25 milioane de euro din fonduri europene, pentru achizitia de angiografe in spitale

13 august 2014 | 0 comentarii |

Unitatile publice sanitare au la dispozitie aceasta suma, dar pentru a beneficia de aceasta oportunitate, trebuie sa fie capabile „sa-si faca temele” conform cerintelor din „Ghidul solicitantului”.   

 

angiografMinisterul Sanatatii anunta cala dispozitia spitalelor publice se afla 25 de milioane de euro, pentru achizitionarea de angiografe. Ministerul Fondurilor Europene a lansat, in consultare publica, incepand de ieri, 12 august 2014, documentele necesare pentru initierea unei competitii in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), axa prioritara 2, pentru acordarea de fonduri in valoare de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare – dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri: laboratoare, centre de cercetare.

Obiectivul competitiei este acela de achizitionare de angiografe, prin proiect, in vederea efectuarii de cercetari in domeniul/ domeniile de interes national identificate pentru aceasta competitie, cu scopul diagnosticarii unor leziuni cu potential evolutiv invalidant sau letal, respectiv pentru angioarhitectonica tumorilor maligne, se mentioneaza intr-un comunicat remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro in cursul zilei de astazi.

 

cordCategoriile de solicitanti elibigibli sunt institutiile publice sau de drept public de interes national cu activitate de cercetare in domeniul sanatatii. Solicitantii trebuie sa respecte definitia organizatiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare si inovare (C198/2014).

Multumindu-i ministrului Eugen Teodorovici pentru sprijin, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat ca vrea  „ca pacientii din Romania sa beneficieze de  acces la cele mai noi tehnologii in domeniul medical” si si-a exprimat convingerea ca desi spitalele sunt vebeficiarii directi ai acestor fonduri, respectiv, ai aparaturii achizitionate, „beneficiari vor fi in primul rand pacientii, iar rezultatul proiectului va fi acela ca vom reusi sa salvam vieti”.

Competitia va fi lansata la sfarsitul lunii august 2014 de catre Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE.

Documentele lansate in consultare publica sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene: Ghidul solicitantului pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri.

Propunerile si sugestiile sunt asteptate pana la data de 27 august a.c., la adresa de e-mail: structurale@ancs.ro , se mai mentioneaza in comunicatul MS.

 

montare-stent-in-infarct-miocardicUn angiograf performant costa intre 2 si 3 milioane de euro, asa ca banii vor ajunge pentru maxim 10 aparate. Problema cea mai delicata va fi insa ulterioara achizitiei, pentru ca materialele folosite pentru ca aparatul sa functioneze sunt extrem de scumpe si putine spitale din tara isi vor permite aceste costuri.

Angiograful este un sistem medical de investigatii si tratament complex, cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor inimii si plamanilor, creierului si  maduvei spinarii (angiografii cerebrale si medulare), sau a celor ale membrelor si viscerelor (rinichi, mezenter).

Angiografia serveste la depistarea leziunilor arteriale, indeosebi ale stenozelor (ingrosarile) consecutive ateromului (deposit lipidic pe peretele arterial), anevrismelor (dilatatii localizate ale arterelor), ocluziilor unui vas de catre un aterom sau de catre un cheag. Angiografia mai permite sa fie distinsa o disectie arteriala (clivaj al peretilor) sau prezenta unei malformatii arteriovenoase. Inaintea unei interventii chirurgicale, angiografia ii da medicului posibilitatea sa studieze raporturile anatomice intre vase si leziunea de operat. De asemenea, angiografia permite practicarea angioplastiilor (tehnici de dilatare a unui vas), embolizari (ocluzii terapeutice ale unui vas) si chimioterapia in situ (injectare pe cale intravasculara a medicamentelor anticanceroase), tehnica denumita „radiologie interventionala”.

 


Adaugati un comentariu


 

*