15 mai – Ziua Nationala a Medicului Veterinar

15 mai 2017 | 0 comentarii |

LA MULTI ANI! – le uram tuturor medicilor veterinari din Romania si le multumim ca exista, ca se implica in sanatatea a animalelor si, implicit, a oamenilor din aceasta tara.

 

medici veterinariZiua de 15 mai este ziua in care, in fiecare an, in Romania se sarbatoreste Ziua Nationala a Medicului Veterinar. Instituita in 1994, cu prilejul celui de-al VI-lea Congres National de Medicina Veterinara, desfasurat la Sinaia, aceasta data a fost aleasa pentru ca o serie de momente cruciale pentru profesia de medic veterinar s-au intamplat in ziua de 15 mai, de-a lungul timpului.

Astfel, la 15 mai  1861 incepe invatamintul medical veterinar, in cadrul primei Scoli de Medicina Veterinara din Romania, infiintata de Carol Davila.

La 15 mai 1871 este infiintata Societatea de Medicina Veterinara, prima organizatie profesionala a medicilor veterinari din Romania.

La 15 mai 1971, activitatea Societatii de Medicina Veterinara este reluata, dupa interzicerea ei in 1949, la implinirea a 100 de ani de la infiintare.

In perioada  5-15 mai 1990 se infiinteaza si se organizeaza directiile sanitare veterinare si a circumscriptiile teritoriale, prin desprinderea lor din directiile agricole de care apartinusera pana atunci, si intra in structura unei Directii Generale Sanitare Veterinare, ca sector distinct si autonom (astazi, ANSVSA).

 

ziua medicului veterinar1La Buzau, Colegiul Medicilor Veterniari (CMV), Directia Sanitara Veterniara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Asociatia Medicilor Veterinari (AMV) si Sindicatul Medicilor Veterinari (SMV) au organizat, in acest weekend, un eveniment dedicat Zilei Nationale a Medicului Veterinar. Peste 100 de medici veterinari buzoieni au discutat, cu aceasta ocazie, despre situatia actuala a medicinii veterinare, despre statutul medicului veterinar in societate, dar au profitat si de prezenta fostului presedinte al Colegiului Medicilor Veterniari, dr. Danut Pale, acum deputat, pentru a-i solicita sa le sustina interesele in Parlament.

Evident, fiind o zi festiva, nu a lipsit nici petrecerea, aceasta fiind una dintre putinele ocazii de peste an, in care cei care au grija de sanatatea animalelor si, implicit, a oamenilor din judet se pot intalni intr-un mediu informal. Au fost prezenti, alaturi de medicii veterinari in activitate, fosti directori ai DSVSA Buzau, si medici veterinari pensionari, pentru a sarbatori, impreuna, Ziua Medicului Veterinar.

 

Dr. Florin sangiu

Dr. Florin sangiu

Medicina veterinara  trebuie sa ocupe un loc important in societate, dar si sa se bucure, pe masura importantei si a efortului medicilor veterinari, de aprecierea si sprijinul conducerii statului, au fost de acord, medicii veterinari buzoieni. „Aceasta zi reprezinta pentru noi, medicii veterinari, un prilej de manifestare a recunostintei fata de marii inaintasi ai medicinei veterinare, pentru realizarile lor si pentru daruirea cu care au contribuit la definirea profesiunii de medic veterinar si la progresul medicinii veterinare romanesti, un prilej de evaluare a muncii noastre, de stabilire a unor noi obiective, dar si unul de a sarbatori, intr-un cadru familial, Ziua Medicului Veterinar. Suntem capabili  sa facem lucruri mari, sa fim uniti si facem parte dintr-un corp profesional de elita, spre binele nostru si al tarii, dfar este nevoie ca si autoritatile sa ne acorde sprijin, sa ne sustina. Medicul veterinar, indiferent de locul care-l ocupa in societatea romaneasca (medic veterinar de libera practica sau medic veterinar in serviciile publice) are un rol bine definit, dar profesiunea de medic veterinar, care a dainuit peste timp si si-a demonstrat eficienta, trebuie sa fie sustinuta nu numai de noi, prin activitate profesionala de calitate, competenta si demnitate profesionala, ci si de autoritati si de societate. Totodata, ne exprimam speranta ca in bugetul pe anul viitor, guvernantii vor acorda medicinei veterinare mai multa atentie si un biget care va permite marirea tarifelor serviciilor pe care le prestam, pentru ca la ora actuala abia ne acoperim cheltuielile. A devenit o traditie ca in data de 15 mai sa sarbatorim Ziua Nationala a Medicului Veterinar, iar cu acest prilej, vreau sa le urez colegilor multa putere de munca, sanatate si La Multi Ani!”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Florin Sangiu, presedintele CMV Buzau.

