


 

*