13 noi molecule pe lista medicamentelor compensate

11 februarie 2017 | 0 comentarii |

Masura, luata cu aprobarea Colegiului Farmacistilor din Romania, se aplica incepand cu 1 martie pentru unele dintre aceste medicamente, iar pentru celelalte, pe masura ce vor fi alcatuite protocoalele terapeutice, de catre comisiile de specialitate abilitate.

 

medicamente fara prescriptie13 noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul public de sanatate, incepand cu 1 martie, este anuntul pe care l-a facut ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

In sedinta de astazi a Guvernului am adoptat o Hotarare prin care am modificat si completat HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate”, a precizat ministrul Bodog, mentionand ca noile medicamente introduse in lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative, destinate in principal tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Introducerea celor 13 noi denumiri comune internationale in tratamentele prescrise pacientilor pe liste compensate si gratuite se face cu incadrarea in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobat pentru 2016, a precizat ministrul Florian Bodog.

 „Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienti in scurt timp, iar altele imediat dupa alcatuirea protocoalelor terapeutice de catre comisiile de specialitate abilitate. Prin aceasta masura, Guvernul are in vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente, pentru afectiuni in stadii evolutive de boala pentru care in prezent nu exista alternativa terapeutica, in contextul implementarii unei liste de medicamente care sa raspunda acestor cerinte prin raportare la fondurile alocate cu aceasta destinatie”, a mai spus ministrul Sanatatii, mentionand ca masura se va aplica incepand cu 1 martie 2017 si a fost luata dupa consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania.

 

farmacie - medicamenteIn urma dezbaterii de vineri, privind metodologia de calcul a pretului medicamentelor, ministrul a precizat ca pacientii vor avea acces la medicamente, inclusiv cele inovative, iar lista de compensate ramane deschisa pentru orice produs nou autorizat.

Intrebat ce garantii da pacientilor ca nu vor mai lipsi medicamente din farmacii, ministrul Bodog a spus ca ii asigura ca vor avea acces permanent la medicamente. „Imi doresc sa dau garantii pacientilor ca vor exista toate medicamentele, imi doresc sa spun ca voi asigura accesul pacientilor la medicamente inovative. Voi depune toate eforturile ca pacientii sa aiba acces la medicamente. Am deschis lista medicamentelor compensate si, printr-o Hotarare de Guvern, au intrat, deja, 13 medicamente noi. Asta inseamna cresterea acesului pacientilor la medicamente. Actualizarea listei de compensate se va face periodic, ori de cate ori vor fi molecule noi autorizate la Agentia Nationala a Medicamentului”, a spus Bodog.

 

Razvan Prisada - vicepresedinte CFR

Razvan Prisada – vicepresedinte CFR

Prezent la dezbatere, farmacistul buzoian Razvan Prisada, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), a confirmat acordul pe care organizatia profesionala l-a dat, pentru introducerea de molecule noi pe listele de medicamente compensate si gratuite. Acesta si-a exprimat, totodata, speranta ca se va tine cont de propunera farmacistilor potrivit careia intrarea pe listele de compensate sa se faca progresiv si cu o marja de timp suficienta pentru reglarea stocurilor si crearea de disponibilitati financiare pentru aprovizionarea cu noile produse. Farmacistul Prisada sustine ca in caz contrar se vor crea blocaje, iar accesul pacientilor la aceste medicamentele va fi limitat, pentru ca vor constata ca produsele nu vor exista in farmacii.

Am fost primii care am raspuns pozitiv propunerii Ministerului Sanatatii, de actualizare si completare cu molecule noi a listelor de medicamente, pentru ca noi, farmacistii, suntem cei care ne confruntam direct, cu nevoile pacientilor. Chiar daca medicul prescrie anumite medicamente, daca noi nu le avem, pacientul nu poate avea acces la ele. Consideram ca este normal ca si bolnavii din Romania merita sa aiba acces la tratamente inovative, asa cum au si ceilalti pacienti din Uniunea Europeana”, a precizat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, pentru SanatateaBuzoiana.ro, mentionand ca important este sa existe si fonduri pentru decontarea acestor medicamente.

                                                    

Razvan Prisada-Coleg. farm. bzFarmacistul Razvan Prisada a mai precizat ca actualul Contract-cadru, pe partea de asistenta farmaceutica, a ajuns, dupa vreo doi ani de negocieri, modificari si completari, la o forma acceptabila, chiar daca mai sunt necesare cateva modificari, mai ales in ceea ce priveste Normele de aplicare. „Trebuie remarcat ca a fost o dezbatere civilizata, iar ministrul a fost prezent, la toate discutiile si s-a dovedit ca era la curent cu toate propunerile formulate de noi si transmise, anterior. Am inteles ca, asa cum a subliniat domnul ministru, este necesara implementarea politicilor promise in campania electorala, dar l-am asigurat ca in contextul in care suntem si noi consultati si se tine cont de propunerile pe care le formulam, nu vom avea motive sa fim impotriva deciziilor Guvernului. In ceea ce priveste intrarea a noi medicamente compensate si gratuite pe lista, singurul amendament pe care l-am formulat si care consideram ca este neaparat necesar sa fie respectat este acela ca introducerea acestor medicamente in circuit sa se faca treptat, adica sa nu fie introduse la vanzare toate odata si sa ne lase cel putin 30 de zile la dispozitie, pentru a avea timp sa ne echilibram atat stocurile cat si din punct de vedere financiar, altfel nu vom putea sa ne aprovizionam si se va produce o scurtcircuitare care, in final, va afecta pacientul, care nu va gasi aceste medicamente in farmacii, dar si farmaciile mici, care vor falimenta”, a explicat farmacistul Prisada, care a primit promisiuni ca se va tine cont de aceste promisiuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*