 

Dr. Paul Jipa

Dr. Paul Jipa

Alese sentimente de multumire, apreciere si respect”, a tinut sa transmita medicilor veterinari buzoieni, cu prilejul zilei lor, si directorul DSVSA Buzau, dr. Paul Jipa. Acesta considera ca toti medicii veterinari, prin „priceperea si munca lor neobosita, dragostea si devotamentul pentru profesiune, au aparat prestigiul medicului veterinar si au facut cunoscute contributiile acestui domeniu in stiinta, in economia nationala si societarea romaneasca, de aceea merita respect si sustinere. Pentru a putea face fata concurentei si provocarilor actuale,trebuie sa avem o pregatire buna, sa ne perfectionam continuuu, dar si sa perfectam ceea ce mai este necesar, in privinta legislatiei sanitare veterinare nationale, pe care sa o armonizam cu legislatia veterinara a Uniunii Europene. Este important pentru noi toti sa ne facem datoria, fiecare la locul unde suntem, sa pastram unitatea profesiei, indiferent de greutatile intalnite. Cu prilejul Zilei Medicului Veterinar, cand aducem in atentia publicului activitatea noastra, si altfel decat prin controale, vreau sa transmit colegilor medici veterinari din judet, dar si colegilor nostri din tara, felicitari urari de bine, sanatate si succes in toate activitatile si actiunile pe care le intreprind si, bineinteles, La Multi Ani!”, a precizat dr. Paul Jipa, amintind ca data de 15 mai nu a fost aleasa intamplatir ca Ziua Nationala a Medicului Veterinar, ci pentru ca are multiple semnificatii pentru medicina veterinara romaneasca.

 

ziua medicului veterinarUrandu-le si noi „La Multi Ani!”, medicilor veterinari, profitam de ocazie si facem si un scurt istoric al acestei profesii.

La 15 mai 1861, domnitorul Al. I. Cuza semna Decretul de infiintare a Scoalei de Arta Veterinariei, care a functionat in cadrul Scolii Nationale de Medicina si Farmacie din Bucuresti, infiintata si condusa de dr. Carol Davila. In 1883 obtine statutul de Scoala Superioara de Medicina Veterinara, iar in acelasi an trece de la Ministerul Instructiunii in subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, care se afla la conducerea institutiei, a inceput demersurile pentru construirea unor cladiri proprii, achizitionandu-se, in cele din urma, 3 ha de teren, intre Splaiul Independentei si strada Izvor.

Zece ani mai tarziu dupa infiintarea Scoalei de Arta Veterinariei, respectiv, la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaratiune”, care a stat la baza infiintarii Societatii de Medicina Veterinara, recunoscuta ca persoana juridica la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I. La un an de la cel de-al III-lea Congres National de Medicina Veterinara (29 iunie 1914), are loc sedinta de constituire a Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania, careia ii revin problemele profesionale, de ajutorare si de deontologie, care avea sa functioneze in paralel cu Societatea de Medicina Veterinara, care avea sa se ocupe de problemele stiintifice. In 1949, insa, atat activitatea Asociatiei, cat si cea a Societatii au fost suspendate, pentru ca la 15 mai 1971, sa se reia activitatea Societatii de Medicina Veterinara (la 17 ianuarie 1990, Societatea si-a schimbat denumirea in Asociatia Medicilor Veterinari din Romania – AMVR). La cel de-al VII-lea Congres National de Medicina Veterinara, Consiliul National al AMVR, intrunit la 24 octombrie 1997, s-a stabilit revenirea la initiala – Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania (AGMVR).

 

ziua medicului veterinar2017In anul 1921, Scoala Superioara de Medicina Veterinara este transformata in Facultate. Prin acest act, invatamantul medical veterinar si-a primit consacrarea definitiva ca invatamant universitar. La acel moment, era singura facultate de medicina veterinara din Balcani, multi studenti din tarile vecine (Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Albania, Grecia) absolvind aceasta scoala in Romania. Pana in anul 1948 a fost integrata in Universitatea Bucuresti, dupa care  trece in structura Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Societatea de Medicina Veterinara a fost desfiintata in 1949, pentru ca, la 15 mai 1971, sa se reinfiinteze. In 1990, societatea si-a schimbat denumirea in Asociatia Medicilor Veterinari din Romania.

In perioada  5-15 mai 1990 se infiinteaza si se organizeaza directiile sanitare veterinare si a circumscriptiile teritoriale, prin desprinderea lor din directiile agricole de care apartinusera pana atunci, si intra in structura unei Directii Generale Sanitare Veterinare, ca sector distinct si autonom (astazi, ANSVSA).

In anul 1998, prin Legea 160, pentru organizarea si functionarea profesiunii de medic veterinar, se infiinteaza Colegiul Medicilor Veterinari din Romania, organizatie profesionala care functioneaza avand forma de organizare autonoma, non-guvernamentala, apolitica si non-profit si care reprezinta interesele medicilor veterinari, se ocupa de perfectionarea lor continua, dar si sanctioneaza abaterile profesionale si mediaza litigiile intre profesionistii din domeniul sanitar-veterinar si intre acestia si beneficiarii serviciilor lor.

Profesiunea de medic veterinar este una liberala si independenta, cu organizare autonoma, aceasta servind apararii sanatatii animalelor si sanatatii publice.

 


Adaugati un comentariu


 

*